e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Λόγος στο Γενέθλιο του αγίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής του Γενεθλίου του Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου 
24 Ιουνίου 2018
(Λουκ. α΄ 1-25, 57-68 και 76-80)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

«Τα αδύνατα τοις ανθρώποις, δυνατά παρά τω Θεώ εστίν», είπε ο Κύριος στους μαθητές Του. Και όμως, πολλές φορές το αδύναμο και πεπερασμένο ανθρώπινο μυαλό, προσπαθεί να κατανοήσει τα «θαυμάσια» του Θεού. Όμως αυτό είναι αδύνατον! Αφού καμία ανθρώπινη σοφία και επιστήμη δεν μπορεί να εξιχνιάσει τα μυστήρια της θεότητας, τις μεθόδους και τους δρόμους της θείας χάριτος. Πολλές φορές όμως, η αλαζονεία του ανθρώπου, αλλά και η ανωριμότητά του, τον κάνουν να θεοποιεί την επιστήμη και την ανθρώπινη λογική. Όμως και το ανθρώπινο λογικό είναι κι αυτό δώρο του Θεού και άρα τα όριά του, είναι από Αυτόν καθορισμένα. Τίποτα δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει ο άνθρωπος και καμιά επιστήμη και σοφία δεν θα είχε αναπτύξει, αν ο Θεός δεν το επέτρεπε.

Δέσμιος, λοιπόν, της ανθρώπινης λογικής υπήρξε και ο Άγιος Ζαχαρίας, ο πατέρας του Ιωάννου του Προδρόμου. Παρότι Άγγελος Κυρίου τού ανήγγειλε  ότι η σύζυγός του Ελισάβετ -καίτοι γυναίκα περασμένης ηλικίας- θα έφερνε στον κόσμο τον Μέγα Προφήτη Ιωάννη, ο ίδιος προέβαλε ανθρώπινες αμφιβολίες και αμφισβήτησε, έστω και άθελά του, την θεία δύναμη. Τότε ο Άγγελος Κυρίου τού είπε ότι θα έχανε τη φωνή του, μέχρι την στιγμή που θα γεννιόταν το παιδί. Και η φωνή του πράγματι επανήλθε, όταν χάραζε πάνω στις πλάκες το όνομα «Ιωάννης», το οποίο επιθυμούσε να δοθεί στο νεογέννητο και το οποίο ο ίδιος ο Άγγελος τού είχε υποδείξει ως αδιαπραγμάτευτο θέλημα του Θεού.

Οι μεγάλοι Άγιοι της Εκκλησίας, στην επίγεια ζωή τους, δεν ήταν απαλλαγμένοι ανθρωπίνων αδυναμιών. Όμως η διαφορά τους με όλους εμάς είναι ότι εκείνοι μας δείχνουν τον δρόμο της προσπάθειας και του αγώνα για την υπέρβαση αυτών των αδυναμιών. Η μετάνοια και η ταπεινότητα πάντα τους κοσμούσαν και η χάρις και η δύναμη του Θεού τους καθοδηγούσε. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου μεγάλοι ασεβείς και διώκτες της πίστεως, όπως ο μέγας Παύλος, έγιναν Απόστολοι των Εθνών και μάρτυρες της αλήθειας. Ο Άγιος Προφήτης Ζαχαρίας όχι μόνο μετανόησε για την αμφιβολία του αυτή, αλλά έδωσε και την ζωή του για τον Θεό, σφαγιαζόμενος ενώπιον του ιερού θυσιαστηρίου, το οποίο ως ιερέας διακονούσε. Το ίδιο έκανε και ο Απόστολος Θωμάς, αλλά και πολλοί άλλοι.

Ας μιμηθούμε, λοιπόν, όλους αυτούς και ας φωτιστούμε από την αγία ζωή του μέγιστου όλων των προφητών του Ιωάννη του Προδρόμου, ο οποίος ως «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», προετοίμασε με ταπεινοφροσύνη τον δρόμο του Σωτήρα, κήρυξε άφοβα την μετάνοια και στηλίτευσε την ασέβεια, την αμαρτωλότητα και την αδικία, ενοχλώντας τους ισχυρούς του κόσμου, πράγμα που τελικά το πλήρωσε με την ζωή του. Ας είναι το παράδειγμά του, φωτεινός φάρος για όλους μας. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: