e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Συνοδικός Εσπερινός για τον Απόστολο Παύλο στην Κόρινθο, κατά τα "ΙΒ΄ Κορίνθου Παύλεια 2018" [live]


Ζωντανά από τον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου πανηγυρικός Συνοδικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Μακ. Αρχιεπισκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β'.


Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, πλαισιούμενος από τους Συνοδικούς Μητροπολίτες, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, Κερκύρας κ. Νεκτάριο, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη καθώς και από τους Μητροπολίτες Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρο, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεο, Πατρών κ. Χρυσόστομο, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα από την Εκκλησία της Κύπρου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητο, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο, Μάνης κ. Χρυσόστομο, τους Επισκόπους Ωλένης κ. Αθανάσιο, Σαλώνων κ. Αντώνιο, Κερνίτσης κ. Χρύσανθο, Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αλλά και το Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο.

Στον λόγο του ο Μητροπολίτης Κορίνθου ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τους Αρχιερείς για την παρουσία τους και αναφέρθηκε στον προκάτοχό του Μητροπολίτη Κορινθίας και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κυρό Μιχαήλ Α΄ και σε ιστορικά γεγονότα τα οποία καθιέρωσαν τον εορτασμό του Αποστόλου Παύλου, ως σημαντικό διεθνές γεγονός, αποδεικτικό του Ορθόδοξου Χριστιανικού χαρακτήρα της Ελληνικής Πρωτευούσης και του Ελληνικού Έθνους γενικότερα. 

Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και το δέος του για την παρουσία του στο μέρος που διέμεινε και κήρυξε επί μακρόν ο Απόστολος Παύλος. Μίλησε για τον βίο του Αποστόλου Παύλου και τον θαυμαστό τρόπο που μεταλλάχθηκε από διώκτη του Χριστιανισμού στον Πρωτοκορυφαίο Απόστολο και κήρυκα του Ευαγγελίου του Χριστού. Από την στιγμή που ο Απόστολος ανακαλύπτει το μεγαλείο του Θεού, πραγματοποιεί τα αδύνατα και ιδρύει Εκκλησίες σε πόλεις που οι κάτοικοί τους ζούσαν βουτηγμένοι στην αμαρτία, όπως η Κόρινθος, η Αθήνα, η Έφεσος οι Φίλιπποι, η Θεσσαλονίκη και άλλες. Και πως το επέτυχε αυτό; Το επέτυχε διότι ενώ κατέκρινε ευθαρσώς την αμαρτία, ταυτόχρονα έσκυβε πάνω από τον αμαρτωλό και τον περιέθαλπε δίδοντας του το διέξοδο του Ευαγγελίου και του λόγου του Θεού.

Ακολούθως συνοδεία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών της πόλεως και των πιστών πραγματοποιήθηκε ανά τις οδούς της πόλεως η πάνδημος Λιτάνευσις των Ιερών Εικόνων του Αποστόλου Παύλου και της Παναγίας της Παραμυθίας, φερόμενες επί στρατιωτικών οχημάτων, καθώς και η επί των χειρών των αδελφών των μοναστικών αδελφοτήτων της Μητροπόλεώς Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων των Κορινθίων Αγίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: