e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Την ερχόμενη Κυριακή (2/9) θα ευλογηθούν Φανουρόπιτες στη Φανερωμένη Μπανάτου


Ενημερώνουμε τους Ενορίτες μας και όσους φίλους ενδιαφέρονται ότι την ερχόμενη Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2018, το πρωί, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, κατά την κυριακάτικη Ευχαριστιακή Σύναξη, θα υπάρξει δυνατότητα να φέρουν Φανουρόπιτες και να ευλογηθούν από τον λειτουργό Εφημέριο, αποδίδοντας έτσι αισθήματα ευγνωμοσύνης -ως είθισται- στον άγιο Μάρτυρα Φανούριο τον νεοφανή.

Όσες και όσοι έχουν την διάθεση, λοιπόν, ιδού και σχετική συνταγή!



Συνταγή για Φανουρόπιτα 
από τον Άρη Πετρετζίκη

Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία. Επίσης έχει επικρατήσει και ως έθιμο για να προσφέρεται η πίτα ως μια ευλαβική χειρονομία των πιστών για την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων!
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180ο C στον αέρα. 
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, 250 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα 125 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να αφρίσει η σόδα.
  • Προσθέτουμε το μείγμα με τη σόδα στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  • Βάζουμε στο μπολ το αλεύρι, τα καρύδια, το αλάτι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Μεταφέρουμε σε ένα βουτυροαλευρωμένο ταψί 25x30 εκ. και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και φύλλα δυόσμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: