e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Δεν αξίζει για ευτέλειες να θυσιάζουμε την αθάνατη ψυχή μας

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού 
16 Σεπτεμβρίου 2018
(Μαρκ. η΄ 34-θ΄1)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

Πολλές φορές ο Κύριος μάς μίλησε για αυτοθυσία και αυταπάρνηση και κάλεσε τους ανθρώπους να τον μιμηθούν. Πολλές φορές μας επισήμανε πως εκείνος, ο οποίος, όχι μόνο αρνείται αλλά και μισεί την ίδια του την άνετη ζωή και υλική ευμάρεια, θα κερδίσει ένα απείρως πολυτιμότερο αγαθό: την Βασιλεία των Ουρανών!

Ωστόσο, σε όλους εμάς, οι οποίοι είμαστε εθισμένοι στον σύγχρονο «πολιτισμένο» τρόπο ζωής, μια τέτοια διδασκαλία φαντάζει παράδοξη, ακόμη και εξωφρενική. Όμως, σκεπτόμενοι βαθιά και σοβαρά, θα δούμε ότι οι υλικές απολαύσεις, τα συμφέροντα, οι κοσμικότητες και η φιλαυτία φέρνουν χαλάρωση πνευματική και καταπνίγουν κάθε υψηλή τάση του ανθρώπου. Και αν ο άνθρωπος δεν συνέλθει εγκαίρως, τότε  ο κατήφορος και η καταστροφή του είναι προδιαγεγραμμένη και αναπόφευκτη.
Οφείλουμε να συναισθανθούμε ότι ο Θεός μάς έδωσε κάθε τι που έχουμε, ακόμη και την ίδια μας τη ζωή. Επομένως, σε Αυτόν ανήκει, Αυτός την συντηρεί και Αυτός την αφαιρεί και την παίρνει πίσω όποτε θέλει.
Αν, λοιπόν, μας ζητήσει να την θυσιάσουμε, δεν θα πρέπει να διστάσουμε, με τίμημα την απώλεια της σωτηρίας μας. Έτσι κι αλλιώς, η ανθρώπινη ζωή κάποτε θα πάρει τέλος, από δυστυχήματα, αρρώστιες ή γηρατειά. Και τα υλικά αγαθά, τα οποία συσσωρεύουμε και αυτά θα αποδειχθούν φθαρτά και προσωρινά. Δεν αξίζει για πράγματα ευτελή να θυσιάσουμε την αθάνατη ψυχή μας, ούτε χρειάζεται να κάνουμε παραχωρήσεις, ώστε να αποκτήσουμε καλή γήινη φήμη, γενόμενοι αρεστοί σε ασεβείς ή κοσμικούς ανθρώπους. 

Ας ακολουθήσουμε, λοιπόν, τον δρόμο του Θεού και τότε το κέρδος μας θα είναι απείρως μεγαλύτερο, ασύλληπτο και αφάνταστο. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: