e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος λειτούργησε στον Ναό της Αγίας Τριάδος Οδησσού [φωτογραφίες + video]

Блаженнейший Патриарх Александрийский и всея Африки Феодор II совершил Божественную литургию в Свято-Троицком соборе г. Одессы (Видео)


Σήμερα 28η Σεπτεμβρίου 2018, δεύτερη ημέρα της επισκέψεώς του στην Οδησσό, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Οδησσού και Ισμαήλ κ. Αγαθάγγελο και πλειάδα Αρχιερέων, τέλεσε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ελληνικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Οδησσού, άλλοτε έδρα της Εξαρχίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
     Στον Ναό αυτό ετάφη το μαρτυρικό λείψανο του Εθνοϊερομάρτυρος Αγίου Γρηγορίου του Ε΄, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, του Ομολογητού.
     Ο Μητροπολίτης κ. Αγαθάγγελος κατά την προσφώνησή του, ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την επίσκεψη με αφορμή τα 80ά του γενέθλια, αναφέρθηκε στην ένδοξη ιστορία του Ναού και σε επιφανή πρόσωπα του Ελληνισμού στην Οδησσό. Τόνισε δε, ότι η ευλογητή παρουσία του Αλεξανδρινού Προκαθημένου ενισχύει τον ίδιο προσωπικά, τον Ιερό Κλήρο και τον Λαό της πόλεως.
     Ο Μακαριώτατος με πολύ συγκίνηση μίλησε για την διακονία του επί 10 συναπτά έτη ως Εξάρχου (1985-1995), ονομάζοντας τα χρόνια εκείνα ως «περίοδο μεγάλης ευλογίας» στη ζωή του. Ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Αγαθάγγελο για την, τότε και τώρα, μεγάλη πατρική του αγκαλιά, όπως και για τη συνεχιζόμενη αγάπη προς το πρόσωπο του και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
     Τόνισε πως κατά τη διάρκεια της διακονίας του στην Οδησσό, βίωσε δύο μεγάλα ιστορικά πολιτικά και εκκλησιαστικά γεγονότα: αφενός μεν τα δύσκολα χρόνια μετάβασης από τη Σoβιετική Ένωση στη Ρωσική Ομοσπονδία, αφετέρου δε το σχίσμα της Ουκρανικής Εκκλησίας και τους συνεχείς αγώνες του για να μην καταληφθεί η Εξαρχία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από τους σχισματικούς.
     Επίσης, συγκινημένος αναφέρθηκε στο γεγονός προσέλευσής του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας καθώς και στους ανθρώπους που συνέβαλαν σ’ αυτό, μνημονεύοντας τους αοίδιμους Μητροπολίτες Οδησσού κυρό Σέργιο και Καλύμνου κυρό Νεκτάριο, των οποίων ευγνωμόνως ευχήθηκε να είναι μακαρία η μνήμη.
     Επίσης, αναφέρθηκε στον Σεβασμ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, ο οποίος ήταν η αφορμή μετάβασης και διακονίας του στην Οδησσό, λόγω της σχέσης του με τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας Νικόλαο Στ΄, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του.
     Ακόμη, με πολύ σεβασμό αναφέρθηκε στις ευεργεσίες του Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Βαρθολομαίου (νυν Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου) και του Μητροπολίτου Μελιτηνής κ. Ιωακείμ (νυν Γέροντος Νικομηδείας), οι οποίοι την εποχή εκείνη καθοριστικά του συμπαραστάθηκαν.
     Τέλος, κάλεσε τους πιστούς σε «ενότητα πίστεως και προσευχής» προσφέροντας ασημένιο θυμιατό ως αγαθή ανάμνηση της επισκέψεώς του.
     Ακολούθως, ψαλλομένου του Απολυτικίου του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου του Ε΄, κατέθεσε άνθη στον τάφο Του και έψαλε τον Εθνικό Ύμνο.
     Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν, ο εκπρόσωπος του Προξένου της Ελλάδος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος και άλλοι επίσημοι.
     Την ίδια μέρα, στην Αίθουσα Τελετών της Εθνικής Νομικής Σχολής Οδησσού, με απόφαση του Τμήματός της, ανακηρύχθηκε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας επίτιμος Διδάκτορας. Ο Πρόεδρος του Τμήματος της Νομικής Σχολής τον περιεκόσμησε με τα διακριτικά του αξιώματος και την πανεπιστημιακή τήβεννο.
     Κατά την ευχαριστήρια ομιλία του, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην ένδοξη ιστορία της Αλεξάνδρειας, την πολύτιμη Πατριαρχική Βιβλιοθήκη αλλά και την νεότερη Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη της πόλεως. Τόνισε το μεγάλο ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στην αχανή Αφρική, όπου συνεχώς ανεγείρονται Ιεροί Ναοί, κλινικές και Σχολεία, καθώς και την προσπάθεια που καταβάλλεται για την ίδρυση του τμήματος μεταπτυχιακών σπουδών «Μέγας Αλέξανδρος» στην Αλεξάνδρεια.
     Το ίδιο βράδυ, τελέσθηκαν στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ουσπένσκι οι ακολουθίες του Μεγάλου Εσπερινού και του Όρθρου προς τιμήν του Οσίου Κούξα της Οδησσού, του οποίου το Ιερό Σκήνωμα φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός στην Ιερά Μονή. Των Ιερών ακολουθιών προεξήρχε ο Μακαριώτατος, πλαισιούμενος από τον Μητροπολίτη Αγαθάγγελο και πολλούς Αρχιερείς.
     Συγκινητικότατη υπήρξε η προσέλευση χιλιάδων πιστών, οι οποίοι με υπομονή και τάξη προσήλθαν να προσκυνήσουν το Ιερό Σκήνωμα, να λάβουν την ευχή του Μακαριωτάτου και να ευχηθούν στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Αγαθάγγελο για τα 80ά γενέθλιά του.
Δεν υπάρχουν σχόλια: