e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Μήνυμα του πρ. Προέδρου Yushchenko προς το Ουκρανικό Έθνος για την Αυτοκεφαλία

Ρεπορτάζ - κείμενο: π. Παν. Καποδίστριας 

Ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας (3ος και εμβληματικός Πρόεδρος της χώρας) Βίκτορ Γιούστσενκο, μες από τον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook απηύθυνε μήνυμα προς το ουκρανικό έθνος, σχολιάζοντας τις καταιγιστικές εξελίξεις στο εκκλησιαστικό ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, εξελίξεις για τις οποίες και ο ίδιος είχε εργασθεί στη θητεία του, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

Θυμίζουμε ότι το 2008, εορτάζοντας η Ουκρανία τα 1020 χρόνια από τον εκχριστιανισμό των Ρως, ο Γιούστσενκο δέχτηκε τον Βαρθολομαίο στο Κίεβο, ο Πατριάρχης προέστη των πανηγυρικών εκδηλώσεων, συζητώντας και τότε αμφότεροι περί θεραπείας των εκκλησιαστικών σχισμάτων στην Ουκρανία και την προοπτική Αυτοκεφαλίας.

Στην τωρινή θριαμβική ανάρτησή του ο Πρόεδρος Γιούστσενκο εκφράζει τη χαρά του για τις εξελίξεις και ότι η ιστορική αλήθεια δικαιώνεται, καθώς η χώρα αποκτά ενιαία και δική της Ορθόδοξη Εκκλησία. Στο κείμενο ευχαριστεί και συγχαίρει τόσο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο όσο και τον τωρινό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο για τις ιστορικές διαδικασίες, στις οποίες πρωταγωνιστούν, ούτως ώστε η Ουκρανία, έχοντας ενιαία και δική της Ορθόδοξη Εκκλησία να συνδεθεί και με την Ευρώπη.

Στο τέλος, ο Βίκτορ Γιούστσενκο δημοσιεύει και τρεις ιστορικές φωτογραφίες από την επίσκεψη Βαρθολομαίου στο Κίεβο, το 2008, στην οποία ο ίδιος είχε πρωτεύοντα ρόλο.






Ακολουθεί το αυθεντικό κείμενο της ανάρτησης Γιούστσενκο:

Дорога українська нація!

Я неймовірно щасливий, що сьогодні звучать слова, що повертають на круги своя і правду, і мрію, і надію! 
Історична правда восторжествувала! Єдина Православна Помісна церква повертається додому! 
Велика сила в нашій українській дорозі. Великі випробування пережив наш народ і великою є його могутність, бо вона походить з глибокої, чистої і світлої віри.

Прислухаймося до мудрих слів Вселенського Патріарха Варфоломія, які він сказав у нашій столиці – Києві. «Україна виділяється релігійними і світськими лідерами… Але найголовніше те, що ви завжди йшли за Христом – з вірою, благочестям і любов’ю».

Сьогодні я кажу слова глибокої поваги і вдячності Президенту України Петро Порошенко, який з великою вірою дбає про духовне здоров’я нашого народу, про наш національний і соборний дух!

Наш Собор повертається. В палких і в смиренних серцях, по всій Україні чути його передзвони.

Україна постає сильною національною державою. 
В Україні постає Єдина Православна Помісна Церква. Україна об’єднується з Єдиною Європою. 
Істинно історичний процес.

Будьмо сильними. Будьмо нацією! 
Нехай Господь береже нас усіх і Україну.

Δεν υπάρχουν σχόλια: