e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Ιδρύονται ρωσικές ενορίες ανά τον κόσμο. Αντιπερισπασμοί Μόσχας κατά Φαναρίου εν όψει Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας


[Κείμενο, βάσει ρωσικών ΜΜΕ: π. Παν. Καποδίστριας]

Στο πλαίσιο της εναντιότητας, την οποία εκφράζει με κάθε τρόπο το Πατριαρχείο Μόσχας προς τον Οικουμενικό Θρόνο (κατά την ρωσική τακτική: "Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως" και όχι "Οικουμενικό"), εφηύρε ένα νέο τρόπο σαφούς εκβιασμού και αντιπερισπασμού. Ανακοινώνει τώρα ότι εξετάζει την δυνατότητα ίδρυσης πρόσθετων ενοριών στο εξωτερικό. Αυτό δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Βιέννης και Βουδαπέστης Αντώνιος, επικεφαλής του γραφείου του Πατριαρχείου Μόσχας για ξένα ιδρύματα, ο οποίος επισκέπτεται αυτές τις μέρες την Αβάνα, καθώς μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TACC.

Δήλωσε συγκεκριμένα ότι υπό τις παρούσες συνθήκες (κοινωνία με τους αφορισμένους και σχισματικούς του Φιλαρέτου κλπ) και καθώς άρχισε η διάσπαση, εφόσον ταυτίστηκε με τους διαφωνούντες, πολλοί από τους πιστούς τους (!!!), οι οποίοι εκκλησιάζονταν στις ανά τον κόσμο ενορίες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ήταν σε πολύ δύσκολη θέση και απέστειλαν ένα μεγάλο αριθμό προσφυγών στον αγιώτατο Πατριάρχη της Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλο. Έτσι γνωστοποιείται στους συμπατριώτες που ζουν σε διαφορετικές γωνιές της γης ότι θα αποστείλει η Μόσχα ιερείς, θα οργανώσει την ενοριακή ζωή, ούτως ώστε οι Ρώσοι ενορίτες να μην στερούνται της ποιμαντικής φροντίδας και της ευκαιρίας να συμμετέχουν σε μυστήρια της Εκκλησίας.

Σημείωσε επίσης ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα οξύ σε εκείνους τους τόπους, όπου δεν υπάρχουν ενορίες του Πατριαρχείου Μόσχας, αλλά υπάρχουν ενορίες της Κωνσταντινούπολης.

Προσωρινή διοίκηση των ενοριών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αντώνιο, το ζήτημα του διορισμού νέου προϊσταμένου για τις ενορίες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει επιλυθεί και ο ορισμός της προσωρινής διοίκησης αποτελεί συνήθη πρακτική σε τέτοιες περιπτώσεις.

"Έχει οριστεί προσωρινός διαχειριστής στις πατριαρχικές ενορίες των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος είναι ο Επίσκοπος Sourozh Ματθαίος, ο οποίος υπηρετεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εξετάζεται το ζήτημα του ορισμού υποψηφιότητας νέου Επισκόπου, ο οποίος θα διαχειριστεί τις ενορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά [προς το παρόν] θα λάβει χώραν προσωρινή διοίκηση. Πρόκειται για μιαν εντελώς τυπική και συνήθη πρακτική", δήλωσε ο Ρώσος Ιεράρχης.

Σημείωσε επίσης ότι ο Επίσκοπος Ιωάννης ανέλαβε την ηγεσία μιας από τις μεγαλύτερες μητροπόλεις του Πατριαρχείου Μόσχας σε ξένες χώρες. "Ο Βλαντύκα [: πατερούλης] Ιωάννης έχει αποφασιστεί να αναλάβει ένα νέο λειτούργημα, τροφοδοτώντας τις πατριαρχικές Ενορίες στην Ιταλία, όπου ήδη υπάρχουν πάνω από 70. Ο αριθμός των κοινοτήτων της Ρωσικής Εκκλησίας στα Απέννινα αυξάνεται διαρκώς και, λαμβάνοντας υπ' όψιν την ανάγκη επίλυσης πολυάριθμων ποιμαντικών και διοικητικών ζητημάτων και εκπλήρωσης λειτουργικών αναγκών που απαιτούν επισκοπική παρουσία, στην Ιταλία χρειάζεται συνεχής παρουσία Επισκόπου", πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Στα μέσα Οκτωβρίου, εξάλλου, η Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας, η οποία συγκλήθηκε στο Μινσκ, διόρισε νέους Επισκόπους για τη διαχείριση των ενοριών στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: