e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Ο Μητροπολίτης Cherkassky και Kanev Σωφρόνιος έστειλε βιντεο-μήνυμα στην Ενωτική Σύνοδο


[Επιμέλεια κειμένου: π. Παν. Καποδίστριας]

Ο Μητροπολίτης Cherkassky και Kanev Σωφρόνιος είναι ένας από τους τρεις Ιεράρχες του πάλαι ποτέ εν Ουκρανία Πατριαρχείου Μόσχας, οι οποίοι θα μετέβαιναν ευθαρσώς στην Ενωτική Σύνοδο των Ιεραρχών του Κιέβου, στις 15 Δεκεμβρίου 2018. 

Οι άλλοι δύο είναι οι Μητροπολίτες Συμεών και Αλέξανδρος, που όντως είχαν φυσική παρουσία στο Sobor, η δε πρώην Σύνοδός τους σήμερα τους καθαίρεσε γι' αυτό. Μια καθαίρεση πάντως άκυρη, επειδή εν τω μεταξύ είχαν προσφύγει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο κι εκείνο με Πατριαρχικό Γράμμα τούς έθεσε υπό την δικαιοδοσία του, προ-ακυρώνοντας έτσι κάθε ενδεχόμενο κυρώσεων. Τουλάχιστον αυτό γνωρίζουμε από την δημοσιοποίηση του εκ Φαναρίου σχετικού Γράμματος, που έκανε ήδη ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος. 

Εν τω μεταξύ ο Μητροπολίτης Σωφρόνιος, για λόγους υγείας δεν κατάφερε να παρασταθεί αυτοπροσώπως στην Ενωτική Σύνοδο. Όμως απέστειλε βιντεο-μήνυμα, το οποίο δημοσιεύουμε κατωτέρω. Σε αυτό καλούσε τα Μέλη του κομβικού αυτού και ιδιότυπου Συμβουλίου να λάβουν αποφάσεις που να υπηρετούν τα συμφέροντα του λαού και της χώρας, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα προσωπικά συμφέροντα. 

Σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ, ο Σωφρόνιος έπραξε έτσι. Άλλοι, περί τους δέκα Ιεράρχες εκ της παρατάξεως Ονουφρίου, των οποίων τα ονόματα δεν γνωστοποιήθηκαν, εξουσιοδότησαν τους μεταβάντες συναδέλφους τους να ψηφίσουν για λογαριασμό τους, όμως οι ψήφοι αυτές δεν προσμετρήθηκαν. 

Ακολουθεί το βιντεο-μήνυμα Σωφρονίου:


Δεν υπάρχουν σχόλια: