e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Η διαδικασία για την ανάδειξη Προκαθημένου από την επικείμενη Ενωτική Σύνοδο (Sobor) της Εκκλησίας της Ουκρανίας


Κείμενο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Το Πατριαρχικό Γράμμα Βαρθολομαίου προς τον Μητροπολίτη Περεγιασλάβ-Χμελνίνσκυ και Βίσενκυ Αλέξανδρο (της μέχρι τώρα εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας) -που ο ίδιος έδωσε στην δημοσιότητα μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο facebook-, το οποίο αποτελεί πρόσκληση σε συμμετοχή στο προετοιμαζόμενο Ενωτικό Συμβούλιο μια μια ενιαία Εκκλησία της Ουκρανίας, βγάζει ειδήσεις, δηλαδή αναγγέλλει επακριβώς τα της διαδικασίας προς την ολοκλήρωση της Αυτοκεφαλίας, μάλιστα δε από τα επισημότερα χείλη, δηλαδή του Οικουμενικού Πατριάρχου. 

Βάσει του Γράμματος αυτού, κωδικοποιούμε κατωτέρω τι μέλλει γενέσθαι:

1. Η Ενωτική Σύνοδος (Sobor) θα πραγματοποιηθεί στον ιστορικό Ναό της Αγίας Σοφίας Κιέβου, το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018. 
2. Η Σύνοδος θα συγκληθεί από τον ειδικώς ορισθέντα Πατριαρχικό Έξαρχο Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, με την συναντίληψη των δύο ήδη Πατριαρχικών Εξάρχων εν Ουκρανία.
3. Στη Σύνοδο θα παρασταθεί τιμητικώς ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρος Ποροσένκο.
4. Προσκλήθηκαν όλοι οι εν Ουκρανία Ιεράρχες [από όλες τις εκκλησιαστικές παρατάξεις], οι οποίοι θα συνοδεύονται από ένα κληρικό κι ένα μοναχό ή λαϊκό με δικαίωμα ψήφου.
5. Εκεί θα καταρτισθεί ο Καταστατικός Χάρτης, θα καταρτισθεί το τριπρόσωπο και θα αναδειχθεί, με ψήφους κανονικές, ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.
6. Εκείνος, ο οποίος θα αναδειχθεί Προκαθήμενος, θα παραλάβει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, εν επισήμω τελετή, τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας της εν λόγω νέας Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: