e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Υπάρχει Φως!

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής μετά τα Φώτα 
13 Ιανουαρίου 2019
(Ματθ. δ΄ 12-17)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

Βαθύ ήταν το σκοτάδι της ανομίας, το οποίο κάλυπτε την γη στα χρόνια του Χριστού. Και σίγουρα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη στενοχώρια και δυστυχία από το να ζει ο άνθρωπος στο σκοτάδι της αμαρτίας, μακριά από το φως.
Ο πλανημένος άνθρωπος νιώθει βαριά την ψυχή του και θολωμένο τον νου. Νιώθει αγχωμένος, δυστυχής και αυτο-υποβιβασμένος ως ανθρώπινη οντότητα. Δεν ξεχωρίζει καθαρά το ψέμα από την αλήθεια, το δίκαιο από το άδικο και το καλό απ’ το κακό. Πράττει έργα λανθασμένα και αμαρτωλά και αυτό κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση και πυκνώνει πιο πολύ το ψυχικό του σκοτάδι. Νιώθει τύψεις συνειδήσεως και φοβάται την τιμωρία, τόσο από τον Θεό, όσο και από τους ανθρώπους. Πολλές φορές καταφεύγει στις κακοδοξίες και τις αιρέσεις για να γεμίσει το κενό του. Όμως υπάρχει φως! Το φως του Χριστού. Αυτό φωτίζει «πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμο» και τον εμποδίζει να βαδίσει «εν σκιά θανάτου». Αρκεί να θελήσουμε να ρίξουμε ένα και μόνο βλέμμα. Αρκεί, βέβαια, να καταβάλουμε μια ειλικρινή προσπάθεια και τότε ο Θεός θα μας ανταμείψει. 
Για τον λόγο αυτόν εστάλη ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, κηρύσσοντας την μετάνοια και προετοιμάζοντας με ταπείνωση τον δρόμο του Κυρίου. Όμως, η ασέβεια των ισχυρών ηγεμόνων και των μοχθηρών ανθρώπων, του επιφύλαξε ένα τέλος μαρτυρικό, δια αποκεφαλισμού. Κατόπιν, το φως και την μετάνοια δίδαξε ο Θεάνθρωπος Ιησούς, εγκαταλείποντας τους θεομάχους και θεοκτόνους συμπατριώτες Του Ναζαρηνούς, οι οποίοι, όχι μόνο τον μισούσαν και τον φθονούσαν, αλλά έφθασαν ακόμη και στο ηθικό και πνευματικό κατάντημα να αποπειραθούν να τον σκοτώσουν. Οι άνθρωποι αυτοί πλέον είχαν καταστεί ανεπίδεκτοι μετάνοιας και είχαν πνευματικά σκληρυνθεί, διώχνοντας μακριά τους τη χάρη του Θεού οριστικά και αμετάκλητα.
Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να μην τους μιμηθούμε, αλλά να νιώσουμε βαθιά μέσα μας την ευαγγελική διδασκαλία, καταυγαζόμενοι εσωτερικά από το φως του Χριστού. Και ας μιμηθούμε τον Κύριο και Σωτήρα μας, τους Αποστόλους και τους Μεγάλους Πατέρες, Οσίους και Μάρτυρες της Εκκλησίας μας, οι οποίοι, ανά τους αιώνες, μας έδειξαν τον δρόμο. Έτσι μόνο θα κατακτήσουμε την θέωση. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: