e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου, 17.2.2019, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί της Κυριακής Τελώνου και Φαρισαίου, 17ης Φεβρουαρίου 2019, πρώτης Κυριακής του εφετινού Τριωδίου, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, έγινε η αναστάσιμη θεία Λειτουργία από τον Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ψαλλόντων των Ιεροψαλτών κ.κ. Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη και Σπυρίδωνος Σαρατσένου. 
     Ομίλησε κατάλληλα ο Εφημέριος, αναφερθείς αφενός μεν στην υποδειγματική ταπεινοφροσύνη του Τελώνη έναντι της επηρμένης συμπεριφοράς του καυχησιάρη Φαρισαίου, αφετέρου δε στο ότι σήμερα τιμάμε στην Ενορία του Μπανάτου τον Άγιο Θεόδωρο τον Τήρωνα, ο οποίος πλέον είναι άστεγος. Και τούτο, διότι από 33 χρόνια το οικόπεδο του προσεισμικού Ναού του πωλήθηκε από το τότε Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Μπανάτου κι έτσι -δυστυχώς- δεν υπάρχει τόπος και κατάλυμα γι' αυτόν. 
     Εκείνο που σώζεται μόνον είναι η αγιογραφημένη "κασελέτα" του παλαιού Ναού του Αγίου Θεοδώρου, το οποίο μάλιστα προτάθηκε για προσκύνημα. Επάνω σε αυτό εικονίζεται τόσον ο έφιππος Άγιος, όσο και το παλαιό -αφανισμένο πλέον- εκκλησάκι του. Δείτε 1η φωτό, ανωτέρω.
     Παλαιότερο δημοσίευμά μας - ιστορικό σημείωμα για τον Άγιο Θεόδωρο του Μπανάτου, διαβάστε ΕΔΩ!






























Δεν υπάρχουν σχόλια: