e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Περί σωστής αξιοποίησης των ταλάντων

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής ΙΣΤ΄ Ματθαίου 
3 Φεβρουαρίου 2019 
(Ματθ. κε΄ 14-13)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Άπειρες και πλούσιες είναι οι δωρεές του παντοδύναμου και φιλεύσπλαχνου Θεού προς το ανθρώπινο γένος. Λάβαμε τα θεία τάλαντα και τα χαρίσματα για να τα αξιοποιήσουμε και να τα αυξήσουμε, σύμφωνα με τις ικανότητες και τις διαθέσεις μας. Επομένως, η διαχείριση, την οποία κάνουμε στις άπειρες θείες ευεργεσίες -υλικές και πνευματικές-, είναι κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος ευθύνη δική μας.

Ο Θεός γνωρίζει τις δυνατότητες τού καθενός μας και δεν θέλει να μας επιβαρύνει με δωρεές, πέραν των δυνατοτήτων μας, αλλά δίνει στον καθένα από εμάς αυτό που του ταιριάζει. Η υγεία, η προσαρμοστικότητα, η ευστροφία μας, η αντοχή, η εργατικότητα, οι αισθήσεις μας, η αρμονική συνεργασία όλων των μελών του σώματός μας συνιστούν δώρα και τάλαντα, τα οποία μας προσφέρει ο Θεός. Όπως και η ευαισθησία, η φαντασία, η κριτική ικανότητα, η φροντίδα, η ικανότητά μας για πειραματισμό, τα ηγετικά προσόντα, τα γούστα και οι προτιμήσεις μας. Επομένως, ο κάθε άνθρωπος βρίσκεται σε διαφορετικό κοινωνικό πόστο και εξασκεί διαφορετικό επάγγελμα και ρόλο. Ο συνδυασμός όλων αυτών, η ισορροπία και η αρμονία μεταξύ τους, απαρτίζουν την ανθρώπινη κοινωνία και οδηγεί στον συντονισμό και την ενότητα του κοινωνικού συνόλου.

Όμως η δική μας ευθύνη στην αξιοποίηση και οργάνωση όλων αυτών είναι τεράστια. Οφείλουμε να χειριστούμε τα θεία τάλαντα με εντιμότητα, ευσέβεια, ταπεινοφροσύνη, ήθος, δικαιοσύνη και αγαθότητα. Απαιτείται η σοφία και η επιστήμη να είναι αληθινά φιλόθεη και φιλάνθρωπη. Να έχει ως σκοπό, όχι την αντίθεση, αλλά την συμπόρευση με το θείο θέλημα, όπως είναι καταγεγραμμένο στα διαχρονικά ιερά κείμενα. Οφείλουν οι έχοντες πολιτικά αξιώματα να είναι δίκαιοι, έντιμοι και ευσυνείδητοι. Το ίδιο οφείλουν και οι γονείς απέναντι στα παιδιά τους, οι εργοδότες και οι προϊστάμενοι απέναντι στους εργαζομένους τους, οι δάσκαλοι προς τους μαθητές τους και οι οικονομικά ισχυροί προς τους αδύναμους. Τους πλούσιους καρπούς όμως της σωστής αξιοποίησης των ταλάντων ουδείς δύναται να τους ιδιοποιείται. Διότι τα πάντα συνιστούν δωρεές του Θεού και ανήκουν σε Αυτόν.
            
Ο Θεός δεν μας έχει ανάγκη, ούτε χρειάζεται τα τάλαντα, τα οποία ο ίδιος μας χάρισε. Ωστόσο, πάντοτε μας χορηγεί τα πάντα, επειδή μας αγαπά και επιβραβεύει τον μόχθο μας και τον πνευματικό αγώνα μας. Αν επιδείξουμε αλαζονεία, τεμπελιά και αχαριστία, όπως ο δούλος της παραβολής, ο οποίος έκρυψε και αχρήστεψε το θείο τάλαντο, τότε η συνέπεια θα είναι  αναπόφευκτη και δεν θα είναι άλλη από την αποστέρηση της θείας χάριτος. Ας προσπαθήσουμε αυτό να μην συμβεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: