e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Η Ενθρόνιση του πρώτου Επισκόπου Μαλάουι κ. Φωτίου


Σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέσθηκε σήμερα Κυριακή του Ασώτου, 24 Φεβρουαρίου 2019, η ενθρόνιση του πρώτου Επισκόπου Μαλάουι κ. Φωτίου της νεοσύστατης επισκοπής Μαλάουι, από τον εκπρόσωπο της Α.Θ.Μ., του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄, Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας. Η ενθρόνιση έλαβε μέρος στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου στο Μπλαντάιρ.
     Προηγήθηκε Αρχιερατική θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη, του μέχρι πρότινος υπευθύνου της Αρχιερατικής Περιφέρειας αυτής, συλλειτουργούντος του Μητροπολίτη Μπουρούντι και Ρουάντας, υπερτίμου και εξάρχου Εσωτέρας Αφρικής κ. Ιννοκέντιου. 
     Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, σύμφωνα με το τυπικό της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, εισήλθε στον Ιερό Ναό ο νέος Επίσκοπος, Θεοφιλέστατος κ. Φώτιος. Τον υποδέχτηκε ο Σεβ. κ. Ιωάννης, ο ιερός κλήρος και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής εκκλησίας αποτελούμενο από ιθαγενείς, πιστούς και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας . 
     Ακολούθησε η τελετή της Ενθρονίσεως. Στη συνέχεια ο Σεβ. κ. Ιωάννης απευθυνόμενος στον νέο Επίσκοπο έκανε μνεία του έργου που επιτελέστηκε τα τελευταία χρόνια στην επαρχία του και του ευχήθηκε ο Θεός να τον στηρίζει στη νέα αρχιερατική Διακονία,ωστε να συνεχίσει και να αυξήσει το ιεραποστολικο έργο.

Η Ομιλία του Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννου 

Σεβασμιότατε αδερφέ Ιννοκέντιε της πολύπαθης και ταλαιπωρημένης περιοχής της αφρικανικής ηπείρου Ρουάντα και Μπουρούντι, αγαπητοί Πατέρες, Εξοχότατε Κύριε Πρεσβευτή της Ελλάδος, Αξιότιμε Κύριε Πρόξενε της Κύπρου, Επίτιμος Κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Κοινότητας και Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, Αγαπητοί προσκεκλημένοι αδελφοί, αδελφές και αγαπητά μου παιδιά, ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ Ο ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΚΥΡΙΟΥ!
     Η μέχρι πρότινος Αρχιερατική μας περιφέρεια, προτάσει της Α.Θ.Μ. του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ.ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄ και δικής μας συγκατάθεσης, ανυψώθηκε σε Επισκοπή, δια Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου.
     Με ιδιαίτερη τιμή και περισσή χαρά, στέκομαι ενώπιόν σας σήμερα, με την ευκαιρία της ιστορικής ενθρονίσεως του 1ου Επισκόπου στο Μαλάουι Κυρίου Φωτίου, μετά από τη σεπτή εντολή και ευλογία του Αλεξανδρινού Προκαθημένου.Δοξολογώ το όνομα του Αγίου Θεού μας, διότι με αξίωσε να υπηρετήσω κι εγώ τους Ορθοδόξους πιστούς της πανέμορφης αυτής χώρας, να υπηρετήσω, «το κατά δύναμιν», την ιεραποστολική προσπάθεια του Πατριαρχείου μας και να διατηρώ στην καρδιά μου τις πιο ωραίες αναμνήσεις και μοναδικές εμπειρίες που βίωσα κατά την διάρκεια της εδώ τριετούς μου διακονίας. Το Μαλάουι έχει ευγενείς σε χαρίσματα και πολύ πλούσιους σε αγάπη και πολιτισμό, αλλά όχι τόσο σε χρήματα, κατοίκους. Θα το διαπιστώστε και Εσείς από τις πρώτες στιγμές της διακονίας σας. Στέκομαι σήμερα εδώ Θεοφιλέστατε, για να σας παραδώσω, την εκ των χειρών του Πατριάρχου μας, αρχιερατική ράβδο, του ευλογημένου από το Θεό τούτου τόπου, που πολύ αγάπησε και ανάλωσε τις δυνάμεις του για την εδραίωση της Ορθόδοξης πίστης και που αγωνίστηκε για την θεμελίωση της στη χώρα αυτή. Θα είστε Εσείς λοιπόν, από τούτη την ιστορική στιγμή και στο εξής, ο στεκάμενος «επί την λυχνίαν» Επίσκοπος, που θα συνεχίσει τη ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, εδώ στο Μαλάουι. Γνωρίζετε και γνωρίζουμε όλοι μας, αγαπητοί μου αδελφοί, ποια η θέση, η παρουσία και η αξία ενός Επισκόπου σε μια τοπική Εκκλησία. Ότι ο Επίσκοπος είναι «εις τύπον και τόπον Χριστού» και «όπου ο Επίσκοπος εκεί και Εκκλησία», κατά τον μεγάλο Θεοφόρο Πατέρα μας Άγιο Ιγνάτιο. Δια τούτο, οφείλετε να αποδίδετε αγαπητοί μου στον νέο σας ποιμενάρχη Φώτιο, την οφειλομένη τιμή και τον απαραίτητο σεβασμό στο ύψιστον αρχιερατικό του αξίωμα. Η αγάπη σας, γνωρίζω πολύ καλά εκ της εδώ διακονίας μου, είναι περισσή. Αυτήν την αγάπη, και γιατί όχι ακόμα περισσότερη, να καταθέτετε συνεχώς ως «θυμίαμα εύοσμον, μύρον πολύτιμον» στον νέο σας πνευματικό Πατέρα και χειραγωγό σας εις Χριστόν. Εδώ, Θεοφιλέστατε άγιε Μαλάουι, στην καρδιά της Ελληνικής Ομογένειας και Ορθοδόξου Ιεραποστολής και στον περικαλλή τούτο Ναό του Αγίου Νεκταρίου, θα συναντάτε τους συνεργάτες σας, τους ανθρώπους σας, που είναι οι συν-Κυρηναίοι σας, που θα σηκώνουν μαζί σας τον βαρύ, αλλά ταυτόχρονα γλυκύτατο, σταυρό της διακονίας σας. Είμαι πεπεισμένος ότι μαζί τους θα βρίσκετε ανάπαυση στους κόπους και τις αγωνίες σας. Είμαι απόλυτα βέβαιος Θεοφιλέστατε, ότι θα συνεχίσετε και θα επαυξήσετε το πολύπλευρο πνευματικό και κοινωνικό έργο που επιτελείται στην Ιερά τούτη Επισκοπή κατά τα τελευταία έτη, έργο το οποίο ευαρεστεί πρωτίστως τον αρχηγό της πίστεώς μας Ιησού Χριστό και εκπληρώνει τις προσδοκίες, το όραμα και τις ελπίδες του Πατριάρχου μας κ.κ.Θεοδώρου Β΄, για την προώθηση έτι περισσότερο της ιεραποστολικής προσπάθειας στον τόπο αυτό. Και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρετε, διότι είστε άνθρωπος αγάπης, υπομονής και καταλλαγής.
     Η ιεραποστολική αυτή προσπάθεια ενεργείται από τους ιερείς του Μαλάουι, κάτω από δύσκολες συνθήκες και υπό την επίβλεψη, του αποσπασμένου από την Ελλάδα Αιδεσιμολογιοτάτου πατρός Ερμολάου Ιατρού, Εφημερίου, Διδασκάλου και Αρχιερατικού Επιτρόπου. Τον οποίο θερμά ευχαριστώ για την συμπαράσταση, αφοσίωση και την βοήθεια κατά την εδώ διακονία μου. 
     Δεν εξαντλείται μόνο στα παραπάνω η όλη προσπάθεια. Χρειάζεται εντατικοποίηση της ιεραποστολικής δράσης, για να μπορέσει να αποδώσει καρπούς πνευματικούς. Χρειάζεται συνεχής εποπτεία, εντατικός αγώνας, διαρκής κόπος και μόχθος. Είμαι σίγουρος, Θεοφιλέστατε, ότι επί των ημερών της αρχιερατείας σας, θα ανθίσει το άνθος της Ορθόδοξης πίστης σε αυτήν την περιοχή. Το έδαφος έχει οργωθεί και ήδη έχει σπαρθεί της πίστεως ο σπόρος.Όπως θα διαπιστώσετε οι 33 Ενορίες σπαρμένες σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας, διαθέτουν Ναούς, σπίτια για τους Ιερείς και διδασκάλους, σχολεία και εκκλησιαστικό φροντιστήριο, μεταφραστικό κέντρο, πνευματικά κέντρα, βιβλιοθήκες, ιατρεία, ξενώνες φιλοξενίας, καθώς και ένα κέντρο σίτισης ορφανών παιδιών προσχολικής ηλικίας. Όλα αυτά χρειάζονται τη δικιά σας περιποίηση έως την ευλογημένη ώρα της συγκομιδής των καρπών.
     Θεοφιλέστατε άγιε Μαλάουι,
     Από σήμερα που αναλαμβάνετε τα ηνία της Τοπικής Εκκλησίας του Μαλάουι, όλοι προσβλέπουν στο πρόσωπό σας, τον «ποιμένα τον καλόν», σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη. Σας διαβεβαιώνω, ότι θα είμαι στο πλευρό σας για οτιδήποτε με χρειαστείτε. Αυτό δεν το αναφέρω απλά,αλλά το εννοώ ουσιαστικά. Θεωρείστε την ταπεινότητά μου αληθινό Σας αδελφό.
     Σας εύχομαι ευλογημένη και άλυπη ποιμαντορία και όπως ο Μέγας Αρχιερέας Κύριός μας Ιησούς Χριστός να είναι βοηθός και συμπαραστάτης του πάντα Θεάρεστου έργου σας. ΑΞΙΟΣ!!!

     Τον ενθρονιζόμενο προσφώνησαν ο πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ζιμπάμπουε κ. Γεώργιος Λ. Μαρκαντωνάτος , ο πρόξενος της Κύπρου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας και ο πατέρας Νικόδημος εκπρόσωπος της ιεραποστολής και των ιθαγενών ιερέων. 
     Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο νέος Επίσκοπος, ευχαρίστησε τον Μακ. Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρο για την αγάπη και τη στοργή, με την οποία τον περιέβαλε τα χρόνια της διακονίας του στην ιεραποστολή και για το γεγονός ότι του εμπιστεύθηκε το πλήρωμα της νεοσύστατης Επισκοπής Μαλάουι ακόμη, τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που αποδέχθηκαν με την τίμια ψήφο τους την πατριαρχική εισήγηση. Ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας και μέχρι πρότινος υπευθύνου της Αρχιερατικής Περιφέρειας αυτής κ. Ιωάννη για τη μέριμνα και την οργάνωση της Ενθρονίσεως.
     Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης ενεχείρισε στον νέο Επίσκοπο το δώρο της αγάπης του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ιερό εγκόλπιο της Θεομήτορος καθώς και την αναλυτική 15σέλιδη αναφορά της κινητής και ακίνητης περιούσιας της επισκοπής. Τέλος συντάχθηκε και υπογράφτηκε το Πρωτόκολλο Παράδοσης – Παραλαβής
     Στην τελετή Ενθρονίσεως του νέου Επισκόπου παρευρέθησαν οι κ.κ. Πρέσβης της Δημοκρατίας της Ελλάδος στη Ζιμπάμπουε, ο Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στο Μαλάουι,η Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Αμφιτρίτη Μπογδάνου ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, σύσσωμη η Ελληνική Κοινότητα και πλήθος γηγενών ορθοδόξων.
     Μετά την τελετή επακολούθησε το επίσημο γεύμα που παρατέθηκε στην αίθουσα δεξιώσεων της Ελληνικής Κοινότητας Μπλαντάιρ, προς τιμήν του νέου Επισκόπου.
























Δεν υπάρχουν σχόλια: