e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Οι Μνήμες ξανάνθισαν για τους αποφοίτους της Ιερατικής Σχολής Κορίνθου


Ανταπόκριση - κείμενο - φωτογραφίες: Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας, Απόφοιτος Εκκλησιαστικού Λυκείου Κορίνθου. Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου

«Δεν μπορείς να κρύψεις το παρελθόν. Θα το κουβαλάς μέσα σου για πάντα. Θα το συγκρίνεις με ό,τι συμβαίνει στο παρόν. Και θα σου λείπει και θα το αποζητάς να το ξαναζήσεις… Θα το αποκαθάρεις από τα κακά και θα προβάλεις τα καλά του και μ’ αυτά θα ζεις ευτυχισμένος».

Ξανάνθισαν οι μνήμες των Ιεροσπουδαστών της περίπυστης Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου, η οποία λειτούργησε ως πνευματικό και Εκκλησιαστικό φυτώριο κατά τα έτη 1924-1971.   Η ένδοξη αυτή Ιερατική Σχολή αποτελούσε το καύχημα της Αποστολικής Εκκλησίας Κορίνθου αλλά και της Ελλαδικής, διότι εφοδίασε την Εκκλησία και το Έθνος μας, με άριστους κληρικούς παντός βαθμού και με διδασκάλους μεστούς θρησκευτικών και εθνικών ιδεωδών υπό την καθοδήγηση πνευματικών αναστημάτων, Διευθυντών και Καθηγητών της.

Μοσχοβολούσε μαζί με το λιβάνι του θυμιατού το άρωμα της νιότης, της ζωής, ξεφύτρωνε όμορφη και σφριγηλή σαν άνοιξη η ελπίδα, το λαμπρό μέλλον του Έθνους και της Εκκλησίας μας. Στην πνευματική αυτή κυψέλη γαλουχήθηκαν,  χιλιάδες νεαρών βλαστών, προερχομένων από τα πέρατα της Ελληνικής γης, ακόμη δε και από το εξωτερικό.

Οι Ιεροσπουδαστές εκείνων των χρόνων γεμάτοι ενθουσιασμό, παλμό και πάθος δημιουργούσαν, μέσα από ένα δύσκολο παρόν, ελπιδοφόρο το αύριο όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά συγκινημένοι κατά την συνεστίαση στο Ξενοδοχείο «ELEKTRA METROPOLIS», σε εμάς τους αποφοίτους του Εκκλησιαστικού Λυκείου Κορίνθου, οι οποίοι είχαμε την ωραία και ευλογημένη ευκαιρία να επικοινωνήσουμε μαζί τους, εν πνεύματι Χριστιανικής αγάπης και αδελφωσύνης, ως ομογάλακτοι Ιεροσπουδαστές.  

Η Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου, αυτό το θεάρεστο έργο επιτέλεσε εις το ακέραιο μέχρι και το 1971, όταν βίαια  κλείσθηκε  από την δικτατορία. Και αυτό, ασφαλώς, για να παύση η Χριστιανική και Εθνική προσφορά της. Πρόσφερε στα Γράμματα, αφού αρκετοί Καθηγητές Πανεπιστημίων και Μέσης εκπαιδεύσεως, Συγγραφείς και Λογοτέχνες, προέρχονται εξ αυτής. Προσέφερε επίσης στη Διοίκηση της Εκκλησίας μας, αφού πολλοί Κληρικοί, Πρεσβύτεροι αλλά και Επίσκοποι προέρχονται εξ αυτής. Μεταξύ δε αυτών και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός (ο οποίος φοίτησε κατά τα έτη 1947-1953). Καθώς επίσης και ο μακαριστός Μητροπολίτης Ηλείας κυρός Αθανάσιος.  Προσέφερε τέλος και στο Κράτος, αφού πολλοί εκλεκτοί Κρατικοί λειτουργοί (Δικαστικοί, Δημόσιοι Υπάλληλοι, Υπάλληλοι Τραπεζών, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ) προέρχονται εξ αυτής.

Το Σάββατο  9-2-2019 εις τον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, τελέστηκε Τρισαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου συνιερουργούντων δε των Σεβ. Μητροπολιτών Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ και Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεωργίου. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι και οι τρεις προαναφερόμενοι Σεβάσμιοι  Αρχιερείς διετέλεσαν Ιεροσπουδαστές της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου σε διαφορετικές βέβαια  περιόδους. Συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα, παρέστη ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄.

Στο αναλόγιο έψαλε η Χορωδία της Ένωσης, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής κ. Δημητρίου Μηνακάκη, ενώ στην συνέχεια ακολούθησε η τέλεση του καθιερωμένου μνημόσυνου υπέρ αναπαύσεως όλων των κεκοιμημένων καθηγητών, σπουδαστών, του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Δαμασκηνού, ιδρυτού της Σχολής, των Αρχιερέων αποφοίτων και καθηγητών της Σχολής Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Σεραφείμ, Γόρτυνος κυρού Θεόφιλου, Θήρας κυρού Παντελεήμονος, Λαρίσης κυρού Σεραφείμ, Σιατίστης κυρού Αντωνίου, Χριστουπόλεως κυρού Πέτρου, Μαραθώνος κυρού Μελίτωνος  και του προσφάτως κοιμηθέντος Καρπενησίου κυρού Νικολάου,  καθώς επίσης των Ιερέων και των λαϊκών.

Την κοπή της Βασιλόπιτας της Ένωσης στο Ξενοδοχείο «ELEKTRA METROPOLIS», ευλόγησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας κ.κ. Αλέξανδρος,  ενώ το φλουρί έτυχε στον Σεβ. Μητροπολίτη Θηβών κ.κ. Γεώργιο. Εν συνέχεια διεξήχθη η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης, όπου ο Πρόεδρος κ. Αθανάσιος Ψυχογιός, αφού ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους, ανέλυσε τα πεπραγμένα της Ένωσης και ζήτησε από τους παρόντες να συμβάλουν ενεργά στην επιτέλεση των στόχων της.
Δεν υπάρχουν σχόλια: