e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Το Άγιο Πνεύμα χειραγωγεί τον άνθρωπο «εις πάσαν την αλήθειαν»

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής της Πεντηκοστής 
16 Ιουνίου 2019
(Ιω. ζ΄ 37-52 και  η΄ 12 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Πολλές φορές ο Κύριος μίλησε στους μαθητές Του για το Άγιο Πνεύμα και για τις πλούσιες δωρεές Του στους ανθρώπους, τονίζοντας ότι το Άγιο Πνεύμα παρέχει το αθάνατο πνευματικό ύδωρ, το οποίο κατασιγάζει την έντονη δίψα της ψυχής. Επίσης, τους είπε ότι το Άγιο Πνεύμα χειραγωγεί τον άνθρωπο «εις πάσαν την αλήθειαν», τού δίνει απαντήσεις στα απαραίτητα και αγωνιώδη ερωτήματά του και ότι, ως εσωτερική φωνή της ψυχής, καταλογίζει ευθύνες και αποδίδει επαίνους.
     Επίσης, το Άγιο Πνεύμα είναι «πηγή ύδατος αλλομένου εις ζωήν αιώνιον». Αυτό μεταμόρφωσε τους απλοϊκούς και αγράμματους ψαράδες σε ανυπέρβλητους ρήτορες και σοφούς. Ήταν τέτοιο το μέγεθος της σοφίας τους, που αποστόμωσαν κάθε εχθρό της χριστιανικής πίστης, μη φοβούμενοι να μιλήσουν με θάρρος και αυταπάρνηση ακόμη και μπροστά σε βασιλείς και ηγεμόνες.
     Και η Παλαιά Διαθήκη, βέβαια, είχε μιλήσει για το πάνσοφο Άγιο Πνεύμα, αλλά με τρόπο καθαρά συμβολικό. Ο συμβολικός αυτός τρόπος έκφρασης των θείων Αληθειών στην Παλαιά Διαθήκη είχε σκοπό να προστατέψει τους Εβραίους από την ειδωλολατρία. Όμως, το Άγιο Πνεύμα, όπως εκφράζεται καθαρά στην Καινή Διαθήκη, ήταν είναι και θα είναι πηγή «ζώντος ύδατος» για κάθε ταλαιπωρημένη και βασανισμένη ανθρώπινη ψυχή.
     Τα συγκλονιστικά γεγονότα της Πεντηκοστής, της γενεθλίου ημέρας της Εκκλησίας, συνέβησαν κατά τα χρονική στιγμή της εορτής της Σκηνοπηγίας των Ιουδαίων. Χιλιάδες απλοί άνθρωποι, αλλόφυλοι και αλλόθρησκοι, που δεν είχαν ακούσει ποτέ πριν τίποτα για τον Χριστό, βλέποντας το Πνεύμα το Άγιο εν είδει πύρινων γλωσσών να κατεβαίνει στα κεφάλια των μαθητών και όλα τα άλλα θαυμάσια, τα οποία ακολούθησαν, πίστεψαν και έγινα χριστιανοί. Μονάχα οι ασεβείς Φαρισαίοι, εμμένοντας στην σατανική αλαζονεία τους προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν και να υποτιμήσουν το μήνυμα της ημέρας, καταφεύγοντας σε ψεύδη, συκοφαντίες και σοφιστείες. Άνθρωποι τέτοιας απιστίας, πλάνης και θράσους υπάρχουν ακόμη και σήμερα και θα υπάρχουν πάντα. 
     Ας φροντίσουμε να μην τους μιμηθούμε, μη ακολουθώντάς τους στο ολισθηρό μονοπάτι της απώλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: