e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Οι Άγιοι Πάντες, χειραγωγοί μας στη σωτηρία

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής των Αγίων Πάντων 
23 Ιουνίου 2019
(Μτθ. ι΄ 32-33, 37-38, ιθ΄ 27-30 ) 
Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Πολλές φορές κατά την επίγεια διδασκαλία και δράση Του, ο Κύριος μάς μίλησε για διωγμούς των πιστών απ’ τους ισχυρούς της γης και τους άπιστους. Μάς τόνισε ότι οι πονηροί άνθρωποι δεν θ’ αντέξουν το φως της θείας Αλήθειας του Ευαγγελίου, αλλά θα εξεγερθούν με μίσος και μανία κατά των ανθρώπων του Θεού, λοιδορώντας τους, συκοφαντώντας τους και πολλές φορές υποβάλλοντάς τους σε διωγμούς, βασανιστήρια ακόμη και στον θάνατο.
Οι πραγματικά πιστοί, όμως, δεν θα πρέπει να δειλιάσουν, ούτε και να πτοηθούν. Δεν θα πρέπει να παραμείνουν βουβοί και παθητικοί, διότι τότε ο Χριστός θα αποστρέψει το πρόσωπό Του από αυτούς και δεν θα συνηγορήσει για την είσοδό τους στην Βασιλεία του Θεού.
Πολλές φορές στη ζωή μας αναγκαζόμαστε να αρνηθούμε κάποια πράγματα. Αρκεί αυτά που θα αρνηθούμε να είναι βλαβερά,  λανθασμένα, περιττά και υποτιμητικά. Τότε, η άρνησή μας αυτή θα είναι ωφέλιμη και αναγκαία. Προκειμένου όμως για σωτηριώδεις αλήθειες της πίστεώς μας, κάθε άρνηση αποδοχής και αδιαφορία μπορεί να αποβεί ολέθρια. Η άρνηση, με λόγια και με πράξεις, του Θεανθρώπου Σωτήρα και Λυτρωτή, από αυτούς που γνώρισαν τον ίδιο και την διδασκαλία Του, είναι πράξη ασυγχώρητη και καταδικαστέα.
Αρνητής του Χριστού δεν θεωρείται ο άνθρωπος, ο οποίος λόγω αντικειμενικών και ανεξάρτητων της θελήσεώς του λόγων (εθνοφυλετικών, γεωγραφικών, ιστορικών, πολιτισμικών κ.α.) δεν έχει γνωρίσει ποτέ τον Χριστό. Αρνητής του Χριστού είναι αυτός, ο οποίος, καίτοι γνώρισε τις θείες αλήθειες του Ευαγγελίου, εντούτοις, τις απέρριψε. Και τούτο διότι, η απόρριψή του αυτή δεν αφορά σε κάποιο κτίσμα ή κάποιο άλλο δημιούργημα, αλλά αφορά στον ίδιο τον Θεό, ο οποίος δίδαξε ύψιστες αλήθειες και θυσιάστηκε για το ανθρώπινο γένος.
Οι Άγιοι, οι Δίκαιοι και οι Μάρτυρες, λοιπόν, της Εκκλησίας, ήδη από την εποχή των Προφητών, δεν αρνήθηκαν τον Χριστό, αλλά με φλογερή πίστη, θάρρος και αυταπάρνηση δέχτηκαν αγόγγυστα κάθε συνέπεια, προκειμένου να οδηγήσουν τους ανθρώπους στην σωτηρία. Ας γίνουμε μιμητές τους. Γένοιτο!  

Δεν υπάρχουν σχόλια: