e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Ολόκληρο το επίμαχο γράμμα του Μητροπολίτη Βιδινίου προς τους Μητροπολίτες της Ελλάδας περί του Ουκρανικού


Γράφει και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Όπως έχει κυκλοφορηθεί ήδη στα ΜΜΕ, ο Μητροπολίτης Βιδινίου Δανιήλ, νέος Ιεράρχης της Βουλγαρικής Εκκλησίας απέστειλε στις 17 Μαΐου 2019, 23σέλιδο (!!!) γράμμα του προς τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, με το οποίο, μεταχειριζόμενος έωλα επιχειρήματα και συνθηματολογία, καταφέρεται κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του πρώτου των Ορθοδόξων για το θέμα της πρόσφατης χορηγήσεως από τη Μητέρα Εκκλησία Τόμου Αυτοκεφαλίας στην εμπερίστατη και πολυμερισμένη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Σε πρώτη ανάγνωση δεν ονομάζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη "Οικουμενικό", ωσαύτως και τον Οικουμενικό Πατριάρχη τον αποκαλεί πάντα "Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως" και, σε δεύτερη ανάγνωση, διαπιστώνει και ο μη υποψιασμένος αναγνώστης ότι παραπέμπει στα διαρκώς ανακυκλούμενα φληναφήματα της νεο-εκκλησιολογίας του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ήδη σήμερα, 12.6.2019, ο Μητροπολίτης Βιδινίου έχει κληθεί από τον Πατριάρχη Νεόφυτο και την Ιερά Σύνοδο του κατά Βουλγαρίαν Πατριαρχείου να δώσει λόγο για τη στάση του αυτή: ότι δηλαδή αυτοβούλως και δίχα της εγκρίσεως της προϊσταμένης του Ιεράς Συνόδου απευθύνθηκε σε Αρχιερείς άλλης εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας και μάλιστα για ένα τόσο σημαντικό θέμα της σύγχρονης εκκλησιαστική ιστορία, μάλιστα δε ακολούθως ταξίδευσε και συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, κάνοντας και σχετικές δηλώσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μιλά εξ ονόματος της Βουλγαρικής Εκκλησίας, χωρίς τούτο να είναι αληθές.

Κατά τα βουλγαρικά ΜΜΕ αυτή η στάση του Μητροπολίτη Βιδινίου θέτει δυνάμει σε κίνδυνο το δικό τους Αυτοκέφαλο (ήτοι του Πατριαρχείου Βουλγαρίας), η δε υποστήριξη της Ρωσίας είτε εν γράμματι, είτε σχετιζόμενη με τον Πρόεδρο του ΤΕΕΣ Ιλαρίωνα, μπορεί να βλάψει το εθνικό συμφέρον της χώρας, θεωρούμενη έως και προδοσία. Τονίζει τα εξής ένα από τα δημοσιεύματα: "Εάν ο Δανιήλ δεν σταματήσει, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας, η οποία συνιστά ποινικό αδίκημα, με τη μορφή της προδοσίας υπέρ της Ρωσίας". Θεωρεί μάλιστα ότι επικρέμανται κυρώσεις για τον εν λόγω Μητροπολίτη.

Έως τώρα το Γράμμα Βιδινίου προς Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος κυκλοφορήθηκε αποσπασματικά. Φίλος αναγνώστης μάς το απέστειλε και το δημοσιοποιούμε ολόκληρο ακολούθως:




ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ, 12.6.2019, ώρα 2.33 μ.μ.

Με ανακοίνωσή του Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, τονίζει ότι διαφοροποιείται κατηγορηματικά από τις δηλώσεις του Μητροπολίτου Βιδινίου Δανιήλ, εκείνος δε εξέφρασε προσωπικές απόψεις του.


Решение на Св. Синод от 12.06.19 г.


12 юни 2019 14:29, Българска Патриаршия

Относно възникнали въпроси свързани с изпратените от Видинския митрополит Даниил писма до митрополитите на редица Поместни православни църкви, Св. Синод заявява следното:

Становището изразено от митрополит Даниил в негово писмо, разпратено до митрополитите от различни Поместни православни църкви е негово лично мнение, от което Св. Синод категорично се разграничава. По поставените от митрополит Даниил въпроси Св. Синод няма решение.

Δεν υπάρχουν σχόλια: