e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Συνοδική θ. Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Παύλου οδού Ψαρών


29.6.2019. Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Με θρησκευτική λαμπρότητα τιμά η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος την μνήμη του Αποστόλου Παύλου. Το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παύλου οδού Ψαρών στην Αθήνα, ενώ συλλειτούργησαν Συνοδικοί Μητροπολίτες.

Κατά την Θεία Λειτουργία τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Συνοδικός Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Η μνήμη των αγίων αποστόλων, μας δίδει την ευκαιρία ακόμα να εκτιμήσουμε την ανεκτίμητη προσφορά τους στον κόσμο. Διότι το κήρυγμα και το έργο των Αποστόλων ανεμόρφωσαν την οικουμένη· οδήγησαν τους λαούς που βρισκόταν «ἐν χώρᾳ καί ἐν σκιᾷ θανάτου» στο φως της θεογνωσίας· έθεσαν τα θεμέλια του πολιτισμού· μετέβαλαν τις χώρες της ειδωλολατρίας, στις οποίες φύτρωναν μόνο αγκάθια, σε τόπους χλοερούς και κήπους, όπου τα άνθη της αρετής και της αγιότητος στόλισαν με την ομορφιά τους και σκόρπισαν την θαυμάσια ευωδία τους. Έγιναν οι στύλοι της Εκκλησίας, ταυτόχρονα δε και τα θεμέλια του τείχους της επουρανίου πόλεως. Όλα αυτά ασφαλώς τα πνευματικά επιτεύγματα δεν έγιναν με τις ικανότητες και τα μέσα τα κοσμικά. Η ομάδα των αγίων αποστόλων στην πλειοψηφία της ήταν κατ’ άνθρωπον αγράμματοι ψαράδες, στερούμενοι την κατά κόσμον σοφίαν και δύναμιν». 

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Ελασσώνος επεσήμανε ότι «Οι πρωτοκορυφαίοι απόστολοι μόχθησαν και θυσιάστηκαν για την αγάπη του Χριστού, αλλά και την αγάπη των ανθρώπων. Και αυτή η αγάπη του Χριστού ήταν η βασική προϋπόθεση και η κινητήρια δύναμη τους να ομολογούν ότι ούτε οι θλίψεις, ούτε η στεναχώρια, ούτε ο κίνδυνος, ούτε ο θάνατος μπορούν να τους χωρήσουν της αγάπης του Θεού. Η αγάπη τους για τον Θεό τους κάνει να υπερβαίνουν τις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες, δεδομένων των συνθηκών και των μέσων εκείνης της εποχής, και να ομολογούν, περιφρονώντας και αυτόν ακόμα τον θάνατο, ότι «ἐμοί τό ζῆν Χριστός καί τό ἀποθανεῖν κέρδος». Ήταν η μέχρι θανάτου αφοσίωσή τους στον Θεό, η μεγάλη τους αυταπάρνηση, ώστε σε τίποτε να μη λογαριάζουν τον εαυτό τους προκειμένου να εκτελέσουν την παραγγελία του Κυρίου. Γράφει ο απόστολος Παύλος· κίνδυνοι καθημερινοί, στερήσεις, φυλακίσεις, διωγμοί, θάνατος, τίποτε από αυτά δεν ήταν ικανό να κάμψει την ψυχική τους δύναμη προκειμένου να μείνουν πιστοί στην εντολή του Κυρίου. Ακόμη και στο τέλος σφράγισαν την ζωή τους με μαρτυρικό θάνατο. Και σε άλλο σημείο αναφέρει πως ο Θεός «ἑμᾶς τούς ἀποστόλους μᾶς παρουσίασε στά μάτια ὅλων τελευταίους σάν καταδίκους πού πρόκειται νά θανατωθοῦν. Πάντοτε παραδιδόμεθα εἰς τόν θάνατον πρός δόξαν τοῦ Χριστοῦ, γιά νά φανερωθεῖ μέ τήν θνητή σάρκα μας καί ἡ δύναμη τῆς ζωῆς τοῦ Χριστοῦ, πού παρεμβαίνει καί προλαμβάνει τόν θάνατό μας». Με πιο απλά λόγια κάθε ώρα και κάθε στιγμή περικύκλωνε τους αγίους αποστόλους ο θάνατος και αν κρατιόταν στην ζωή παρέμεναν διότι έπρεπε να φέρουν εις πέρας το έργο που τους ανέθεσε ο Κύριος».

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι «Η εορτή όμως των αγίων αποστόλων, υπενθυμίζει σε όλους μας και ένα άλλο μεγάλο χρέος και καθήκον. Το τονίζει ο απ. Παύλος στην προς Κορινθίους επιστολή του. «Μιμηταί μου γίνεσθε, καθώς καγῶ Χριστοῦ», «ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ διά τοῦ εὐαγγελίου ἐγώ ὑμᾶς ἐγένησα. Παρακαλῶ οὖν ὑμᾶς μιμηταί μου γίνεσθε». Με την χάρη που μου έδωσε η επικοινωνία και η σχέση μου με τον Ιησού Χριστό διά μέσου του ευαγγελίου, σας γέννησα πνευματικά. Αφού λοιπόν είμαι ο πνευματικός σας πατέρας, σας παρακαλώ να γίνεσθε μιμηταί μου, όπως και γω είμαι μιμητής του Χριστού. Σε τι όμως καλούμαστε να μιμούμαστε τους αποστόλους; Καλούμαστε να τους μιμούμαστε στην ολοκληρωτική αγάπη και αφοσίωση στον Ιησού Χριστό, στην ζωή της αγιότητος, αφού σκοπός της ζωής μας είναι η παραγγελία του Κυρίου «ἅγιοι γίνεσθε καθώς ἐγώ ἅγιός εἰμί». Μια τέτοια καθημερινή προσπάθεια και μέριμνα μας φέρνει πιο κοντά στους αγίους Αποστόλους, αλλά και προς τον ίδιο τον Κύριο. Και είναι πολλά τα μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας για την επιτυχία του σκοπού αρκεί να έχουμε ζήλο και να μη λογαριάζουμε κόπους και μικροθυσίες», ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως «Με την σημερινή εόρτια και πανηγυρική ημέρα για την αγιώτατη Εκκλησία της Ελλάδος, την οποίαν καθίδρυσαν και ηγίασαν οι ωραίοι πόδες των ευαγγελιζομένων την ειρήνην αγίων αποστόλων, ευχηθείτε και ‘μείς να τους αγαπήσουμε, να τους μιμηθούμε και να φανούμε αντάξιοι της κλίσεως του Κυρίου, για να αξιωθούμε να μετάσχουμε στην άκτιστη δόξα του Χριστού, στην ολοφώτεινη βασιλεία των ουρανών». 

Το απόγευμα στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου των αρχαίων Αθηνών, σε ανάμνηση του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους, θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου με την συμμετοχή Συνοδικών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ετέρων Ιεραρχών και λοιπών κληρικών και μοναχών και του πιστού λαού. Κατά τον Εσπερινό θα μιλήσει ο Αρχιμανδρίτης Γηργόριος Παπαθωμάς, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια: