e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Το Πνεύμα το Άγιο, Θεός αληθινός


Διανύουμε την εβδομάδα του Αγίου Πνεύματος στην εκκλησιαστική γλώσσα και πνευματική μας ενάργεια και τελικά είμεθα αμύητοι και αμέτοχοι των δωρεών του Πνεύματος στην Αγία μας Εκκλησία! 
     Βασικό είναι το ότι πιστεύουμε σε προσωπικό Θεό, αυτό είναι πολύ ουσιώδες για την ορθόδοξη πίστη και ζωή. Το άγιο Πνεύμα δεν είναι μια αόρατη δύναμη, αλλά μια υποστασιοποιημένη Δύναμη, την οποία αγία Δύναμη εμείς βιώνουμε ως μέλη του εκκλησιαστικού μας σώματος. Αν και είναι αόρατο το Πανάγιο Πνεύμα δεν είναι αόριστο και δεν ξέρω τελικά αν έχουμε κατανοήσει την πνευματική μας ανυπαρξία χωρίς την εν γένει παρουσία Του στην πνευματική ζωή μας. 
     Όταν λέμε "ελθέ και σκήνωσον εν ημίν", κατανοούμε τι ζητάμε; Να έλθει εντός μας και να μας ανακαινίσει συθέμελα! Να μην είμεθα πλέον όπως ήμασταν χθες, αλλά να ανακαινισθούμε και να αναζωπυρώσουμε τα χαρίσματα που μας έδωσε ο καρπός του Πνεύματος, την σφραγίδα του οποίου ο ιερεύς δια του αγίου Μύρου εσφράγισε στην κεφαλή και σε όλη μας την ύπαρξη. 
     Είναι δύσκολο να περιγράφεις την παρουσία Του, αλλά είναι σίγουρο ότι η απουσία Του κάνει τον άνθρωπο έρμαιο των αδυναμιών του και μαυρίζει την ανθρώπινη ύπαρξη. Ναι, όντως το Πνεύμα το Άγιον εμείς Το ζητάμε και προσπαθούμε να Το βιώσουμε στον εκκλησιαστικό οργανισμό! Αυτό δεν σημαίνει ότι μαγικά έρχεται στην Σύνοδο και Σύναξη μας... Αν αυτοί που εσυνάχθημεν και εσυνοδεύσαμε την όλη μας ύπαρξη σε κάτι το εντελώς μεταμορφωτικό για την πορεία μας, δεν ζήσουμε την δική μας "Δαμασκό" ως ο μέγας Παύλος, δεν θα έρθει μαγικά -επαναλαμβάνω- ως εχέγγυο των σχέσεών μας προς τους γύρω μας. Δεν εκβιάζεται το άγιο Πνεύμα να κατέλθει και για να εισέλθει εντός μας, αλλ' εκτός της ελευθέρας βουλήσεώς μας και των προσευχητικών προϋποθέσεων και των δικών μας σημαντικών προσπαθειών για λείανση του εδάφους της ψυχής μας για να κατοικήσει εντός, είναι άγιο να έχουμε σχέση με τον Χριστό μας για να επαναπαυθεί στην πνευματική μας πορεία και συνάντηση ο Πατήρ των Οικτιρμών και Θεός πάσης παρακλήσεως. 
     Όντως και μην το ξεχνούμε αυτό: ο άλλος Παράκλητος μετά τον Υιό είναι το Θείο Πνεύμα που την ελευθερωτική και ανάλαφρη παρουσία Του ζήσαμε επ' εκκλησίαις και δεν εννοώ τους ναούς τους ιερούς, αλλά τους ναούς τους ψυχοσωματικούς κάθε χριστιανικής υπάρξεως και κάθε καλοπροαίρετης υπάρξεως προς τον διπλανό. Εκεί στον καθημερινό στίβο της ζωής θα φανεί η ζέση της πίστεως μας και η απολυτότητα της αγάπης μας προς τον εν Τριάδι αληθινό Θεό. 
     Δόξα τω εν Τριάδι Θεώ που μας εδημιούργησε και μας εκάλυνε με κάθε αγαθό και δώρημα τέλειο, που δωρίζεται από τον Θεό σε όποιον αγωνίζεται και αγωνιά. Το αν έχουμε το άγιο Πνεύμα είναι καθημερινό άθλημα και όχι στατική ανθρώπινη συγκυρία! Χρόνια πνευματοφώτιστα και πνευματοκίνητα, με πνευματέμφορη εκκλησιαστική διάθεση. 

Πεντηκοστή 2019 εν Κρανιδίω, 
αρχιμ. Ιερόθεος Ι. Λουμουσιώτης, Ιεροκήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια: