e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Η πρόταση Χαριουπόλεως και των συν αυτώ δεν συγκέντρωσε τα 2/3 για προσχώρηση στο Πατριαρχείο Μόσχας


Σε τεταμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της Ρωσικής Αρχιεπισκοπής σήμερα 7 Σεπτεμβρίου στο ναό της Αγίας Μαρίνας στο Παρίσι,υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη.

104 αντιπρόσωποι της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ρωσικής Αρχιεπισκοπής (πρώην Εξαρχίας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως) ψήφισαν υπέρ της προσχώρησης κάτω από το ωμοφόριο του Πατριαρχείου Μόσχας. Ενάντια στην πρόταση αυτή, που έγινε από τον πρώην Επικεφαλής της Εξαρχίας,Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη Χαριουπόλεως, ψήφισαν 75 αντιπρόσωποι. Η ψηφοφορία ήταν μυστική με τη χρήση ψηφοδελτίων.

Η πρόταση για την είσοδο της ρωσικής Αρχιεπισκοπής στο Πατριαρχείο Μόσχας δεν συγκέντρωσε τα αναγκαία δύο τρίτα των ψήφων των μελών της Γενικής Συνέλευσης. Ωστόσο, πηγές που σχετίζονται με το Πατριαρχείο της Μόσχας ισχυρίζονται ότι μια απλή πλειοψηφία αρκεί για να πάρει μια απόφαση.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης δήλωσε ότι αποδέχεται τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ανακοίνωσε την αποχώρησή του.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή που Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης κάλεσε τους συμμετέχοντες να υπακούσουν στις αποφάσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, κάτι που πολλοί από τους παριστάμενους εξέλαβαν ως άρνηση της δικής του πρότασης να ενταχθούν στο Μόσχας, πήρε και πάλι θέση στο Προεδρείο και συνέχισε πάλι το έργο του υπέρ της Ρωσικής Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης έμεινε έκπληκτος όταν ενημερώθηκε από κάποιον αντιπρόσωπο ότι στην αίθουσα υπήρχε ένας δικαστικός επιμελητής - και ένας Γάλλος κυβερνητικός αξιωματούχος που καταγράφει προσεκτικά όλες τις παραβιάσεις του καταστατικού χάρτη της Αρχιεπισκοπής. Αυτό σημαίνει ότι εάν κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνέλευσης έχουν διαπραχθεί παραβιάσεις του καταστατικού χάρτη, οποιαδήποτε απόφαση εκ μέρους της συνέλευσης θα είναι άκυρη και θα ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του δικαστηρίου.

Πηγή: Orthodox Patriarchates | facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: