e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Καμπανίσματα στη Μονή Σπηλαιωτίσσης Ζακύνθου επί τη εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου [video]


Στα ορεινά της Ζακύνθου και μάλιστα στην περιοχή των Ορθονιών, κείται περιώνυμη και παλαίφατη Μονή της Θεομήτορος, αυτή της επονομαζομένης "Σπηλαιώτισσα", εορταζομένη στο Γενέθλιο της Παναγίας. 
     Στην “Ιστορία της Ζακύνθου” του Λεωνίδα Χ. Ζώη (σ. 318), αναφέρεται: “Εις τους πρόποδας του βουνού Κέντρου ανευρέθη εντός σπηλαίου μικρά εικών της Θεοτόκου, κληθείσης Σπηλαιώτισσα. Την εικόνα μετέφερε, το 1548, ο μοναχός Ιω. Κοψίδας επί πλησίον οροπεδίου και έκτισεν εκεί την μονή Σπηλαιωτίσσης, η οποία κατείχε και βιβλιοθήκην, πλούσιαν εις βιβλία και χειρόγραφα”. 
Κατά τα νεότερα χρόνια έχει εκεί εγκατασταθεί Γυναικεία Αδελφότητα, η οποία πασχίζει να αποκαταστήσει το "αρχαίον κάλλος" του Μοναστηρίου. 
     Και φέτος, στις 8 Σεπτεμβρίου 2019, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε εκεί μεγάλη εορτή, προεστώτος της Ευχαριστιακής Συνάξεως του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. 
     Αξίζει να παρακολουθήσουμε τα καμπανίσματα της πανηγύρεως, στο βίντεο που ακολουθεί, μεταλαμβάνοντας κι εμείς της Χαράς και της Χάριτος της Κεχαριτωμένης Μαρίας!!! 
Δείτε και ακούστε:



Δεν υπάρχουν σχόλια: