e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Απειλές πολεμοχαρούς Μητροπολίτη της εν Ουκρανία παρουσίας του Πατριαρχείου Μόσχας


«Θα υπάρξει ένας τέτοιος αγώνας για την ενότητα της Ορθοδοξίας που δεν θα μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα...». Αυτές οι απειλητικές προβλέψεις έγιναν από το Μητροπολίτη Λουκά της «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» του Πατριαρχείου Μόσχας στη Ζαπορίζια και Μελιτόπολη. Ήταν αυτός που ανέλαβε να γίνει το φερέφωνο της «Πανορθόδοξης Αποκάλυψης».

Στο κανάλι του στο Telegram ο Μητροπολίτης προτρέπει να γίνουν σχίσματα στις Τοπικές Εκκλησίες στην περίπτωση που αυτές αναγνωρίσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας:

«Ακόμη και αν μία Σύνοδος ή ένα Συμβούλιο Επισκόπων της μιας ή της άλλης Ορθόδοξης Εκκλησίας θα πιεστούν να λάβουν μια θετική απόφαση για την αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, θα υπάρχει ένας επαρκής αριθμός λογικών Επισκόπων, κληρικών και λαϊκών στην ίδια Εκκλησία που θα παραμείνουν πιστοί στο κανονικό σύστημα της Εκκλησίας. Σε καμία περίπτωση οι άνθρωποι αυτοί δεν θα δεχτούν την αναγνώριση της ΟΕΟ και θα σταματήσουν να μνημονεύουν τον Προκαθήμενο και τους Επισκόπους που την αναγνωρίζουν. Οι πιστοί υιοί και θυγατέρες της Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν θα αποδεχθούν σε καμία περίπτωση το νέο μοντέλο των εκκλησιαστικών σχέσεων... που επιβλήθηκε στην Ορθοδοξία από τον Δημήτριο Αρχοντώνη (σ.μ. ανευλαβής αναφορά του επισκόπου αυτού στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για τον οποίο χρησιμοποιεί περιφρονητικά το λαϊκό του όνομα)», προβλέπει ο ίδιος.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο πολεμοχαρής Μητροπολίτης καλεί τους «πιστούς υιούς και θυγατέρες» να εξεγερθούν ανοικτά εναντίον της Εκκλησίας τους για το μόνο λόγο της αναγνώρισης της ΟΕΟ, το οποίο βέβαια δεν είναι ένα ζήτημα πίστεως:

«Τι θα κάνουν οι ιερείς εκείνοι που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στη σατανική «Εκκλησία» των Βακχαναλίων, που ξεκίνησε από τον πρόδρομο του Αντίχριστου; (σ.μ. ακόμη μία υβριστική αναφορά του θεήλατου Λουκά για τον Οικουμενικό Πατριάρχη)... Πρέπει να εγκαταλείψουμε αμέσως αυτές τις εκκλησιαστικές κοινότητες και να σταματήσουμε την Ευχαριστιακή κοινωνία με εκείνους τους επισκόπους που συμφώνησαν να ακολουθήσουν το δρόμο της προδοσίας της πίστης τους. Η τυπική εφαρμογή του Κανονικού Δικαίου σε συνθήκες πολέμου ενάντια στην Ορθοδοξία είναι αδύνατη. Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται και να κατανοεί την βαθύτερη έννοια των Κανόνων της Εκκλησίας, ζώντας σύμφωνα με το πνεύμα της Ιεράς Παραδόσεώς της», έχει πει.

Αυτές οι επιθέσεις του Μητροπολίτης της «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Πατριαρχείο Μόσχας» σχολιάστηκαν από το Сerkvarium:

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η Μόσχα ήδη κατανοεί ξεκάθαρα τη ματαιότητα της δημιουργίας ενός παγκόσμιου διορθοδόξου σχίσματος και την αναποτελεσματικότητα των δικών της προσπαθειών να αποτρέψει την αναγνώριση της ΟΕΟ. Το μόνο που έχει απομείνει είναι να εκβιάζει τις τοπικές Εκκλησίες με εσωτερικά σχίσματα, πράγμα που σημαίνει ότι στο μέλλον θα πρέπει να δημιουργήσουν παρασυναγωγές για τους αντάρτες που θα προκύψουν. Δηλαδή θα κάνουν αυτό για το οποίο κατηγορούν τους υπερασπιστές της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας».

Πηγή: risu.org.ua

Δεν υπάρχουν σχόλια: