e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Αγιασμός για το νέο έτος της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Μητροπόλεως Ζακύνθου


Πραγματοποιήθηκε απόψε, 28 Σεπτεμβρίου 2019, στο Αρχονταρίκι της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, ο Αγιασμός για την αρχή του νέου έτους της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο δε υπεύθυνος της προσπάθειας και διδάσκων της Σχολής κ. Ιωάννης Κλάδης ομίλησε κατατοπιστικά ως ακολούθως:

Σεβασμιώτατε,
Σεβαστοί Πατέρες,
Κυρίες και Κύριοι,

Είμαστε στην ευχάριστη θέση και φέτος η έναρξη των μαθημάτων της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής να γίνει με τον αγιασμό και την ευλογία του προστάτου μας Αγίου Διονυσίου.
Είναι η 4η συνεχής χρονιά όπου με υπευθυνότητα και αγάπη για την πατρώα μας μουσική θα προετοιμάσουμε τους ενδιαφερόμενους έτσι ώστε να πλαισιώσουν τα ψαλτήρια της τοπικής μας Εκκλησίας, και όχι μόνο. Όπως γνωρίζετε η εκμάθηση προσφέρεται δωρεάν.
Ζητώ από τους σπουδαστές υπευθυνότητα, ζήλο, μελέτη και αγάπη για την προσπάθεια αυτή, διότι, η μουσική και ιδιαίτερα η εκκλησιαστική μουσική, εξευγενίζει τον άνθρωπο, τον κάνει συνομιλητή του Θεού, θα μου επιτρέψετε να πω, ότι οι ψάλτες ομοιάζουν με τους Αγγέλους όπου υμνούν τον Θεό. Ύψιστο λειτούργημα! Για τους λόγους αυτούς, και σκεπτόμενοι πάντα εσάς και την εξέλιξή σας, αγαπητοί μου σπουδαστές, μελλοντικώς πάντα υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ιδιαιτέρως δε του Ποιμενάρχου μας, τούτη η Σχολή θα είναι ανεξάρτητη, αναγνωρισμένη από το κράτος υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού με έδρα το νησί μας.
Τα μαθήματα όπου θα διδάσκονται είναι: Υμνολογία, το Τυπικό, η Λειτουργική και η Ιστορία της Βυζαντινής και Ζακυνθινής Εκκλησιαστικής Μουσικής.
Η σχολή μας θα χορηγεί πτυχίο ιεροψάλτου και δίπλωμα εκκλησιαστικής μουσικής. Οι απόφοιτοι θα αποκτούν τον τίτλο του μουσικοδιδασκάλου της ψαλτικής τέχνης και εκτός του ότι θα έχουν την δυνατότητα να επανδρώσουν τα αναλόγια της τοπικής μας εκκλησίας θα εφοδιάζονται και με ένα επιπλέον προσόν για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, δεδομένου ότι θα μπορούν να διοριστούν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σεβασμιώτατε και σεβαστοί Πατέρες,
Δι’ ευχών σας και με την δική μας προσπάθεια και αγώνα ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί επαξίως όλο αυτό το εγχείρημα.
Σας ευχαριστώ πολύ!!!!!
Καλό ακαδημαϊκό έτος!!!!!














Δεν υπάρχουν σχόλια: