e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Παράκληση προς τον Όσιο Ιωσήφ τον Κρήτα και Λιτάνευση του Λειψάνου Του στο Γαϊτάνι Ζακύνθου [photos - video]


Απόψε, 1η Σεπτεμβρίου 2019, στον Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Γαϊτανίου Ζακύνθου, όπου φυλάσσεται το χαριτόβρυτο Λείψανο του Οσίου Ιωσήφ του Κρητός, από τις 29 Αυγούστου 1669, από τότε δηλαδή που έγινε η Μετακομιδή του στο Τζάντε από Κρήτες πρόσφυγες, αμέσως μετά την πτώση του Χάνδακα. 
     Κάθε χρόνο, λοιπόν, την αμέσως επομένη Κυριακή της 29ης Αυγούστου, γίνεται στο Γαϊτάνι μεγάλη πανήγυρις, τιμώντας ο λαός μας τον Όσιο του Θεού, η οποία περιλαμβάνει: Παράκληση προς Αυτόν, λιτανεία ανά τις οδούς της κωμοπόλεως, ακολούθως δε λαϊκό γλέντι και καύση πολλών και ποικίλων πυροτεχνημάτων.
     Φέτος όμως όλα περιορίστηκαν, έγινε μόνο το εκκλησιαστικό μέρος (Παράκληση και Λιτάνευση) σεμνά και ταπεινά, δεδομένου ότι το Γαϊτάνι συμμετέχει στο βαρύ πένθος του επί δεκαετίες προΕφημερίου του και πρώην Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Ι.Μ.Ζ, Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Σεμιτεκόλου και της μεγάλης Οικογενείας του, οι οποίοι απώλεσαν πριν ελάχιστες ημέρες τον ένα από τους γιους του σεβαστού Ιερέως, από πολυώδυνη ασθένεια.
     Των λειτουργικών Ακολουθιών και Τελετών προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. Επικεφαλής των τοπικών Αρχών ήταν ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Διονύσιος Ακτύπης.







































Δεν υπάρχουν σχόλια: