e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Οι μεταλλάξεις του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς: Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;


Η αδιαμφισβήτητη ρητορική και συγγραφική δεινότης του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ μπορεί να λειτουργεί ως προπέτασμα καπνού για τις κατά καιρούς μεταλλάξεις του, όχι όμως για όλους... Υπάρχουν, δόξα τω Θεώ, και οι νουνεχείς και σώφρονες που και μνήμη έχουν και κρίση. 
     Και θυμούνται, για παράδειγμα, ότι όταν ο Σεβασμιώτατος, ως μη ώφελε, ανακατευόταν στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Σερβίας, για να υποστηρίξει -μαζί με τον έτερο "συνήθη ύποπτο", τον Κυθήρων Σεραφείμ- τον καθηρημένο Μητροπολίτη Αρτέμιο, δεν είχε πει τα καλύτερα λόγια για την Εκκλησία της Σερβίας και ιδιαίτερα για τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο, ο οποίος ήταν ο κύριος "εκτελεστής" της καθαίρεσης του Αρτέμιου και με τον οποίον είχαν ανταλλάξει επιθετικές ανακοινώσεις την εποχή εκείνη...



     Στο "ΒΗΜΑ"  της εποχής εκείνης, λοιπόν, διαβάζουμε (ΕΔΩ):

"Νέα επίθεση του Μητροπολίτη Πειραιώς

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ «ξαναχτυπά». Μετά τους Εβραίους, τους μουσουλμάνους, τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τους ομοφυλόφιλους τώρα «ξιφουλκεί» και κατά του Ορθοδόξου Πατριαρχείου της Σερβίας. Αφορμή της «ιερής επίθεσης» που εξαπέλυσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς αποτέλεσε η απόφαση που έλαβε η Σύνοδος του Πατριαρχείου Σερβίας για την απομάκρυνση απο τον θρόνο και την αντικατάσταση του Επισκόπου Κοσσυφοπεδίου κ. Αρτεμίου. Ο κ. Σεραφείμ με ανακοίνωση του στηλίτευε και κατηγορούσε στον κ. Αρτέμιο την απόφαση και τη στάση των Σέρβων μητροπολιτών.
     Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των Σέρβων ιεραρχών και ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κατηγόρησε τον κ. Σεραφείμ για εισπήδηση στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Σερβίας.
     Όμως ο χαρακτηρισμός αυτός προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Μητροπολίτη Πειραιώς ο οποίος με ανακοίνωση του απορρίπτει τα περί εισπηδήσεως και στην συνέχεια εξαπολύει τα βέλη του για τις επιλογές των Σέρβων Ιεραρχών. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ότι «η έκφραση απορίας και πόνου δια τα οικουμενιστικά «ανοίγματα» της έως εχθές μαχόμενης ορθοδόξως και αγιοπατερικώς Αγιοσαββαίτικης Εκκλησίας της Σερβίας και συγκεκριμένως η αμνήστευσις των αμεταμελήτων παπιστών για τα κατά του Σερβικού Γένους δεινά εγκλήματα γενοκτονίας 800.000 Σέρβων νεομαρτύρων πρότριτα «αγιοποιησάντων» και πνευματικόν και ηθικόν αυτουργόν των ειδεχθών εγκλημάτων Ρωμαιοκαθολικών «Αρχιεπίσκοπον» Ζάγκρεμπ Αλουισιον Στέπινατς και οι συμπροσευχές μετά των εκπροσώπων της Παπικής παναιρέσεως, ως η πρότριτα την 27/1/2011 εις το παρεκκλήσιον της Θεολογικής Σχολής Βελιγραδίου υπό των πνευματικών εκγόνων του οσίου θεοφόρου Πατρός ημών Ιουστίνου (Πόποβιτς), δια των θοειδών συγγραφών του οποίου επλήγησαν θανασίμως οι τεταπάχυντοι δαίμονες του συγκρητιστικού Οικουμενισμού, Παπισμού και αντιχρίστου Διαφωτισμού δεν αποτελεί ασφαλώς εισπήδηση αλλά δικαιολογημένη έκφραση αδελφικής διαμαρτυρίας δια την αλλοτρίωση και έκπτωση εκ της αγιοπατερικής και αγιοπνευματικής ορθοδόξου πορείας»."

Πέρασαν δέκα περίπου έτη από τότε και ίσως ο Σεβ. κ. Σεραφείμ, σκεπτόμενος όπως οι πολιτικοί, θεωρεί ότι έχουμε λησμονήσει την σκληρή προσωπική κόντρα που με δική του ευθύνη είχε τότε προκαλέσει με την Σερβική Εκκλησία υποστηρίζοντας ένα καθηρημένο και πλέον σχισματικό Μητροπολίτη. Και έτσι, χθες, στο Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος Πειραιώς, συλλειτουργώντας με τον ίδιο Μητροπολίτη Μαυροβουνίου (που τότε τον ήλεγχε περί εισπηδήσεως...) είπε τα εξής, επαινώντας τον κ. Αμφιλόχιο (ΕΔΩ): "Σᾶς ὑποδεχόμεθα μετά πλείστης τιμῆς καί ἀγάπης κομίζοντα εἰς τόν εὐαγῆ κλῆρο καί τόν φιλόχριστο λαό τῆς κατά Πειραιᾶ Ἐκκλησίας τήν εὐλογία τῆς Ἁγιοσαββιτικῆς Ἐκκλησίας καί τοῦ Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σερβίας κ.κ. Εἰρηναίου. Ὡς πνευματικόν τέκνον τοῦ Ὁσίου καί Θεοφόρου Οἰκουμενικοῦ Πατρός καί Διδασκάλου Ἰουστίνου (Πόποβιτς) τοῦ Ὁμολογητοῦ, μάρτυρος τῆς ἀληθείας καί μεγίστου θεολόγου τοῦ 20ου αἰ., ὁ ὁποῖος διά τῶν θεοφωτίστων αὐτοῦ συγγραφῶν συνέτριψε τήν παναίρεση τοῦ συγκρητιστικοῦ Οἰκουμενισμοῦ μᾶς συγκινεῖτε καί μᾶς ἐμπνέετε."...

Ας δούμε όμως με τι "κοσμητικά επίθετα" στόλιζε τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου ο Πειραιώς Σεραφείμ το έτος 2011 (ΕΔΩ):

"ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ ΡΑΝΤΟΒΙΤΣ

1. Πρόσφατες δηλώσεις καί καταχωρήσεις εἰς τό Διαδίκτυο διά τῶν ὁποίων προσδιορίζεται καί χαρακτηρίζεται κανονικῶς ὡς ἐκκλησιαστικόν ἀδίκημα εἰσπηδήσεως εἰς τήν Ἁγιωτάτην Ἀδελφήν Ἁγιοσαββαϊτικήν Ἐκκλησίαν τῆς Σερβίας ἡ ἀπαντητική μου ἐπιστολή πρός τόν Πανιερώτατον Ἐπίσκοπον Ράσκας, Πριζρένης Κοσσυφοπεδίου καί Μετοχίων κ.κ. Ἀρτέμιον εἰς ἀποσταλέντα ὑπ’ Αὐτοῦ ἔγγραφα ἀναφερόμενα εἰς τήν κανονικήν Του ἐμπλοκήν καί τήν κατάγνωσιν εἰς Αὐτόν καί ἐπιβολήν τῶν κανονικῶν ποινῶν τῆς ἐκπτώσεως καί τῆς καθαιρέσεως, ἀποκαλύπτει πασιδήλως ὅτι οἱ ἰσχυριζόμενοι τά ἀνωτέρω ἀγνοοῦν βασικάς ἐννοίας τοῦ Κανονικοῦ Δικαίου τῆς Ἀδιαιρέτου τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας...
     2. Οἱ ἀδαεῖς ἐπικριταί μου, βαδίζοντες «ἰδιωνύμου» ἐμπνεύσεως ὁδόν καί ὄχι τήν ὑπό τῶν θείων καί ἱερῶν κανόνων προβλεπομένην ἐκκλησιαστικήν καί κανονικήν ὁδόν, παρεῖδον τήν οὐσίαν τῆς ἀπαντητικῆς μου ἐπιστολῆς...
     Εἰς τό σημεῖον αὐτό καί πρός καταισχύνην τῶν ἐπικριτῶν μου ἐπικαλοῦμαι τήν εὐπειθεστάτην ἐνέργειάν μου πρός τήν Ἁγιοσαββαΐτικήν Ἐκκλησίαν τῆς Σερβίας νά ἀποδεχθῶ τήν ἀναπόδεικτον προφορικήν δήλωσιν Αὐτῆς...
     3. Παρά τίς βαρύγδουπες ἀθεολόγητες καί ἀνεπέρειστες νομοκανονικῶς δηλώσεις τῶν ἀνωτέρω ἐπικριτῶν μου τά ἀδυσώπητα κανονικά ἐρωτήματα διά τάς κανονικῶς ἐκνόμους ἐνεργείας τῆς Ἁγιοσαββαΐτικῆς Ἐκκλησίας τῆς Σερβίας παραμένουν ἀναπάντητα καί εἰδικώτερον...."

Όλα τα παραπάνω προέρχονται από τον ίδιο Μητροπολίτη, τον Πειραιώς Σεραφείμ, και απευθύνονται στην ίδια Εκκλησία, της Σερβίας, και μάλιστα στον ίδιο Πατριάρχη, Ειρηναίο, και στον ίδιο Μητροπολίτη Μαυροβουνίου, τον Αμφιλόχιο.

Αυτό που συνδέει σήμερα τον Μητροπολίτη Πειραιώς με τους περισσότερους Ιεράρχες της Σερβικής Εκκλησίας, μεταξύ των οποίων και ο Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος, είναι η αγνωμοσύνη και το μένος τους κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο πυροβολούν με μανία με αφορμή το Ουκρανικό. Ο κοινός εχθρός τους "ένωσε" σε μια "λυκοσυμμαχία", προκειμένου να στηρίξουν τους κοινούς τους στόχους κατά της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Γι' αυτό άλλωστε ο κ. Σεραφείμ δεν παρέλειψε, απευθυνόμενος στο Μητροπολίτη Μαυροβουνίου, να πει και ένα μεγάλο ψέμμα κατά της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας: "Καταδικάζομε τήν ψευδοεκκλησία τοῦ Μαυροβουνίου, ἡ ὁποία ἔχει κοινωνία μέ τήν πρότριτα ἀνιδρυθεῖσα ἄκυρη κατά τούς Θείους καί Ἱερούς Κανόνας θρησκευτική κοινωνία τῆς Οὐκρανίας καί στηρίζομε τόν δίκαιο ἀγῶνα Σας."
     Ο κ. Σεραφείμ ή δεν έχει σωστή ενημέρωση ή συνειδητά ψεύδεται, όπως τότε που δημόσια αναπαρήγαγε το ψεύδος περί του "ουνίτου" Πέτρο Ποροσένκο. Έτσι και τώρα κατηγορεί την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο ότι τάχα έχει κοινωνία με τη σχισματική "Εκκλησία του Μαυροβουνίου"!!! Δεινόν ψεύδος! Γιατί κοινωνία με τους σχισματικούς του Μαυροβουνίου είχε στο παρελθόν το λεγόμενο "Πατριαρχείο Κιέβου" υπό τον "Πατριάρχη" Φιλάρετο και όχι φυσικά η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας που δημιουργήθηκε κανονικά με την Ενωτική Σύνοδο του Δεκεμβρίου 2018 και έλαβε κανονικότατα τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας υπό του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου!
     Φτάνει πια, Σεβασμιώτατε! Αρκετά ανεχθήκαμε τα ψέμματα και την άθλια προπαγάνδα όλων υμών των πολεμίων του μαρτυρικού Φαναρίου και της Σεπτής Κορυφής της Ορθοδοξίας, του Οικουμενικού μας Πατριάρχου!
     Φτάνει πια! Η ανοχή τελείωσε! Τα ψεύδη και οι χαμαιλεοντισμοί όλων υμών θα αποκαλύπτονται και θα στηλιτεύονται. Διότι ομιλούν τα κείμενα. Τα δικά σας κείμενα. Αυτά που γράφατε πριν από 10 χρόνια και σήμερα κάνετε πως δεν θυμάστε. Όμως εμείς τα θυμόμαστε. Και θα τα επαναφέρουμε στο προσκήνιο οσάκις αν χρειαστεί. Διότι συγγνώμη δεν ζητήσατε για όσα κάνατε και λέγατε τότε κατά "τῆς Ἁγιοσαββιτικῆς Ἐκκλησίας", της οποία την "ευλογία"... ελάβατε χθες διά του "αδαούς" και "αθεολόγητου" παλαιού επικριτού σας Μητροπολίτου Μαυροβουνίου κ. Αμφιλοχίου.
     Αλλά και εκείνος μάλλον την ίδια τακτική με εσάς ακολουθεί: Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα!...
      Όσο για τον... μαχητή κατά του "Οικουμενισμού" κ. Αμφιλόχιο, "πνευματικόν τέκνον τοῦ Ὁσίου καί Θεοφόρου Οἰκουμενικοῦ Πατρός καί Διδασκάλου Ἰουστίνου (Πόποβιτς) τοῦ Ὁμολογητοῦ", που φιλοξενήσατε χθες, κάποιο ιστολόγιο που κατά τα άλλα σας συμπαθεί και με το οποίο συνεργάζεται ο μέχρι πρότινος κληρικός σας π. Άγγελος Αγγελακόπουλος, φρόντισε να σας θυμίσει ότι δεν είναι και τόσο "αντιοικουμενιστής", δημοσιεύοντας μια χαρακτηριστική του φωτογραφία με τον πάπα Φραγκίσκο μαζί με την ανακοίνωση του Συλλείτουργού σας. Δεν ξέρω εάν ο κ. Αμφιλόχιος είχει την ευφυΐα να σας την προσφέρει ως δώρο κατά το χθεσινό σας Συλλείτουργο... Αν όχι, σας την προσφέρω εγώ.
     Εύχεσθε.
     Αρχιμ. Ρωμανός Αναστασιάδης

Υ.Γ.  Πάντως, Σεβασμιώτατε άγιε Πειραιώς, ομολογώ ότι εξεπλάγην, όταν διεπίστωσα ότι έχετε την... τιμητική σας στην ιστοσελίδα του καθηρημένου από την Εκκλησία της Σερβίας και σχισματικού αρχηγού παρασυναγωγής Αρτεμίου. Ποιος; Εσείς! ο μέγας πολέμιος των "σχισματικών" της Ουκρανίας!!! Αν δεν το έχετε αντιληφθεί, σας παραθέτω χαρακτηριστικούς συνδέσμους:



Δεν υπάρχουν σχόλια: