e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

1η ποιμαντική επίσκεψη του Μητροπολίτου Αξώμης στην πόλη Dire Dawa της Αιθιοπίας


Το διήμερο 2-3 Νοεμβρίου τρ. έτους, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ, πραγματοποίησε την πρώτη ποιμαντική επίσκεψη στους ομογενείς Ορθοδόξους, στην δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αιθιοπίας, Ντίρε Ντάουα (μτφ. κοιλάδα των βοτάνων). Τον οικείο ποιμενάρχη συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελλος Πανοσ. Μ. Αρχιμ. π. Χρυσόστομος, η διευθύνουσα του Προξενικού Γραφείου της Ελληνικής Πρεσβείας κα. Βασιλική Σκαλιστήρα και ο ιεροψάλτης κ. Βασίλειος Φίλης.


Το Σάββατο 2/11, αμέσως μετά την άφιξη στην πόλη, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο περίφημο για τους Αιθίοπες προσκύνημα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, στην περιοχή Kulubi. O Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ο προστάτης όλων των Αιθιόπων όπου γης και ο εν λόγω Ναός του είναι ευλαβικό ανάθημα του τελευταίου Αυτοκράτορος της Αιθιοπίας Χάϊλε Σελάσιε. Οι προσκυνητές έγιναν δεκτοί με σεβασμό από τους υπευθύνους του προσκυνήματος. Ο Σεβασμ. τέλεσε Ιερά Παράκληση και έψαλε το Απολυτίκιο των Αρχαγγέλων υπέρ ενισχύσεως και προστασίας της ΑΘΜ του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ.κ. Θεοδώρου Β καθώς και όλων των Ορθοδόξων εν Αιθιοπία.

Την επομένη, Κυριακή 3 Νοεμβρίου, με την παρουσία των ολιγοστών Ελλήνων Ορθοδόξων στη Ντίρε Ντάουα τελέσθηκε, ύστερα από δεκαετίες, αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Ο Σεβασμ. στην ομιλία του αναφέρθηκε στην εκατονταετή παρουσία των Ελλήνων στην πόλη, οι οποίοι με την προτροπή και βοήθεια του μακαριστού Μεγάλου Ευεργέτου της Παροικίας Στυλιανού Βολολάκου, έκτισαν τον περικαλή μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, καθώς επίσης Ελληνικό Σχολείο, αίθουσα εκδηλώσεων κλπ.

Ο Εντιμ. Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Ντίρε Ντάουα κ. Γώργιος Γεωργαλής, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους στην πόλη, εξαιρέτως δε για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμ. κ. Δανιήλ τίμησε διά Ευεργετηρίου Αρχιερατικού Γράμματος τον Εντιμ. Πρόεδρο κ. Γεωργαλή για την προσφορά του προς τον Ελληνισμό και την Εκκλησία, καθώς και την Εριτ. κα Ελένη Παπατάκη, η οποία για πολλές δεκαετίες υπήρξε εκείνη που φρόντιζε ανιδιοτελώς και με πολύ αγάπη τον Ιερό Ναό, έως σήμερα στα βαθιά της γεράματα.

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβασ. τέλεσε Τρισάγιο στους τάφους όπισθεν του Ιερού Βήματος, όπου αναπαύονται ο Εφημέριος π. Ιάσωνας Τσολάκος, ο Ευεργέτης Στυλιανός Μπολολάκος και λοιποί.

Ευθύς, έγινε επίσκεψη στο κεντρικό κοιμητήριο της πόλης, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων κεκοιμημένων Ελλήνων.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Σεβασμ. και η συνοδεία του επέστρεψαν αεροπορικώς στην πρωτεύουσα Αδδίς Αμπάμπα.




















































Δεν υπάρχουν σχόλια: