e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Προσκύνημα στον μεγαλόπρεπο Ναό του Αγίου Νικολάου Νυμφαίου, δήμου Αμυνταίου Φλώρινας


Παρουσίαση: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Το χωριό Νυμφαίο (παλαιότερα Νιβέστα ή Νέβεσκα) είναι ορεινός οικισμός (υψόμετρο 1.350) που έχει χαρακτηρισθεί από το 1978 διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός. Υπάγεται στο Δήμο Αμυνταίου του Νομού Φλώρινας. 
     Μεταξύ των διαφόρων μνημείων ή ιστορικών σημείων του περιώνυμου χωριού συγκαταλέγεται ο μεγαλοπρεπής και μεγαλόχωρος Ναός του Αγίου Νικολάου. Ο Ναός αυτός της εν λόγω Ενορίας (που ανήκει εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Καστορίας) αποτελεί αξιομνημόνευτο μεταβυζαντινό μνημείο, οικοδομημένος στον ρυθμό της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής, το έτος 1867. Πυρπολήθηκε και καταστράφηκε το έτος 1947 και στη θέση του οικοδομήθηκε νέος το έτος 1951, η δε αγιογράφησή του είναι σύγχρονη κατά τα μακεδονικά πρότυπα του αγιογραφείν.
    Εκεί μας δέχτηκε και μας ξενάγησε ο Εφημέριος της Ενορίας π. Ιωάννης Ζέζιος, ένας γελαστός και ευπροσήγορος άνθρωπος, ο οποίος, εκτός από το λειτούργημα του ιερέως, εργάζεται ως συντηρητής σπάνιων επίπλων και αντικών [βλ. δύο τελευταίες φωτό ακολούθως]. Μιλώντας για την εκκλησία, όπου ξεναγούμαστε, τονίζει: «Χτίστηκε το 1867 από το Νεβεσκιώτη μεγιστάνα Μίχα εφένδη Τσίρλη. Αναστηλώθηκε το 2000 με δωρεά του νεβεσκιώτη Νίκου Σωσσίδη, γιου του γνωστού πρέσβη Τζων Σωσσίδη».
     Ο ίδιος, με ευλάβεια φέρνει από το ιερό Βήμα για προσκύνημα τα περίπυστα λείψανα των Αγίων Νικολάου και Παρασκευής, που θησαυρίζονται στο Νυμφαίο.
     Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Εγκαίνια του νεότερου Ναού τελέστηκαν το 2002 από τον μακαριστό σήμερα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο. Το σχετικό βίντεο (τρίωρο σχεδόν) παρατίθεται στο τέλος του παρόντος αφιερώματος.












































Δεν υπάρχουν σχόλια: