e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Νέα τηλε-διάλεξη στο LECTURES ΑΛΗΘΩΣ πανέτοιμη! Πρεμιέρα, 7.12.2020,6 μ.μ.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ. ΚΡΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ή ΚΡΙΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ; Trailer της μεθεπόμενης δράσης του LECTURES ΑΛΗΘΩΣ

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019

Ο Άγιος Νικόλαος στα πλωτά ποτάμια της Βαυαρίας

Ο Άγιος Νικόλαος προστάτης των ναυτιλλομένων, εμπόρων και επιβατών στο ταξίδι τους με τις Σχεδίες, στα πλωτά ποτάμια της Βαυαρίας

Έκθεση στο Δημαρχείο Μονάχου
με απεικόνιση και εξιστόρηση των ιστορικών μεταφορών με Σχεδίες και με τον προστάτη Άγιο Νικόλαο

Στην επίσημη αίθουσα εκθέσεων (Γκαλερί) μέσα στο Δημαρχείο Μονάχου έλαβαν χώρα, στις 5 Δεκεμβρίου 2019, τα εγκαίνια μιας μεγάλης έκθεσης με βαυαρέζικες χριστουγεννιάτικες φάτνες, καθώς επίσης και με εκθέματα από τις ιστορικές πλωτές μεταφορές με Σχεδίες στους μεγάλους ποταμούς της Βαυαρίας.
     Ως γνωστό, από την εποχή του μεσαίωνα οι μεταφορές ανθρώπων, αγροτικών προιόντων και οικοδομικών υλικών κ.α. στη κεντρική Ευρώπη, εγένοντο κυρίως με τις μεγάλες Σχεδίες που έπλεαν σε παραποτάμιες πόλεις της Γερμανίας και λοιπής Ευρώπης. Οι ποταμοί και οι Σχεδίες της Βαυαρίας αποτελούσαν κύριο εμπορικό άξονα στη μέση Ευρώπη. Η στέγη του Καθεδρικού Ναού του Μονάχου (DOM) κατασκευάστηκε με τη ξυλεία που μετέφεραν οι Σχεδίες.
     Με τη βιομηχανική όμως εξέλιξη, καθιερώθηκαν άλλα μέσα μεταφοράς και σιγά-σιγά οι Σχεδίες περιέπεσαν σε παρακμή, μέχρι και στον πλήρη παροπλισμό τους.
     Παραμένει όμως ζωηρή η ιστορία των Σχεδίων που επί 4 και πλέον αιώνες (μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα) αποτελούσαν το κέντρο της κοινωνικής, εμπορικής, ψυχαγωγικής και πολιτιστικής ζωής των Βαυαρών και των χιλιάδων τουριστών και ταξιδιωτών, που μετέβαιναν  τότε,  με κάθε μέσο, σ' όλη την Ευρώπη, από Βενετία μέχρι Πορτογαλία, Κάτω Χώρες, Αγγλία, Γερμανία κ.λ.π.
     Επάνω στις Σχεδίες υπήρχε και η εικόνα του Αγίου Νικολάου, επειδή θεωρείτο προστάτης και βοηθός τόσο των κατασκευαστών και χειριστών των σχεδίων, όσο και των ταξιδευόντων. Υπήρχε επίσης και η εικόνα του αγίου Νεπομούκ, αγίου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, που θεωρείται και εκείνος προστάτης των ναυτιλλομένων.
     Σήμερα χρησιμοποιούνται οι Σχεδίες για τουριστικούς λόγους και από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο πλέουν στους ποταμούς της Βαυαρίας, μεταφέροντας τουρίστες από όλο τον κόσμο. Σε μια τέτοια διαδρομή το 2010 έλαβαν μέρος ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο τότε φοιτητής και νυν προϊστάμενος της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος και άλλα μέλη της ελληνικής παροικίας Μονάχου. Επάνω στη Σχεδία τελέστηκε η ορθόδοξη ακολουθία της παράκλησης, παρουσία και των βαυαρών πλεόντων.
     Προ πενταετίας ιδρύθηκε ο βαυαρικός σύλλογος Flößer-Kulturverein München-Thalkirchen με σκοπό τη διαφύλαξη και καλλιέργεια της ιστορικής παράδοσης των Σχεδίων. Μέλος του συλλόγου κατέστη και ο πρωτοπρεβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.
     Στην έκθεση στο Δημαρχείο Μονάχου, τοποθετήθηκαν βιτρίνες με μινιατούρες των Σχεδίων και της μορφής του αγίου Νικολάου σε ξυλόγλυπτη παράσταση, με ενδυμασία και μίτρα ρωμαιοκαθολικού επισκόπου.
     Οι οργανωτές παρεκάλεσαν τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση να τοποθετήσει και μια ορθόδοξη εικόνα του αγίου Νικολάου, ως ένδειξη της κοινής πίστης, ευλάβειας και τιμής Βαυαρών και Ελλήνων προς τον Άγιο Νικόλαο.
     Η εικόνα της έκθεσης, που αποτελεί αντίγραφο της εικόνας του αγίου Νικολάου που βρίσκεται στο ιερό τέμπλο του ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, θυμίζει το ότι ο άγιος Νικόλαος προστατεύει όλους τους ναυτιλλομένους, σ΄όλα τα μήκη και τα πλάτη των θαλασσών και των ποταμών και στη Βαυαρία και στην Ελλάδα.
     Μπροστά από την εικόνα του αγίου Νικολάου τοποθετήθηκαν δύο σάκοι με είδη φρούτων, τροφίμων και σιτηρών για να καταδειχθεί, ότι ο Άγιος Νικόλαος ήταν και ο προστάτης των πενήτων και των πτωχών.
     Στη Βαυαρία υπάρχει και μια σπάνια αρχαία φορητή εικόνα που παριστάνει το πρώτο μπάνιο του αγίου Νικολάου, αμέσως μετά τη γέννησή του. Η μητέρα του κείται ως λεχώνα στο κρεββάτι, ενώ ο νεογέννητος Νικόλαος σηκώνεται μόνος του από τη μπανιέρα, στο πρώτο του λουτρό, χωρίς τη βοήθεια της μαίας. Η εικόνα αυτή συμβολίζει το γεγονός ότι ο άγιος Νικόλαος δεν είχε φόβο, ως νήπιο, από τα νερά και αργότερα από τρικυμιώδεις θάλασες και ορμητικούς ποταμούς. Παρουσιάζεται ήδη από τη γέννησή  του ως προστάτης όλων όσοι βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα και σε ποταμούς. Η εικόνα αυτή του πρώτου λουτρού του αγίου Νικολάου βρίσκεται στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη πόλη Farchant της Βαυαρίας, κοντά στο Μόναχο.
     Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστη και ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο οποίος και προσκλήθηκε από την εκπρόσωπο του Δημαρχείου να κάνει ένα σύντομο χαιρετισμό. Ο π. Απόστολος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη μορφή του Αγίου Νικολάου, που συνδέει Ανατολή και Δύση.
     Αξίζει τον κόπο να επισκεφθεί κανείς την έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι 28.12.2019
Με ευχές
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

Φωτογραφίες: Μαλαμούσης

Από αριστερα:Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Helga Lauterbach και ο Βαυαρός Υπουργός Επιστημών και Τέχνης κ. Bernd Siebler με ένα μοντέλο Σχεδίας.
Φωτογραφία της έκθεσης: Schaukasten:Michael Schönwälder

Δεν υπάρχουν σχόλια: