e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Συγκίνηση στη χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Άκκρας Πέτρου στο Κάιρο (video - photos)


Τον Άγιο Νικόλαο τον προστάτη των ναυτικών στο όνομα του οποίου τιμάται ο καθεδρικός ναός της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου, τίμησε σήμερα ο Ελληνισμός της Αιγύπτου, παρουσία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου.
Στον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου, τον Καθεδρικό ναό της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου έγινε η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Άκκρας Πέτρου ενώ ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου απένειμε τιμητικές διακρίσεις σε δύο Καϊρινούς που έχουν προσφέρει για την Ορθοδοξία και το Χριστιανισμό.











Με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τιμίου Σταυρού του Αποστόλου Μάρκου, τιμήθηκε η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η οποία είναι και Προϊσταμένη της Εφορείας Ναών και Συγχωνευθεισών Κοινοτήτων της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Ανάλογη όμως διάκριση απέσπασε και ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Μιχάλης Μπίσκος, o οποίος σχεδίασε και επέβλεψε την αποκατάσταση δύο σημαντικών μνημείων της Ορθοδοξίας στο Κάιρο, του Κοινοτικού ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και του ναού του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι. 

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Άκκρας Πέτρου
Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα έγινε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Άκκρας Πέτρου, από τον Πατριάρχη Θεόδωρο. Παρόντες ήταν οι γονείς του και η αδελφή του που ταξίδεψαν από τη Νότια Αφρική για να παρακολουθήσουν τη χειροτονία του νέου ιεράρχη. Κοντά του ήταν και η Μεγάλη Ευεργέτιδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ομογενής επιχειρηματίας κ. Άννα Φασουλάκη. Επίσης παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μπενόνι κ. Νικήτας Κορφιάς, ο οποίος ταξίδεψε από το Γιοχάνεσμπουργκ για το μεγάλο αυτό γεγονός.










Ο νέος ιεράρχης στον ενθρονιστήριο λόγο του ευχαρίστησε τον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου ο οποίος πριν από 20 χρόνια του απένειμε τον πρώτο βαθμό της Αρχιερωσύνης. Επίσης, ευχαρίστησε την Ιερά Σύνοδο, τους Αρχιερείς από την Ελλάδα, τους συγγενείς του που ήρθαν ακόμη και από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Ιθάκη για να γίνουν κοινωνοί του μεγάλου αυτού γεγονότος. Ευχαρίστησε μεταξύ άλλων και τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο.
Χαρακτήρισε σπουδαία την παρακαταθήκη την ανάληψη του πηδαλίου της Μητρόπολης Άκκρας.
Αναφέρθηκε στην παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τις οποίες χαρακτήρισε γερές βάσεις για να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

«Τολμώ να ελπίζω σε εσάς και σε μία Εκκλησία που δεν φοβάται να συνδιαλέγεται όχι μόνο με τις άλλες εκκλησίες και θρησκεύματα, αλλά και με τον σύγχρονο κόσμο και την επιστήμη. Τολμώ να ελπίζω σε εσάς και σε μια εκκλησία που δεν επιμένει σε άδειους τύπους αλλά ψάχνει να δώσει την ουσία στον σύγχρονο άνθρωπο που πεινά και διψά για το νόημα της ύπαρξής του. Τολμώ να ελπίζω σε εσάς και σε μία εκκλησία που σέβεται την ιδιαιτερότητα, μια Εκκλησία που αγκαλιάζει τους πάντες, γιατί Μακαριώτατε, εσείς ο ίδιος μας υποδείξατε ότι δεν είναι αγκαλιά δεν είναι εκκλησία».
Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου απευθυνόμενος στο νέο Ιεράρχη μίλησε για την Ιθάκη του Μητροπολίτη Άκκρας που τον οδήγησε από το νησί της καταγωγής του στην Αφρική.
Μίλησε και για τη διακονία που καλείται να κάνει στην φτωχότερη ήπειρο του κόσμου την Αφρική.
«Αυτό δεν αποτελεί αφορμή για μιζέρια ή για απογοήτευση, αντίθετα, αυτό αποτελεί την καταξίωση και τη δικαίωση της αποστολής μας στον σύγχρονο κόσμο. Δεν καλούμαστε να εξουσιάσουμε τον αδελφό αλλά να διακονήσουμε». Είσαι παιδί που βγήκες από τα σπλάχνα της ομογένειάς μας και αυτό μας δίνει το δικαίωμα να χαιρόμαστε διπλά», είπε ο Πατριάρχης Θεόδωρος και εξήρε την πνευματική καλλιέργεια του νέου ιεράρχη.
«Δώσε όλο τον εαυτό του στην ιεραποστολή», είπε χαρακτηριστικά ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου.










Ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα του θρόνου όπου ο Πατριάρχης Θεόδωρος έδωσε στο νέο Ιεράρχη ένα εγκόλπιο και την ποιμαντορική του ράβδο.
Στον Όρθρο και στη Θεία Λειτουργία που προηγήθηκε χοροστάτησε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος B’ πλαισιούμενος από τον γέροντα Μητροπολίτη Ναϊρόμπι κ. Μακάριο, τον Μέμφιδος k. Νικόδημο (ο οποίος είναι και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου), τον Νιγηρίας κ. Αλέξανδρο, τον Κένυας κ. Μακάριο, Ιωαννουπόλεως κ. Δαμασκηνό, Πηλουσίου κ. Νήφωνα, τον μητροπολίτη Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσο ( ο οποίος είναι και Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας) ,τον νέο Μητροπολίτη Κισούμου και Δυτικής Κένυας Μάρκο, τον Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεόδωρο και τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Νικόδημο Τότκα.
Στις λατρευτικές εκδηλώσεις για τη μνήμη του Αγίου Νικολάου παραβρέθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Νικόλαος Γαριλίδης, ο νέος Πρέσβης της Κύπρου στο Κάιρο κ. Όμηρος Μαυρομάτης, ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Αχιλλέας Μπικής.
Επίσης, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Ταμίας της Ε.Κ.Κ κ. Αντώνης Ιορδανίδης, η Επόπτρια Γραφείων της Ε.Κ.Κ κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ και ο Επίτιμος Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Νικόλας Πολίτης.
Το παρόν του έδωσε ο Αν. Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Δ. Γιαννικόπουλος, ο Εκτελεστικός Δ.ντης της Αμπετείου κ. Ν. Βαδής, η Αν. Διευθυντρια της Αμπετείου κ. Σ. Μπέτα και δάσκαλοι της Αχιλλοπουλείου.

[πηγή: ekkairo.org]

Δεν υπάρχουν σχόλια: