e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος επισκέφτηκε τραυματίες πολέμου


[Επιμέλεια κειμένου: π. Παναγιώτης Καποδίστριας]

Στις 31 Ιανουαρίου 2019 ο νεοεκλεγείς Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησία της Ουκρανίας κ. Επιφάνιος επισκέφτηκε τους Ουκρανούς τραυματίες πολέμου, οι οποίοι νοσηλεύονται στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο του Κιέβου. Κατά την επίσκεψή του, ευχαρίστησε τους γενναίους υπερασπιστές της χώρας, για τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους υπέρ της βαλλόμενης πατρίδας, προσέφερε δώρα κι ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση. 

"Από τις πρώτες ημέρες του ακήρυκτου πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, υλικά και πνευματικά, νοιάζεται τους γενναίους υπερασπιστές μας. Εγώ, ως Προκαθήμενος της μόλις δημιουργηθείσης Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας, είμαι υποχρεωμένος να βοηθάω, να επισκέπτομαι και να εμπνέω τους ανθρώπους που έχουν υποφέρει για την υπεράσπιση της Ουκρανίας. Η Εκκλησία μας έχει ένα καθήκον: να φροντίσει τους πολεμιστές - ήρωες. Στο μέλλον, θα κάνουμε πολλά πράγματα για τον στρατό. Ευχές σε όλους τους υπερασπιστές της υγείας, της δύναμης, του αήττητου πνεύματος και της νίκης απέναντι στον εχθρό", δήλωσε ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας. 

Επίσης, ο Προκαθήμενος κ. Επιφάνιος συναντήθηκε με την ηγεσία του Στρατιωτικού Νοσοκομείου και τόνισε τη σημασία των στρατιωτικών γιατρών που εργάζονται αυτή τη στιγμή, καθώς η Ουκρανία υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της έναντι του επεκτατισμού της Ρωσίας, αγωνιζόμενη σθεναρά κατά του επιτιθέμενου. Ευχαρίστησε τους στρατιωτικούς γιατρούς για το έργο, την αντοχή και την ανθρωπιά τους.


БЛАЖЕЙНІШИЙ МИТРОПОЛИТ ЕПІФАНІЙ ВІДВІДАВ ПОРАНЕНИХ УКРАЇНСЬКИХ ВОЇНІВ

Сьогодні, 31 січня, у Києві Блаженніший митрополит Київський і всієї України Епіфаній зустрівся з пораненими українськими військовослужбовцями, які перебувають на лікуванні у Національному військово-медичному клінічному центрі «Головний військовий клінічний госпіталь» — повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Предстоятель Православної Церкви України подякував мужнім захисникам за героїзм і жертовний подвиг захисту рідної землі, вручив подарунки, побажав воїнам швидкого одужання та закликав на них Боже благословення.

– З перших днів неоголошеної війни на теренах східної України Православна церква завжди матеріально і духовно опікувалася нашими мужніми захисниками. Зараз ми практично завершуємо процес формування капеланської служби. В мене, як у Предстоятеля, є обов’язок допомагати, відвідувати і надихати хлопців, які постраждали при захисті України. У нашої церкви є завдання – опікуватися воїнами-героями. В подальшому будемо робити ще багато добрих справ для військовослужбовців. Я бажаю усім захисникам здоров’я, сили, непереможного духу та справедливої перемоги над ворогом, – зазначив митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Митрополит також подякував військовим лікарям за роботу, витримку і милосердя.

Δυναμικά και με ιδιαίτερο συμβολισμό το Άγιον Όρος στην ενθρόνιση του Μητροπολίτου Κιέβου

Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Πολύς χαμένος κόπος και χρόνος σπαταλήθηκε αυτές τις ημέρες, από διάφορες πλευρές τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, για να περάσει το προβοκατόρικο μήνυμα ότι τάχα το Άγιο Όρος αντιτίθεται στις δίκαιες και ιεροκανονικά ορθές Αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας στην Ουκρανία. Και δεν εννοούμε το τι μπορεί να πιστεύει ο καθένας μέσα του ή τι θα θεωρούσε προτιμότερο, αλλά το πώς το Άγιο Όρος, ως προέκταση και κανονικό έδαφος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, τοποθετείται απέναντι σε μια ιστορική και δεσμευτική Απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Γιατί προσωπικές απόψεις και διαφορετικές θεωρήσεις μπορεί να έχει ο καθένας, αλλά, όταν μιλάει η Εκκλησία, συνοδικώς και κατά τους Ιερούς Κανόνες, όλοι οφείλουμε υπακοή. Και αυτό κάνει το Άγιο Όρος.

Λίγοι έχουν ίσως κατανοήσει ότι σε ζητήματα που δεν είναι δογματικά το Άγιο Όρος, όπως και κάθε άλλη ευλογημένη Επαρχία του Θρόνου, οφείλει υπακοή στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Επίσκοπό του, και στην περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο. Έτσι είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ορθόδοξη Εκκλησιολογία. Κάθε άλλη σκέψη ή πρόταση είναι αντίθετα προς τους Ιερούς Κανόνες και συνιστούν επιλήψιμα κανονικά αδικήματα. Το Άγιο Όρος, ως προπύργιο όντως της Ορθοδοξίας, γνωρίζει πολύ καλά την Εκκλησιολογία και ποτέ δεν θα έπραττε αντίθετα προς ό,τι υπαγορεύουν οι Θείοι και Ιεροί Κανόνες των Αγίων Πατέρων και των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων. Όσοι τυχόν θα ήθελαν το Άγιο Όρος να προβεί σε «ανταρσία» κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι εχθροί της Πίστεως, εχθροί της Εκκλησίας, εχθροί της των ανθρώπων σωτηρίας. Είναι δηλαδή διάβολοι, σατανάδες με όλη τη σημασία της λέξεως. Αφού μόνο ο σατανάς λειτουργεί με τέτοιες μεθόδους και επιδιώκει τη φθορά της Εκκλησίας και την απώλεια των ανθρώπων.

Για να μην τα πολυλογούμε, αφού τα γεγονότα είναι ο καλύτερος μάρτυρας της αληθείας, όλοι οι παραπάνω διαψεύδονται πανηγυρικά. Το Άγιο Όρος όχι μόνο αναγνωρίζει και αποδέχεται θεσμικά και επίσημα τις Κανονικές Αποφάσεις του Οικουμενικού Θρόνου για την Εκκλησία της Ουκρανίας, αλλά και θα εκπροσωπηθεί πανεπισήμως με δύο εξέχουσες σύγχρονες μορφές του στην προσεχή Ενθρόνιση του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ. Έτσι, στην Επίσημη Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε αυτό το Ιστορικό και Κορυφαίο για την Εκκλησία της Ουκρανίας γεγονός θα συμμετέχουν οι Πανοσιολογιώτατοι Καθηγούμενοι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ και της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος κ. Αλέξιος.

Η αποκρυπτογράφηση της σημειολογίας της επιλογής των συγκεκριμένων προσώπων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη αφήνεται στην οξυδέρκεια των φίλων αναγνωστών...

Κοπή της Βασιλόπιτας στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Στοκχόλμης


Στις 20 Ιανουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε η κοπή της παραδοσιακής Βασιλόπιτας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης από τον οικείο Ποιμενάρχη Σεβ. Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπα.  Θερμά συγχαρητήρια στη μικρή Ανατολή, η οποία βρήκε το νόμισμα!

Η Ιερά Μητρόπολις ευχαριστεί τους Εξοχωτάτους Πρέσβεις Ελλάδος και Κύπρου για την τιμητική παρουσία τους, τον κ. Γιώργο Αγαΐτση που προσέφερε τις βασιλόπιτες, τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών για την προσφερθείσα δεξίωση, τον κ. Γιώργο Κοντορίνη για την προσφορά του χρυσού νομίσματος και τον κ. Νίκο Κίτσιο για τις όμορφες φωτογραφίες.