e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος βάφτισε τα παιδιά μιας Οικογένειας, εκτοπισμένης από τους Ρώσους [φωτογραφίες + video]


Στις 8 Φεβρουαρίου 2019, σε παρεκκλήσι της Μονής του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, τέλεσε το μυστήριο του Βαπτίσματος των μελών της Οικογένειας Rodikov, που το 2014 εκτοπίστηκαν μετά την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, στην ανατολική Ουκρανία. 

Η επιθυμία να βαφτιστεί η Οικογένεια αναφάνηκε τόσο από τα ίδια τα παιδιά όσο και από τον πατέρα τους Vladimir Vladimirovich Rodikov. Μαζί με τη σύζυγό του, Diana Anatolevna Rodikovoyu, ζούσαν αρμονικά και ήσυχα στην πόλη Makiyivka, αλλά, με την έναρξη των μαχών και της ρωσικής εισβολής, ξεριζώθηκαν και μεταφυτεύτηκαν, μετακινούμενοι όλοι στο χωριό Lime Grid, στην περιοχή του Κιέβου. 

Η Οικογένεια Rodikovyh έχει 12 παιδιά. Κατ' αυτή την ομαδική βάπτιση, 9 παιδιά έλαβαν ένα ιερό μυστήριο.

Ο Προκαθήμενος της Ουκρανίας απηύθυνε διδακτικά λόγια στα παιδιά και τους αναδόχους (ανθρώπους σε σημαντικά πόστα της δημόσιας ζωής), για τη σημασία του Μυστηρίου του Βαπτίσματος,τους φόρεσε τους ειθισμένους σταυρούς και τους έδωσε αναμνηστικά δώρα.Συνάντηση γνωριμίας του νέου Μητροπολίτου Αξώμης Δανιήλ με τον Πατριάρχη Αιθιοπίας Ματθία


Σήμερα, 8 Φεβρουαρίου 2019, ο Σεβ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Χρυσόστομο, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Έδρα του Αιθιοπικού Πατριαρχείου στην Αδδίς Αμπάμπα, προκειμένου να συναντηθεί με την Α.Α., τον Πατριάρχη της Αιθιοπικής Εκκλησίας κ.κ. Ματθία.

Ο Μητροπολίτης κ. Δανιήλ μετέφερε τις αδελφικές ευχές και την εν Χριστώ αγάπη του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, προς τον Αιθίοπα Προκαθήμενο. 

Στη συνέχεια, του ανακοίνωσε την έλευση του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στην Αιθιοπία (2-5 Μαρτίου 2019), με αφορμή την τέλεση της Ενθρονίσεώς του, επιδίδοντας επίσημη πρόσκληση.

Ο Προκαθήμενος κ. Ματθίας υποδέχθηκε θερμά τον νέο Μητροπολίτη κ. Δανιήλ, εκφράζοντας τόσο την προσωπική του χαρά όσο και της Αιθιοπικής Εκκλησίας, για την έλευση του Σεβασμιωτάτου, ενώ εξέφρασε θερμότατες ευχές αγάπης προς τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο κ.κ. Θεόδωρο.

Στο τέλος της συνομιλίας, ο κ. Δανιήλ προσέφερε προς τον Πατριάρχη κ. Ματθία αρχιερατικό εγκόλπιο και ράβδο.

Επίσκεψη γνωριμίας του νέου Μητροπολίτου Αξώμης Δανιήλ στην Ελληνική Κοινότητα Addis Ababa


Σήμερα το πρωί, 8 Φεβρουαρίου 2019, ο Σεβ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελληνική Κοινότητας Αδδίς Αμπάμπα. Εκεί τον υποδέχθηκε θερμά ο Εντιμ. Πρόεδρος κ. Δημήτριος Συκάς και ο Γεν. Γραμματέας κ. Πολύβιος Βαλεντής, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Αδδίς Αμπάμπα κ. Εμμανουήλ Κουμπαράκη.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, κατευθύνθηκαν προς την αίθουσα εκδηλώσεων του αγγλόφωνου σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας, το οποίο αριθμεί 1150 μαθητές, οι οποίοι, εκτός των άλλων βασικών μαθημάτων, διδάσκονται και την ελληνική γλώσσα.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου, παρουσίασαν εόρτιο πρόγραμμα με αφορμή την "Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού".

Ο νέος Μητροπολίτης έγινε δεκτός με πολλή χαρά από το σύνολο των μαθητών, προς τους οποίους ομίλησε για την σπουδαιότητα της Ελληνικής γλώσσας, την παγκοσμιότητα και οικουμενικότητά της.

Έφθασε ο νέος Μητροπολίτης Αξώμης Δανιήλ στην Αιθιοπία


Τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Φεβρουαρίου 2019, αφίχθη στο διεθνές αεροδρόμιο της Αδδίς Αμπάμπα ο νέος Μητροπολίτης Αξώμης (Αιθιοπίας, Σομαλίας και Τζιμπουτί) κ. Δανιήλ.

Τον νέο Ποιμενάρχη υποδέχθηκε αντιπροσωπεία από την Πρεσβεία, την Εκκλησία και την Ομογένεια, με επικεφαλής τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Αιθιοπία και Μόνιμο Αντιπρόσωπο στην Αφρικανική Ένωση κ. Νικόλαο Χ. Πατακιά, τον Πρόξενο της Ελλλάδός στήν Αιθιοπία κ. Εμμανουήλ Κουμπαράκη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αδδίς Αμπάμπα κ. Δημήτριο Συκά, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Χρυσόστομο Μπαρμπέρη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως και τον κ. Κυριάκο Αρμενάκη, εκπρόσωπο του επιτίμου Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αδδίς Αμπάμπα κ. Κωνσταντίνου Καλογερόπουλου.

Ευθύς αμέσως μετά την άφιξη, συνόδευσαν και εγκατέστησαν τον Μητροπολίτη στο Επισκοπείο.


Πρώτη επίσκεψη στο Άγιο Όρος από Επίσκοπο της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας [φωτογραφίες + video]


Ύστερα από ευλογία της αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης, κ.κ. Βαρθολομαίου και με την άδεια του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου, αντιπροσωπεία της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Επίσκοπο Οδησσού και Μπάλτας κ. Παύλο, ξεκίνησε την πρώτη επίσημη επίσκεψη της στο Άγιο Όρος.

Ο επίσκοπος μετά από την επίσκεψη και διαμονή του στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος, όπου λειτούργησε, επισκέφθηκε σήμερα την Ιερά Επιστασία. Εκεί κατά την τάξη υπέβαλε τα σέβη του και έλαβε το συστατήριο έγγραφο της Ιεράς Επιστασίας προς όλες τις μονές του Αγίου Όρους (με συστατήριο έγγραφο εφοδιάζεται κάθε αρχιερέας που επισκέπτεται τον ιερό τόπο με την άδεια του Οικουμενικού Πατριάρχου και δι' αυτού πληροφορούνται οι Αγιορείτες για την κανονικότητα του φέροντος αυτό και την δυνατότητα να λειτουργεί στα ιερά θυσιαστήρια του Αγίου Όρους).

Στην συνέχεια, η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ουκρανίας επισκέφτηκε το αντιπροσωπείο της Ι. Μ. Εσφιγμένου, όπου έγινε δεκτή σε πολύ θερμό κλίμα και προσκύνησε στον ναό του αντιπροσωπείου. Εκεί εκτέθηκαν προς προσκύνηση άγια λείψανα και έγινε συνάντηση με τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής αρχιμ. Βαρθολομαίο.

Στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη ενότητας όλων των ορθοδόξων χριστιανών και ακολούθησε ενημέρωση για το μεγάλο αγιορείτικο πρόβλημα της συνεχιζόμενης κατάληψης του κεντρικού κτηρίου της Ι. Μονής Εσφιγμένου από άσχετα προς το Άγιο Όρος στοιχεία.

Συζητήθηκε επίσης ο σημαντικός ενοποιητικός ρόλος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, του Οικουμενικό Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, με βάση τις αποστολικές παρακαταθήκες και τις διδαχές των αγίων πατέρων.

Κατόπιν, ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου δώρισε ένα εγκόλπιο στον αρχιερέα και έλαβε από αυτόν μία ιερή εικόνα της Θεοτόκου και κομβοσκοίνι από λίθο της ουκρανικής γης, ενώ παράλληλα υπέβαλε την μετάνοιά του προς τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο και εξέφρασε την ελπίδα να τον υποδεχθεί στο μέλλον στο αντιπροσωπείο της Μονής.

Τέλος, η αντιπροσωπεία της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, αφού προσκάλεσε τον Εσφιγμενίτη καθηγούμενο να επισκεφθεί την Ουκρανία, αποχώρησε για προσκύνημα στις υπόλοιπες μονές του Περιβολίου της Παναγίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην 22η Ευρασιατική Οικονομική Διάσκεψη Κορυφής + άλλα νέα εκ Φαναρίου (8.2.2019)

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 
Τήν Πέμπτην, 7ην Φεβρουαρίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Ἱερολ. Διακόνου τῆς Σειρᾶς κ. Καλλινίκου Χασάπη, μετέβη εἰς τό ἐν Yeşilköy ξενοδοχεῖον «Pullman Istanbul Airport Hotel» καί ὡμίλησε κατά τήν ὑπό τοῦ Ἱδρύματος «Marmara Grubu» διοργανωθεῖσαν 22αν «Εὐρασιατικήν Οἰκονομικήν Διάσκεψιν Κορυφῆς» ἐπί τοῦ θέματος «Water and Migration, Water and Religion. Migration, Religion and Tolerance», παρουσίᾳ Ἀρχηγῶν Κρατῶν, Ὑπουργῶν καί ἐπιστημόνων ἐκ διαφόρων Χωρῶν. Τήν μεσημβρίαν παρεκάθησεν εἰς γεῦμα τῆς Διασκέψεως τῇ συμμετοχῇ τῶν ὡς ἄνω ἐπισήμων, εἰς τούς ὁποίους προσετέθη καί ὁ Ἐξοχ. κ. Abdullah Gül, τ. Πρόεδρος τῆς Τουρκικῆς Δημοκρατίας, μετά τοῦ ὁποίου ὁ Πατριάρχης ἔσχεν ἐγκάρδιον συνομιλίαν διαρκοῦντος τοῦ γεύματος.  

Ἀκολούθως, ὁ Παναγιώτατος ἐπεσκέφθη ἀλληλοδιαδόχως τόν ἐν τῷ Νοσοκομείῳ «Surp Pırgiç» ἀπό μακροῦ νοσηλευόμενον Πατριάρχην τῶν ἐν Τουρκίᾳ Ἀρμενίων Μακ. κ. Μεσρόπ Β´ καί τόν ἐν τῷ Νοσοκομείῳ τοῦ Πανεπιστημίου Koç νοσηλευόμενον, ἀπό ἐτῶν ἀσθενοῦντα,  Σεβ. Μητροπολίτην Γέροντα Νικομηδείας κ. Ἰωακείμ. 

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Εὐάγγελον Ὑφαντίδην, Πρωτοσύγκελλον τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Ἰταλίας καί Μελίτης, ἐπιδώσαντα Αὐτῷ τό σύγγραμμά του, ὑπό τόν τίτλον «Πιστεύω, Ὁμολογῶ, Προσδοκῶ: εἰς τά ἴχνη τοῦ Ὀρθοδόξου Χριστιανισμοῦ» (ἰταλιστί).
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Χαραλάμπη Νίτσεφ, Κληρικόν τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Προύσης, ὑποβαλόντα σέβη καί ἐξαιτησάμενον τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν, ἐπί τοῖς ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ. 
- Τόν Αἰδεσιμολ. Πρεσβύτερον κ. Νικόλαον Καλαφάτην, Ἐφημέριον τῆς ἐν Ἀστορίᾳ Νέας Ὑόρκης Ἱ. Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Ἁγίας Εἰρήνης τῆς Χρυσοβαλάντου, μετά τῶν κατά σάρκα ἀδελφῶν αὐτοῦ Ὁσιωτ. Μοναζουσῶν Κασσιανῆς καί Ματρώνης, καί τοῦ αὐταδέλφου αὐτῶν Ἐντιμ. κ. Κωνσταντίνου, Μαγείρου, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Μυρτοῦς, Αἰσθητικοῦ, ἐκ Ρόδου.   
- Τήν Εὐγεν. κ. Μαρίαν Γιάντση, Πρόεδρον τοῦ Ἱδρύματος Γεωπονικῶν Ἐπιστημῶν, ἐξ Ἀθηνῶν. 
- Ὅμιλον παλαιμάχων ποδοσφαιριστῶν τοῦ Π.Α.Ο.Κ., ἐκ Θεσσαλονίκης.   
- Ὅμιλον φοιτητῶν τῆς Ἀνωτάτης Ἐκκλησιαστικῆς Ἀκαδημίας Ἀθηνῶν, ὑπό τήν ἡγεσίαν τῆς Ἐλλογ. κ. Νέλλης Κοντογιάννη.
- Τήν Ἐλλογ. κ. Λυδίαν Μουζάκα, Καθηγήτριαν τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν, μετά τοῦ ἐξαδέλφου αὐτῆς Ἐντιμ. κ. Γεωργίου Στρογγυλοπούλου, Χημικοῦ. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Εὐστράτιον Δολτσινιάδην, ὅν Οὗτος συνεχάρη πατρικῶς διά τήν ἀνάδειξίν του ὑπό τῆς Ἐφοροεπιτροπῆς τῆς Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου εἰς τήν θέσιν τοῦ Ἐκπροσώπου τοῦ Ἱδρυτοῦ τοῦ Ζωγραφείου Λυκείου. 
- Τήν Εὐγεν. κ. Ζωγραφίναν Φ. Μπανάγου, ἐξαδέλφην Αὐτοῦ, μετά τοῦ υἱοῦ αὐτῆς Ἐντιμ. κ. Ἰωάννου, Ὠτορινολαρυγγολόγου, ἐξ Ἀθηνῶν.     

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: «Τα Σκόπια μπαίνουν στο ΝΑΤΟ αλλά η πληγή για την Ελλάδα μένει ανοιχτή» (video ΣΚΑΪ)


«Τα Σκόπια μπαίνουν στο ΝΑΤΟ αλλά η πληγή για την Ελλάδα μένει ανοιχτή», τόνισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, στην εκπομπή "Σήμερα" της τηλεόρασης ΣΚΑΪ.

...