e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Διακηρύσσοντας άφοβα «Χριστόν εσταυρωμένον και Αναστάντα»

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής του Θωμά 
5 Μαΐου 2019
(Ιωαν. η΄ 19-31)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Χριστός Ανέστη!
     Η ανθρώπινη θλίψη και αποκαρδίωση είχαν -φυσικά και ανθρώπινα- κυριαρχήσει στην ψυχή του Θωμά. Η ολιγοπιστία τον ταλάνιζε, ενώ ο φόβος τον καταδυνάστευε κι έκανε σκυθρωπό και σκοτεινό το πρόσωπό του. Αμφισβητούσε την δύναμη του Σωτήρα, την οποία θεωρούσε οριστικά νικημένη από τις δυνάμεις του σκότους καθώς δεν είχε ακόμη συνειδητοποιήσει  την ύψιστη αξία της λυτρωτικής θυσίας του Διδασκάλου του για το ανθρώπινο γένος.
     
Όμως, στην περίπτωση του Θωμά, δεν έχουμε να κάνουμε με καθαρή απιστία, αλλά μόνο με δυσπιστία και ανθρώπινη δειλία. Φυσικά, η δυσπιστία αυτή δεν χαρακτήριζε μόνο τον Θωμά, αλλά και τους υπόλοιπους μαθητές του Κυρίου, καθώς και αυτοί υπήρξαν, τόσο κατά την διάρκεια της επίγειας συναναστροφής τους με τον Ιησού, όσο και μετά το Πάθος και την Ανάστασή Του, ανώριμοι πνευματικά και ανέτοιμοι ως προς την κατανόηση των θείων Αληθειών. Δεν πίστεψαν ούτε καν τις Μυροφόρες, που τους ανήγγειλαν  το θαυμαστό γεγονός της εγέρσεως του Κυρίου «εκ νεκρών» και τη ζωντανή εμφάνισή Του, ενώπιόν τους. Ο Κύριος γνωρίζει την δυσπιστία και τον φόβο τους και γι’ αυτό παρουσιάζεται ενώπιόν τους, προσφέροντάς τους την δύναμη και την ειρήνη. «Ειρήνη υμίν», τους λέει κι ευθύς αμέσως συναισθήματα ευφροσύνης και χαράς γέμισαν τις ψυχές τους. Το ουράνιο φως και η θεϊκή ειρήνη κυρίευσαν τις καρδιές τους. Και όχι μόνο αυτών, αλλά και όλων των άλλων ανθρώπων της οικουμένης.
     
Το δώρο της ειρήνης, το οποίο προσφέρεται απλόχερα σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, γλώσσας και καταγωγής, το έχουμε όλοι ανάγκη, ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου η αναισχυντία, η αδικία, το συμφέρον, ο εγωισμός και η απληστία φαίνεται να πλεονάζουν. Όμως για να νιώσουμε στην ψυχή μας την ειρήνη και το φως του Χριστού κι έτσι να ενδυναμωθούμε απέναντι σε κάθε διαβολική επιβουλή, οφείλουμε να οπλιστούμε με καλοπιστία και καλή προαίρεση. Τις ίδιες δηλαδή αρετές, τις οποίες επέδειξαν τόσον ο Θωμάς όσο και οι άλλοι εν Χριστώ αδελφοί του Απόστολοι, παρά τις όποιες ανθρώπινες φοβίες και δειλίες τους.
     
Όπως κι αυτοί έτσι κι εμείς οφείλουμε να πιστέψουμε και να εμπιστευτούμε τον λόγο του Ευαγγελίου και να είμαστε έτοιμοι να τον διαδώσουμε με ειλικρίνεια, διακηρύσσοντας άφοβα παντού «Χριστόν εσταυρωμένον και Αναστάντα». Γένοιτο!

Ο πνευματικός στην ζωή μας


Μέσα στην πορεία της ζωής του ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με προβλήματα, μικρά ή μεγάλα. Η ανθρώπινη φύση του, η οποία μετά την πτώση έγινε από αθάνατη θνητή, ρέπει πολύ εύκολα προς την αμαρτία.

Αυτό έχει αποτέλεσμα να αυξάνει ο βαθμός δυσκολίας ως προς την διαβίωσή του γενικά, ειδικά δε προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων του.

▪︎ Τι σχέση έχει η αντιμετώπιση των προβλημάτων του ανθρώπου με την αμαρτία;

Η αμαρτία άλλαξε την φύση του ανθρώπου, την αρρώστησε. Πώς είναι δυνατόν ένας άρρωστος, μέσα από την ασθένειά του και τους πόνους που προκαλούνται, να μένει ανεπηρέαστος και με καθαρό μυαλό να διαχειρίζεται την ζωή και την ασθένειά του; Όλα μέσα του είναι θολωμένα και επηρεασμένα από την ασθένειά του. Χρειάζεται την βοήθεια του γιατρού, ο οποίος με τις γνώσεις, την εμπειρία του και την αγάπη προς τον πάσχοντα άνθρωπο, προσφέρει την ιατρική του βοήθεια, το κατάλληλο φάρμακο και φροντίδα με σκοπό την ίαση.

Έτσι ακριβώς και ο άνθρωπος, καθώς είναι επηρεασμένος από την «άρρωστη» θνητή φύση του και είναι «άρρωστος» πλέον, κάθε του κίνηση είναι «αρρωστημένη». Η ασθένεια της αμαρτίας έχει θολώσει μέσα του τα πάντα, του προκαλεί ψυχική κόπωση, αδυναμία. Αδύνατον να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Χρειάζεται βοήθεια «ιατρού», ο οποίος θα του δώσει την κατάλληλη θεραπεία και το κατάλληλο φάρμακο, θα του τονώσει το ηθικό, δίνοντάς του θάρρος να συνεχίσει την προσπάθεια και προτρέποντάς τον να κάνει υπομονή. Αυτός είναι ο ιατρός της ψυχής, ο πνευματικός, του οποίου η παρουσία στην ζωή του ανθρώπου είναι αναγκαία και επιτακτική.

Ο πνευματικός θα του φωτίζει τα σκοτεινά σημεία, αυτά που δεν κατανοεί. Με τον πνευματικό συνάπτει μια σχέση ζωής, κοινής πορείας. Ο πνευματικός είναι αυτός που θα γνωρίζει προσωπικά τον χαρακτήρα του ανθρώπου. Γνωρίζοντας τον χαρακτήρα, θα γνωρίζει τις αντοχές και τις δυνατότητές του, τις αδυναμίες και τα πάθη του. Ο πνευματικός θα είναι ο συνδετικός κρίκος, που θα ενώνει τον άνθρωπο με τον Θεό. Θα λειτουργεί όπως το νερό που αναλύει τα συστατικά της άμμου με το τσιμέντο και τα ενώνει, φτιάχνοντας γερό το μίγμα. Αυτή η δυνατή ένωση με τον Θεό θα του δίνει την δυνατότητα να χτίζει επάνω της την ίδια του την ζωή. Ο πνευματικός θα είναι αυτός που θα δεχθεί τον πόνο και την αμαρτία του, ελαφρύνοντάς τον από το βάρος, χαρίζοντας την συγχώρεση. Ο πνευματικός θα είναι ο συνοδοιπόρος στην ζωή του. Αυτός θα του διαλύει το αίσθημα της μοναξιάς και της απελπισίας. Ο πνευματικός είναι ο πατέρας του, ο οποίος ακούραστα θα τον παρηγορεί, θα τον ενισχύει, θα τον ενθαρρύνει, θα τον αγκαλιάζει, θα τον αγαπά.

Η παρουσία του πνευματικού στην ζωή του ανθρώπου είναι το μέσον που οδηγεί στην σωτηρία του. Η έλλειψη της παρουσίας αυτής από την ζωή του, μπερδεύει και οδηγεί σε αδιέξοδα, τα οποία μετατρέπουν την ζωή του σε απελπιστική, μονότονη, γεμάτη αναπάντητα ερωτήματα, μια ζωή θολωμένη.

Η παρουσία του πνευματικού δίνει πνοή ζωής. Ο πνευματικός είναι αυτός, ο οποίος θα μεσολαβήσει στον Θεό και θα αποκαταστήσει την σχέση μαζί Του.

Μη χάνουμε καιρό. Διάθεση χρειάζεται. Ας μη σκεφτόμαστε πόσο δύσκολη, ακόμη και απελπιστική, μπορεί να είναι η κατάσταση. Τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο. Ας έχουμε θάρρος!

Δική μας η επιλογή!

+αρχ. Βαρθολομαίος, Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου

Εγκαίνια νέου εκπαιδευτηρίου στην Καλκούτα της Ινδίας


Εγκαινιάστηκε σήμερα, Σάββατο της Διακαινησίμου, 4 Μαΐου 2019, στην Καλκούτα της Ινδίας το νέο κτήριο του σχολείου "Άγιος Ιγνάτιος". 
     Αποτελεί την πραγμάτωση του οράματος της Μοναχής Νεκταρίας, η οποία είναι υπεύθυνη των φιλανθρωπικών προγραμμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Σιγκαπούρης στις Ινδίες. 
     Τον Αγιασμό του Εγκαινισμού τέλεσε ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνος, συμπαραστατούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Γουινέας κ. Γεώργιος και Μαδαγασκάρης κ. Ιγνάτιος.
Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Ανακοινωθέν του Φαναρίου
Ἀνακοινωθέν 
περί τῆς συναντήσεως τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου μέ τόν Ἀρχιεπίσκοπον Γέροντα Ἀμερικῆς κ. Δημήτριον 

Διά τοῦ παρόντος ἀνακοινοῦται ὅτι σήμερον, Σάββατον, 4ην Μαΐου 2019, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Γέροντα Ἀμερικῆς κ. Δημήτριον, ὁ ὁποῖος ἐνημέρωσεν Αὐτόν ἐπί διαφόρων θεμάτων τῆς κατ΄αὐτόν θεοσώστου Ἐπαρχίας. 

Ἐν συνεχείᾳ ἡ Α.Σεβασμιότης ὁ Ἀρχιεπίσκοπος ὑπέβαλε γραπτῶς τήν παραίτησίν του ἐκ τοῦ θρόνου τῆς ἥν ἐπί εἰκοσαετίαν θεοφιλῶς ἐποίμανεν Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς, τήν ὁποίαν ὁ Πατριάρχης θά φέρῃ ἐνώπιον τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου κατά τήν συνεδρίαν αὐτῆς τῆς προσεχοῦς Πέμπτης, 9ης Μαΐου.

Νέο Παρεκκλήσιο στον Μητροπολιτικό Οίκο της Addis Ababa


Μέσα στην χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου, Σεπτή ευλογία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β, πραγματοποιήθησαν σήμερα Σάββατο της Διακαινησίμου Εβδομάδος, τα Θυρανοίξια του νέου παρεκκλησίου του εν Αγίοις Πατρός ημών Γρηγεντίου, Αρχιεπισκόπου Αιθιοπίας, εντός του Μητροπολιτικού Μεγάρου, στην Αδδίς Αμπάμπα της Αιθιοπίας.

Το πρωί τελέσθηκε Αγιασμός των Θυρανοιξίων του Ιερού Παρεκκλησίου και επακολούθησε Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του οικείου ποιμενάρχου Σεβασμ. Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ.

Παρόντες ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αιθιοπία κ. Νικόλαος Πατακιάς, ο Εντιμ. Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αδδίς Αμπάμπα κ. Δημήτριος Συκάς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων της Ελληνικής Κοινότητος και αρκετοί χριστιανοί, οι οποίοι προσήλθαν για να συμμετάσχουν στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία και να τιμήσουν τον Άγιο Γρηγέντιο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε μικρή λιτάνευση της Εικόνας της Αναστάσεως, με κατάληξη στην Αίθουσα του Θρόνου, όπου τελέσθηκε Δέηση υπέρ του Αλεξανδρινού Προκαθημένου μας και πάντων των Ορθοδόξων Χριστιανών που κατοικούν στις χώρες της πνευματικής δικαιοδοσίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αξώμης, την Αιθιοπία, τοΤζιμπουτί και την Σομαλία.

Ο Σεβασμ. κ. Δανιήλ στην ομιλία του αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Γρηγεντίου, λέγοντας πως είναι ο πρώτος Ιερός Ναός που επ' ονόματί Του εγκαινιάζεται, τόσο στην Αιθιοπία όπου ιεραποστολικά έδρασε, όσο και σε ολόκληρη την Αφρική.

"Κάθε Ναός και Ιερό Θυσιαστήριο που θεμελιώνεται για να τελείται επ' Αυτού το Μυστήριο της Ζωής, η Θεία Ευχαριστία, παρέχει Αγιασμό, Χάρη και Σωτηρία, όχι μόνον σε όλες τις ανθρώπινες ψυχές που Κοινωνούν του Σώματος και Αίματος του Χριστού αλλά και στον χώρο που εδράζεται ", τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Αμέσως μετά την απόλυση παρατέθηκε δεξίωση προς όλους τους παρευρισκόμενους.
Επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στην Επισκοπή Μοζαμβίκης


Σήμερα το πρωί, Σάββατο της Διακαινησίμου, 4 Μαΐου 2019, την πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης Μαπούτο και την Ορθόδοξη Επισκοπή επισκέφτηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών επί θεμάτων Αποδήμου Ελληνισμού κ. Τέρενς Κουίκ. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της παράδοσης εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ανθρωπιστικής βοήθειας για τα χιλιάδες θύματα των Κυκλώνων Ιντάι και Κένεθ.
     Τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης δέχτηκε θερμά στον ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών ο επιχώριος Ποιμενάρχης, Θεοφ. Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Χρυσόστομος, παρόντος του Επιτίμου Προξένου της Ελλάδας στη χώρα κ. Γερασίμου Μαρκέτου.
     Ο Θεοφ. κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε σε γενόμενη Δοξολογία, κατά την οποία συνεχάρη τον κ. Κουίκ και δι' αυτού την Κυβέρνηση τόσο για την προκείμενη βοήθεια στους αναξιοπαθούντες της Μοζαμβίκης, όσο και για την εν γένει συμπαράσταση στο ιεραποστολικό έργο του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. 
     Έγινε, εξάλλου, μικρή δεξίωση στο ιεραποστολικό Κέντρο της Επισκοπής και ο κ. Χρυσόστομος προσέφερε στον Υφυπουργό εκτύπωμα Εικόνας της Παναγίας της Μοζαμβικάνας.