e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Εόρτιος Εσπερινός προς τιμήν του Αγίου Παντελεήμονος στα Πηγαδάκια Ζακύνθου


Δειλινό 26ης Ιουλίου 2019, στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Παντελεήμονος του χωριού Πηγαδάκια Ζακύνθου, για τον εόρτιο Εσπερινό επί τη ιερά μνήμη του Ιαματικού Μεγαλομάρτυρος. Περί του εν λόγω Αγίου ομίλησε ο προεστώς Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ξένος, πρώην Ιεροκήρυκας.
[Φωτογραφίες: Τάσης Κουρούμαλος] 


Ο έλεγχος της σεξουαλικότητας από τους "πνευματικούς"


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Σφοδρές αντιδράσεις, λέει το ρεπορτάζ, προκλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη δημόσια τοποθέτηση του μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου σε εκδήλωση για το πώς δημιουργούνται οι gay. 
«Οι gay γεννιούνται κατά την ώρα του πρωκτικού έρωτα ενός straight ζευγαριού, και μόνο αν αρέσει στη γυναίκα. Τότε, η επιθυμία αυτή μεταφέρεται στο έμβρυο. Κι αυτό είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο», είπε ο μητροπολίτης Μόρφου, επικαλούμενος τον γέροντα Πορφύριο. 
Ο Μόρφου Νεόφυτος δεν κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνει πανηγυρικά ο κλήρος -και δη οι πνευματικοί (εξομολόγοι)- και στις μέρες μας. Προσπαθεί να ελέγξει με κάθε τρόπο την σεξουαλικότητα των πιστών. 
Γιατί άραγε επιμένει τόσο πολύ ο κλήρος σ’ αυτή την σεξουαλική χειραγώγηση των πιστών διαχρονικά, αλλά και στον καιρό μας; 
Μια πρώτη απάντηση έχει δώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο π. Φιλόθεος Φάρος: 
«Εμείς οι παπάδες έχουμε πολλές νευρώσεις σχετικά με τον ερωτισμό. Και πολλά από αυτά που λέμε μπορεί να είναι συνέπεια των νευρώσεών μας. Πιστεύω ότι οι αυστηρότεροι από εμάς τους κληρικούς στα θέματα της σεξουαλικής ηθικής είναι είτε πιο νευρωτικοί σε σχέση με τον ερωτισμό είτε κρύβουν τα περισσότερα και θέλουν να έχουν ένα άλλοθι. Εμφανίζονται δηλαδή αυστηροί για να μην επιτρέψουν στον απλό άνθρωπο να σκεφθεί πως αυτοί μπορεί να έχουν μια έντονη προσωπική ζωή, σχετική με αυτό που εξίσου έντονα καταδικάζουν». 
Αναμφισβήτητα, τα παραπάνω –για όσους γνωρίζουν στοιχειωδώς τον «εκκλησιαστικό χώρο»- ισχύουν απόλυτα. Όμως, υπάρχει και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό, το οποίο επίσης έχει επισημάνει εύστοχα ο π. Φιλόθεος Φάρος: «…αν θέλουμε να εξουσιάζουμε τους ανθρώπους δεν υπάρχει αποτελεσματικότερος τρόπος από το να ελέγχουμε τον ερωτισμό τους, την πιο καίρια ανθρώπινη πραγματικότητα. Η αμαρτία λοιπόν που συνδέεται με τον έρωτα αποτελεί δημιούργημα της νεύρωσης και του κινήτρου της εκμετάλλευσης ή της απάτης». 
Άρα εξουσιάζεις τους ανθρώπους αν ελέγχεις τον ερωτισμό τους. 
Αυτή η πρακτική, για να είμαστε φιλαλήθεις, δεν είναι μόνο υπόθεση των Ορθοδόξων. Είναι υπόθεση γενικώς των χριστιανών –και μάλιστα των πιο ακραίων εκφάνσεων– αλλά και άλλων συστημάτων, ηθικών, κοινωνικών και πολιτικών. 
Δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε ότι σήμερα κορίτσια και νεαρές γυναίκες ντυμένες σαν νύφες και συνοδευόμενες από τους μπαμπάδες τους, ορκίζονται να μην υποκύψουν στο σεξ μέχρι το γάμο τους. Πρόκειται για μια τάση που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στις χριστιανικές κοινότητες στις ΗΠΑ και όχι μόνο. 
Το «κίνημα αγνότητας», δηλαδή η μη ύπαρξη προγαμιαίων σχέσεων, ξεκίνησε από το Κολοράντο των ΗΠΑ εδώ και 20 χρόνια και ήδη έχει εξαπλωθεί σε 17 χώρες. 
Ο Κομμουνισμός, επίσης, ως ολοκληρωτική υπόθεση, επιδιώκει να ελέγχει κάθε πτυχή της προσωπικής ζωής. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι κομμουνιστές παντρεύονται μεταξύ τους, όπως και οι πιο συντηρητικοί χριστιανοί. Δεν είναι επίσης τυχαίο, ότι αμφότεροι, κομμουνιστές και χριστιανοί, θα ήθελαν να πετάξουν τους ομοφυλόφιλους από τα μπαλκόνια. Τουλάχιστον… Αυτή την τάση την βλέπουμε ανάγλυφη σήμερα στην "Ορθόδοξη" Ρωσία του Πούτιν. 
Ας δούμε πόσο… χριστιανικά τα λέει ο Λένιν«Ἡ ἀκράτεια στήν σεξουαλική ζωή εἶναι ἀστική: εἶναι σημάδι διαφθορᾶς. Τό προλεταριᾶτο εἶναι τάξη ἀνερχόμενη. Δέν τοῦ χρειάζεται ἡ μέθη πού θά τό ζάλιζε ἤ θά τό ἐρέθιζε. Δέν τοῦ χρειάζεται οὔτε ἡ μέθη τῆς σεξουαλικῆς ἀκράτειας, οὔτε ἡ μέθη ἀπό ἀλκοόλ. Δέν μπορεῖ καί δέν θέλει νά ξεχάσει τήν ποταπότητα, τήν βρωμιά καί τήν βαρβαρότητα τοῦ καπιταλισμοῦ. Ἀντλεῖ ἰσχυρότερα κίνητρα γιά πάλη ἀπό τήν κατάσταση τῆς τάξης του, ἀπό τό κομμουνιστικό ἰδεῶδες. Χρειάζεται διαύγεια, διαύγεια καί πάλι διαύγεια. Γι’ αὐτό, ἐπαναλαμβάνω, δέν θά πρέπει νά ὑπάρχει κανένα ἀδυνάτισμα, καμμιά σπατάλη καί ἐξάντληση δυνάμεων. Ἡ αὐτοκυριαρχία, ἡ αὐτοπειθάρχηση δέν εἶναι δουλεία. Εἶναι ἀπαραίτητη καί στόν ἔρωτα» [Λένιν (1987). Κλάρα Τσέτκιν, Σημειωματάριο, Παράρτημα σέ Μάρξ/Ἔνγκελς/Λένιν, Γιά τό γυναικεῖο ζήτημα, Σύγχρονη Ἐποχή, Ἀθήνα, 1987, σελ. 201-227.] 
Άρα, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πολλοί χριστιανοί -φερόμενοι ως «προοδευτικοί»- βλέπουν με συμπάθεια την αριστερή ιδεολογία, γιατί δεν μπορούν να ξεχάσουν «τήν ποταπότητα, τήν βρωμιά καί τήν βαρβαρότητα τοῦ καπιταλισμοῦ», που πηγάζει και από την σεξουαλική «διαφθορά» κ.ο.κ. 
Για να γυρίσουμε στα καθ’ ημάς. 
Ο Χριστός δεν μίλησε ποτέ ευθέως για την ερωτική συνεύρεση και δεν ασχολήθηκε με τις ερωτικές παρεκτροπές. Δεν απαρίθμησε σεξουαλικά αμαρτήματα, δεν κατονόμασε τους ανθρώπους ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. 
Σήμερα οι «πνευματικοί» στην Ελλάδα το πρώτο πράγμα που ρωτούν –και ενίοτε αρέσκονται σε γαργαλιστικές λεπτομέρειες– είναι η σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού ή ενός νέου. Και αμέσως πέφτουν βροχή οι σχετικές οδηγίες, απαγορεύσεις και «θεραπείες». 
Ξέρουμε πολύ καλά ότι με αυτή την πρακτική οι «πνευματικοί» έχουν χωρίσει ζευγάρια, έχουν δημιουργήσει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα σε ανθρώπους (με την καλλιέργεια ενοχικού συνδρόμου), έχουν ευνουχίσει ανθρώπινες προσωπικότητες και… επιλείψει γαρ με διηγούμενον ο χρόνος… 
Ο έλεγχος της σεξουαλικότητας είναι έλεγχος της ζωής των ανθρώπων. Κι εδώ μπλέκεται το μεθύσι της εξουσιαστικότητας με αυτό της σεξουαλικότητας! Κι όλα αυτά στο όνομα -φευ!- του Χριστού!

Αύριο στο Μπανάτο: Εκκλησιάζουμε Εικόνισμα Αγ. Παντελεήμονος και μνημονεύουμε Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό


Θυμίζουμε στους αναγνώστες και ενορίτες μας ότι αύριο το πρωί, από τις 8.30 έως τις 10, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου εν Ζακύνθω πρωτο-εκκλησιάζουμε ένα εκφραστικό Εικόνισμα του Αγίου Παντελεήμονος. Το ιστόρησε ο εξ Αμαρουσίου αγιογράφος Ανάργυρος Σκαλιώτης και είναι δέηση υπέρ υγείας Στεφάνου Μπενίογλου και όλης της ευλαβούς αυτής οικογένειας. 

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας και της Αρτοκλασίας, θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού, αναθυμούμενοι ότι στις 27 Ιουλίου 2001 ο Αρχιεπίσκοπος Ποιητής βρέθηκε στην Ενορία μας και ευλόγησε αγαπητικά το πρεσβυτέριό μας!

Περί της μαρτυρικής και ιαματικής μορφής του Αγίου Παντελεήμονος θα ομιλήσει συνοπτικά ο θεολόγος και ιεροψάλτης μας κ. Σταμάτιος Ζούλας, στην δε προσωπικότητα του μνημονευομένου Αρχιεπισκόπου Στυλιανού θα ομιλήσει δι' ολίγων ο εκ της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μποζίκης ο Ζακύνθιος, ο οποίος και θα προστεί της Ευχαριστιακής Συνάξεως.
Αρχιερατική Λειτουργία για την Αγία Παρασκευή στην Μπόχαλη Ζακύνθου


Αρχιερατική Λειτουργία για την Αγία Παρασκευή στην Μπόχαλη Ζακύνθου έγινε σήμερα, 26.7.2019, στο πανηγυρίζον φερώνυμο Παρεκκλήσιο της Ενορίας αυτής. Προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ.
[Ακολουθεί φωτορεπορτάζ του Γιώργου Χρυσικόπουλου]