e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Οι "αγωνιώδεις μελέτες" των Αγιορειτών για το Ουκρανικό

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
«Φοβούμαστε ότι θα χυθεί αίμα λόγω του Ουκρανικού ζητήματος», εκραύγαζε την περασμένη εβδομάδα ο μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, με αφορμή την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος. 
Φυσικά τίποτα δεν έγινε. Ο Κυθήρων Σεραφείμ, όμως, είναι, έτσι κι αλλιώς, υπόλογος για την αλόγιστη κινδυνολογία. Για να μην πω ότι θα ήθελε να …ανοίξει καμιά μύτη για να «δικαιωθεί».
«Αγωνιούμε για την ενότητα της Ορθοδοξίας» ξεφωνίζουν άλλοι. «Το σχίσμα είναι επί θύραις», υπονοώντας ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ευθύνεται για το «σχίσμα». 
Αγιορείτες στέλνουν φιρμάνια «θεολογικά και ιεροκανονικά» για να διαφυλάξουν την «ενότητα» της Εκκλησίας. 

Who is who ο αποψινός ομιλητής στο Κέντρο Λόγου "Αληθώς" περί ψυχικών αποθεμάτων

Για απόψε, 23 Οκτωβρίου 2019, ώρα 7 μ.μ., έχει ορισθεί στο Μορφωτικό Κέντρο Λόγου "Αληθώς", στην αίθουσα της Ενοριακής Βιβλιοθήκης Βανάτου, μια επιστημονική συνεδρία, με ομιλητή τον κ. Τίμο Στραβοπόδη, (Κοινωνιολόγο - Επιστημονικό Υπεύθυνο του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ζακύνθου "Η ΣΤΟΡΓΗ"), ο οποίος θα παρουσιάσει το ενδιαφέρον θέμα: «Η αξιοποίηση των ψυχικών μας αποθεμάτων, για να μπορούμε να ονειρευόμαστε»

Who is Who

Ο Τίμος Στραβοπόδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βανάτο Ζακύνθου. Σπούδασε στην Αθήνα: Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πολιτικές Επιστήμες στο ΕΚΠΑ. 
     Εξειδικεύτηκε στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ) στη συστημική προσέγγιση. Επίσης είναι σύμβουλος πρόληψης για την τοξικο-εξάρτηση, με εξειδίκευση στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). 
     Έχει ειδικευθεί σε θέματα πρόληψης εξάρτησης από το Διαδίκτυο, σε συνεργασία με το τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ. Είναι σε μεταπτυχιακό στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία. Υπήρξε τακτικό και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Στελεχών Πρόληψης. Συμμετείχε και συμμετέχει σε επιστημονικές επιτροπές συνεδρίων. 
     Από το 1998 είναι συντονιστής της διεπιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ζακύνθου «Η ΣΤΟΡΓΗ». 
     Είναι νυμφευμένος με την καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας και Γλώσσας Άντα Ρούμπου κι έχουν αποκτήσει δύο αγόρια τον Ανδρέα και τον Μηνά. Από το 1994 διαμένουν μόνιμα στο Βανάτο Ζακύνθου.

Αρχιερατικό Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων Ιάκωβο (+28.3.2018)


Στις 28 Μαρτίου 2018 ο Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος εξεδήμησε προς Κύριον. Σήμερα το πρωί, 23 Οκτωβρίου 2019, ημέρα κατά την οποία θα εόρταζε τα ονομαστήριά του ο μακαριστός Ιεράρχης, ο άξιος διάδοχός του Σεβ. Γέρων Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος (ο από Σεβαστείας) τον θυμήθηκε λειτουργικώς και μεταβάς στο Κοιμητήριο, τέλεσε ευλαβικά Αρχιερατικό Τρισάγιο επί του τάφου Ιακώβου. Αιωνία η μνήμη του!...

Ένας ευγενής φίλος και ιστορικός των Επτανήσων: Ο π. Αθανάσιος Χ. Τσίτσας (1930-2001)

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ένας από τους χαρακτηριστικότερους Επτανήσιους υπήρξε ο Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Τσίτσας. Εξέχουσα μορφή του Κορφιάτικου ιερατείου, της τοπικής Ιστοριογραφίας, της ιόνιας ευγένειας. Υπήρξε φιλικός στις διαπροσωπικές σχέσεις, ευπροσήγορος και ομιλητικότατος, χιουμορίστας στην καθημερινότητά του, ιεροπρεπέστατος στις εκκλησιαστικές τελετές, βαθύτατα και ουσιαστικά καταρτισμένος με μια μόρφωση πολύπλευρη και ζηλευτή.
Είχα -προσωπικά- την ευκαιρία να τον γνωρίσω και να διδαχθώ πολλά από την ωραία φυσιογνωμία του. Το σπίτι του στην περιοχή Μολόχι, στον Πέλεκα της Κέρκυρας, μικρογραφία μουσείου, υπήρξε ναός του Πνεύματος και κυψέλη Αγάπης και Γνώσεων για τον κάθε ενδιαφερόμενο. Οι ιστοριοδιφικές - ιστορικές μελέτες του (μάλιστα δε το σημαντικότερο έργο της ζωής του, υπό τον τίτλο «Η Εκκλησία της Κερκύρας κατά την Λατινοκρατίαν 1267-1797», εκδ. 1969), αποτελούσαν και δεν θα πάψουν να είναι πηγή για τους νεότερους μελετητές, διότι ανιχνεύουν και αποκαλύπτουν ιδιαίτατες πτυχές (σπρωγμένες κάποτε στην παρασκιά της Ιστορίας) των δύσκολων, μα και γόνιμων, αιώνων που παρήλθαν -ούτως ή άλλως- απ’ το πετσί των Εφτά Νησιών μας.

Τον θυμάμαι τον Σεπτέμβριο του 1997, όταν βρέθηκε στη Ζάκυνθο, μαζί με την ευγενέστατη Παπαδιά του, τη Σοφία, στο πλαίσιο του διοργανούμενου τότε στο νησί μας Στ΄ Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου. Παρουσίασε τότε μιαν άκρως ενδιαφέρουσα ανακοίνωση με θέμα: «Η Διαθήκη του Νικολάου Α. Πολίτη (1670)» (βλ. Πρακτικά, τ. 2, 243-258), είχα μάλιστα την τιμή να τον εξυπηρετήσω στις μετακινήσεις του με το αυτοκίνητο. Ο ίδιος ευγενικά ανταπέδωσε, με το να παραστεί, παρά την κούραση και τα προβλήματα υγείας του, στη δική μου ανακοίνωση.

Τίμησαν τα 28χρονα Πατριαρχίας Βαρθολομαίου με το πόνημα του π. Παν. Καποδίστρια περί "Πράσινου Πατριάρχη"


Οι γνωρίζοντες τα εκκλησιαστικά ιστορικά γεγονότα ξέρουν ότι στις 22 Οκτωβρίου 2019, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμπλήρωσε 28 πλήρη έτη από της ευλογητής αναρρήσεώς του στον Πατριαρχικό Θρόνο. Ανάμεσα στην πολυσχιδή, πολυειδή και πολύπτυχη δράση του, υπήρξε και η αφοσίωσή του στον σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος ως καθρέφτη της ενεργητικής και ποιητικής πνοής του Δημιουργού Θεού. Τόσον ώστε έχει χαρακτηρισθεί ως "Πράσινος Πατριάρχης", μάλιστα δε από τον Αλ Γκορ, πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

Όλη αυτή τη οικο-θεολογική δραστηριότητα Βαρθολομαίου παρουσιάστηκε από τον γράφοντα ως μεταπτυχιακή διατριβή το 2013 στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, εκδεδομένη μάλιστα το 2014 από τη σειρά εκδόσεων του Μορφωτικού Κέντρου "Αληθώς", υπό τον τίτλο: "Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εκφραστής του ορθόδοξου θεολογικού λόγου για το φυσικό περιβάλλον"

Ανάμεσα σε διάφορες βιβλιοπαρουσιάσεις του, εσχάτως ο κ. Στέφανος Γανωτής παρουσίασε το εν λόγω βιβλίο στο έγκριτο θεολογικό περιοδικό ΣΥΝΑΞΗ [151 (Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2019) 104 εξ.]. Εσείς μπορείτε να αναγνώσετε την παρουσίαση ΕΔΩ.

Περί αξιοποίησης των ψυχικών αποθεμάτων η νέα δράση του "Αληθώς" (23.10.2019, 7 μ.μ.)


Από το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου "Αληθώς", υπενθυμίζεται προς τους ενδιαφερόμενους ότι σήμερα, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019, ώρα 7 μ.μ., στην Αίθουσα της Ενοριακής Βιβλιοθήκης Μπανάτου, απέναντι από τον Ναό της Παναγούλας, θα λάβει χώραν η τέταρτη (Θ4) εκδήλωση των εφετινών δράσεών του.