e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Αρχιεπίσκοπος Τσέρνιχιφ Ευστράτιος: “Divide et impera!” - Η Ρωσική Εκκλησία ως παράγοντας διαίρεσης και σχισμάτων στην Ορθοδοξία


Παραθέτουμε σε ελληνική μετάφραση το έξοχο του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Τσέρνιχιφ κ. Ευστρατίου, Εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως Κιέβου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, με αφορμή το νέο αντικανονικό ολίσθημα της Ρωσικής Εκκλησίας με τη διακοπή του μνημοσύνου του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄.

Αρχιερατικός Αγιασμός των Εσπερινών Συνάξεων της Ενορίας Αγριλιάς Μουζακίου Ζακύνθου


Εσπέρας Κυριακής, 3ης Νοεμβρίου 2019, στον Ναό της Παναγίας της επονομαζομένης Βιγλατσούρας, της Ενορίας Αγριλιάς Μουζακίου Ζακύνθου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύναξη πνευματικού περιεχομένου, με Αρχιερατικό Αγιασμό και σχετική θεολογική Ομιλία από τον οικείο Ποιμενάρχη, τον Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄. Την ευθύνη των 15νθήμερων αυτών συνάξεων έχει ο Εφημέριος π. Αντώνιος Καλόφωνος.

Κυριακή, 3.11.2019, εν Βανάτω Ζακύνθου, τιμώντας το Πρωτοκύριακο των Κερκυραίων και τον Άγιο Γεώργιο
Πρωί Κυριακής Ε΄ Λουκά, 3ης Νοεμβρίου 2019, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, τιμώντας δύο εορτές: Αφενός μεν την ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, αφετέρου δε το λεγόμενο "Πρωτοκύριακο" των Κερκυραίων, ήτοι την ανάμνηση της θαυματουργικής διασώσεως των Κορφών, εκ μέρους του Αγίου Σπυρίδωνος, από την επιδημία της Πανώλους, το 1673. 
     Προς τούτο και στην Ενορία μας ετέθη για προσκύνημα Εικονίσματα του Αγίου της Τριμυθούντος και του Αγίου Τροπαιοφόρου, εκκλησιάσθηκε μάλιστα μια οικογένεια Κερκυραίων της Ενορίας μας, τους οποίους καλωσόρισε ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, στην ομιλία του, ως εκπροσώπους -τρόπον τινά- της νήσου των Φαιάκων.
     Έψαλαν κατανυκτικά οι κ.κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης και Σπυρίδων Σαρατσένος, έγινε μάλιστα μνημόνευση του χθες κοιμηθέντος Αντωνίου Κάνδηλα, βοηθού ιεροψάλτου μας, ο οποίος χαροπάλεψε τον τελευταίο μήνα στην εντατική Νοσοκομείου των Πατρών, συνεπεία τροχαίου δυστυχήματος.
[Φωτογραφίες: Σπύρος Χρ. Δρογγίτης]
Βαρθολομαίος: Ματαιοπονούν όσοι επιχειρούν να αμφισβητήσουν προνόμια και δικαιώματα της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της ΚΠόλεως
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε το πρωί της Κυριακής, 3 Νοεμβρίου, στον Πατριαρχικό Ναό, η εις Επίσκοπον χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Τράλλεων Βενιαμίν και η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Πατριαρχικού Διακόνου Αετίου Νικηφόρου.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Τρανουπόλεως Γερμανό, Δωδώνης Χρυσόστομο, Μύρων Χρυσόστομο, Ικονίου Θεόληπτο, Κυδωνιών Αθηναγόρα και Λήμνου Ιερόθεο. 

1η ποιμαντική επίσκεψη του Μητροπολίτου Αξώμης στην πόλη Dire Dawa της Αιθιοπίας


Το διήμερο 2-3 Νοεμβρίου τρ. έτους, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ, πραγματοποίησε την πρώτη ποιμαντική επίσκεψη στους ομογενείς Ορθοδόξους, στην δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αιθιοπίας, Ντίρε Ντάουα (μτφ. κοιλάδα των βοτάνων). Τον οικείο ποιμενάρχη συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελλος Πανοσ. Μ. Αρχιμ. π. Χρυσόστομος, η διευθύνουσα του Προξενικού Γραφείου της Ελληνικής Πρεσβείας κα. Βασιλική Σκαλιστήρα και ο ιεροψάλτης κ. Βασίλειος Φίλης.

Πρωτοκύριακο '19 στην Κέρκυρα: Λόγω δυσμενούς καιρού δεν έγινε η Λιτανεία του Αγ. Σπυρίδωνος


Οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με καταιγίδα και έντονη βροχόπτωση, στο νησί της Κέρκυρας δεν επέτρεψαν σήμερα, πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου (3/11), δηλαδή κατά το πατροπαράδοτο "Πρωτοκύριακο", να γίνει η καθιερωμένη Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος στην πόλη των Κορφών, επί τη αναμνήσει της απαλλαγής της νήσου από την Πανώλη, το 1673.
Οι ενδεικτικές φωτογραφίες από τη μη-λιτανεία είναι του Απεσταλμένου μας!

Πρωτοκύριακο 2019 στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας


Πρωί Κυριακής Ε΄ Λουκά, 3ης Νοεμβρίου 2019, δηλαδή του Πρωτοκύριακου, στους Κορφούς, μάλιστα δε στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου της πόλεως Κερκύρας, λειτουργούντος του Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά.

Πατριαρχική Λειτουργία με Χειροτονίες Επισκόπου και Μ. Εκκλησιάρχου στο Φανάρι [video - photos]


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις   

Ἐν χαρμοσύνῳ ἀτμοσφαίρᾳ καί ἐν πληθούσῃ Ἐκκλησίᾳ, τήν Κυριακήν, 3ην Νοεμβρίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος, προέστη τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, καθ̉ ἥν ἐτέλεσε τήν εἰς Ἀρχιερέα χειροτονίαν τοῦ Θεοφιλ. Ἐψηφισμένου Ἐπισκόπου Τράλλεων κ. Βενιαμίν, Μ. Ἐκκλησιάρχου μέχρι τοῦδε τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας, συλλειτουργούντων Αὐτῷ τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Τρανουπόλεως κ. Γερμανοῦ, Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Ἰκονίου κ. Θεολήπτου, Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρου καί Λήμνου καί Ἁγίου Εὐστρατίου κ. Ἱεροθέου.
Κατ’ αὐτήν, ὁ Παναγιώτατος ἐτέλεσε καί τήν εἰς πρεσβύτερον χειροτονίαν τοῦ Ἱερολ. Πατριαρχικοῦ Διακόνου κ. Ἀετίου Νικηφόρου, ὅν καί μετά τήν ἀπόλυσιν ἐχειροθέτησεν εἰς τό ὀφφίκιον τοῦ Μ. Ἐκκλησιάρχου τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας.

10ετές μνημόσυνο π. Ευσεβίου Βίττη στο ησυχαστήριό του, στη Σουηδία


Επ᾽ ευκαιρία της 10ης επετείου της κοιμήσεως του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Ευσεβίου Βίττη, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας μετέβη το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019, στο Ρέττβικ της Σουηδίας, με ομάδα προσκυνητών και πνευματικών τέκνων του αειμνήστου Γέροντος, στο ησυχαστήριο που ο ίδιος ίδρυσε, προς τιμήν του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, τέλεσε την Θεία Λειτουργία, ως ιερεύς, και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού πατρός.