e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Προσκύνημα στον μεγαλόπρεπο Ναό του Αγίου Νικολάου Νυμφαίου, δήμου Αμυνταίου Φλώρινας


Παρουσίαση: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Το χωριό Νυμφαίο (παλαιότερα Νιβέστα ή Νέβεσκα) είναι ορεινός οικισμός (υψόμετρο 1.350) που έχει χαρακτηρισθεί από το 1978 διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός. Υπάγεται στο Δήμο Αμυνταίου του Νομού Φλώρινας. 
     Μεταξύ των διαφόρων μνημείων ή ιστορικών σημείων του περιώνυμου χωριού συγκαταλέγεται ο μεγαλοπρεπής και μεγαλόχωρος Ναός του Αγίου Νικολάου. Ο Ναός αυτός της εν λόγω Ενορίας (που ανήκει εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Καστορίας) αποτελεί αξιομνημόνευτο μεταβυζαντινό μνημείο, οικοδομημένος στον ρυθμό της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής, το έτος 1867. Πυρπολήθηκε και καταστράφηκε το έτος 1947 και στη θέση του οικοδομήθηκε νέος το έτος 1951, η δε αγιογράφησή του είναι σύγχρονη κατά τα μακεδονικά πρότυπα του αγιογραφείν.
    Εκεί μας δέχτηκε και μας ξενάγησε ο Εφημέριος της Ενορίας π. Ιωάννης Ζέζιος, ένας γελαστός και ευπροσήγορος άνθρωπος, ο οποίος, εκτός από το λειτούργημα του ιερέως, εργάζεται ως συντηρητής σπάνιων επίπλων και αντικών [βλ. δύο τελευταίες φωτό ακολούθως]. Μιλώντας για την εκκλησία, όπου ξεναγούμαστε, τονίζει: «Χτίστηκε το 1867 από το Νεβεσκιώτη μεγιστάνα Μίχα εφένδη Τσίρλη. Αναστηλώθηκε το 2000 με δωρεά του νεβεσκιώτη Νίκου Σωσσίδη, γιου του γνωστού πρέσβη Τζων Σωσσίδη».
     Ο ίδιος, με ευλάβεια φέρνει από το ιερό Βήμα για προσκύνημα τα περίπυστα λείψανα των Αγίων Νικολάου και Παρασκευής, που θησαυρίζονται στο Νυμφαίο.
     Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Εγκαίνια του νεότερου Ναού τελέστηκαν το 2002 από τον μακαριστό σήμερα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο. Το σχετικό βίντεο (τρίωρο σχεδόν) παρατίθεται στο τέλος του παρόντος αφιερώματος.

Κιέβου Επιφάνιος: "Έχουμε ήδη Ευχαριστιακή Ενότητα με την Παγκόσμια Ορθοδοξία"


Στις 16 Νοεμβρίου 2019, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ επισκέφθηκε το χωριό Σβιατοπετρίφσκε, της περιοχής του Κιέβου, όπου τέλεσε τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και τέλεσε την Θεία Λειτουργία.
     Με τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας συλλειτούργησαν ο Αρχιεπίσκοπος Βισχορόντ Αγαπητός, ο Επίσκοπος Οδησσού και Μπάλτσκι Παύλος, ο Προϊστάμενος του νεόδμητου Ναού, Πρωθιερέας Μιχαήλ Τκάτς, και πολλοί προσκεκλημένοι κληρικοί.
     Κατά τη Μικρή Είσοδο ο Μητροπολίτης Επιφάνιος απένειμε οφφίκια σε κληρικούς της Μητροπόλεως Κιέβου.
     Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ομίλησε απ' άμβωνος, σύμφωνα με το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της ανάδειξης νέων ενοριών, οι πιστοί των οποίων συμβάλλουν στην ίδρυση και εδραίωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο Προκαθήμενος επίσης τόνισε με έμφαση ότι η πίστη και η προσευχή παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων.
     «Η κοινή προσευχή έχει τεράστια δύναμη. Προσευχηθήκαμε στον Κύριο να μας χαρίσει την ενότητα και την αναγνώριση που περιμέναμε τόσο πολλά χρόνια. Εναποθέσαμε την πίστη και την ελπίδα μας στο Θεό και αυτό το μονοπάτι της πίστεως μας οδήγησε στην πνευματική νίκη: στην Αυτοκεφαλία μας, δηλαδή στη διοικητική ανεξαρτησία της Εκκλησίας μας, και στην τιμητική τοποθέτησή μας στον ιερό κατάλογο των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών της οικουμένης», είπε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.
     «Έχουμε ήδη Ευχαριστιακή Ενότητα με την Παγκόσμια Ορθοδοξία μέσω εκείνων των Τοπικών Εκκλησιών που μας έχουν αναγνωρίσει, και επομένως η επίσημη αναγνώριση των υπόλοιπων Εκκλησιών είναι μόνο θέμα χρόνου», πρόσθεσε.
     Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Μακαριώτατος επιβράβευσε με το Παράσημο του Τάγματος του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ δεύτερου βαθμού τον Προϊστάμενο του Ναού, Πρωθιερέα Μιχαήλ Τκατς, και τίμησε με εκκλησιαστικά βραβεία τους κτήτορες και δωρητές του ναού.

Κυριακή, 17.11.2019, τιμώντας μεθεορτίως τον Άγιο Μηνά, εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής Θ΄ Λουκά, 17η Νοεμβρίου 2019, εκ μεταθέσεως και σεμνοπρεπώς τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Μηνά, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου. 
     Την εορτή διοργάνωσε η Οικογένεια Βούρτση (Διονύσιος - Χριστίνα, μαζί τις θυγατέρες τους Ζαχαρένια και Μαρία), μια ευλαβής Οικογένεια, η οποία δραστηριοποιείται επαγγελματικά εντός της Ενορίας μας. Στο πλαίσιο αυτό προσέφεραν πέρυσι στον Ναό μια καλαίσθητη Εικόνα του τιμωμένου Αγίου, δια χειρών του αγιογράφου Αναργύρου Σκαλιώτη, εκ Μαρουσίου Αττικής.
     Κατά την διάρκεια της Ευχαριστιακής αυτής Συνάξεως έγινε το 40ήμερο Μνημόσυνο της καλής ενορίτισσάς μας Μαρίας Ζαρκάδη, η οποία έφθασε στα 105 χρόνια ζωής και ήταν η πιο ηλικιωμένη κάτοικος της περιοχής μας.
     Το ψαλτήρι τίμησαν -κατανυκτικώ τω τρόπω- οι κ.κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, Ιωάννης Καραβάνης και Διονύσιος Μούσουρας, ενώ ομίλησε απ' άμβωνος ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας.
[Φωτογραφίες: Σπύρος Χρ. Δρογγίτης]


Οικουμενικός Πατριάρχης: “Οι γενναίοι δεν κλαίνε”


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Στην αποστολή, τη διακονία αλλά και τα μαρτύρια της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στους προσκυνητές, από την Ελλάδα, τη Γεωργία και την Ουκρανία, οι οποίοι εκκλησιάστηκαν, σήμερα, Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, στον Πατριαρχικό Ναό. Στη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, ο Πατριάρχης παρέστη συμπροσευχόμενος στο Άγιο Βήμα. 

Εκκλησιάστηκαν επίσης, οι Μητροπολίτες Μύρων Χρυσόστομος, Συνάδων Διονύσιος και Κυδωνιών Αθηναγόρας, καθώς και, μεταξύ των προσκυνητών, η Ομάδα Υδατοσφαίρισης της ΑΕΚ, υπό τον κ. Πάνο Μιχαλόπουλο, Έφορο, και άλλους παράγοντες της Διοικήσεώς της.

Διοικητής Αγίου Όρους Μαρτίνος: Περιουσία του Ελληνικού λαού υπό κίνδυνο το κτήριο της Μονής Εσφιγμένου


Επίσκεψη στο αντιπροσωπείο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές πραγματοποίησε ο νέος διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος στις 2/15 Νοεμβρίου.

Κυριακή, 17.11.2019, στον Πατριαρχικό Ναό και άλλες ειδήσεις εκ Φαναρίου

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ 

Ἀργά τό ἑσπέρας τῆς Πέμπτης, 14ης Νοεμβρίου 2019, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, μετά τῆς συνοδείας Αὐτοῦ, ἐπέστρεψεν ἐκ τοῦ ταξιδίου Αὐτοῦ εἰς τάς Χώρας τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Βελγίου. Τήν Α. Θ. Παναγιότητα ὑπεδέχθησαν ἐν τῷ ἀεροδρομίῳ τῆς Πόλεως ὁ ἐκτελέσας χρέη Πατριαρχικοῦ Ἐπιτρόπου κατά τήν ἀπουσίαν Αὐτῆς Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Ἀπόστολος καί ὁ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιδιάκονος κ. Θεόδωρος. 

* * * 

Τό ἑσπέρας τοῦ Σαββάτου, 16ης ἰδίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Τριτεύοντος κ. Ἀλεξάνδρου, μετέβη εἰς τά Χρυσοβέργεια καί ἐτίμησε διά τῆς ὑψηλῆς Αὐτοῦ παρουσίας τήν ὑπό τοῦ Συνδέσμου Ἀποφοίτων Ζωγραφείου διοργανωθεῖσαν παρουσίασιν τοῦ βιβλίου τοῦ Ἐλλογ. κ. Ἀθανασίου Καραγιάννη, Συγγραφέως, ὑπό τόν τίτλον «Αἰμίλιος Κομβόπουλος. Ρωμιός Ἐρασιτέχνης Ἠθοποιός καί Σκηνοθέτης», συγχαρείς πατρικῶς τούς διοργανωτάς, τόν τιμηθέντα καί τούς οἰκείους αὐτοῦ. 

* * * 

[Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan]

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, κατά τόν Μ. Ἑσπερινόν τοῦ Σαββάτου, 16ης τ.μ., παρέστη δέ συμπροσευχόμενος ἐκ τοῦ ἱ. Βήματος αὐτοῦ, κατά τήν Θ. Λειτουργίαν τῆς ἑπομένης, Κυριακῆς, 17ης ἰδίου, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου καί Σελίνου κ. Ἀμφιλοχίου.