e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Αρχιερατική Λειτουργία στην ορεινή Ενορία του Αγ. Σπυρίδωνος Κάτω Βολιμών Ζακύνθου


Αρχιερατική Λειτουργία σήμερα, 12 Δεκεμβρίου 2019, στην πανηγυρίζουσα ορεινή Ενορία του Αγ. Σπυρίδωνος Κάτω Βολιμών Ζακύνθου, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ, εκ προσώπου του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.

Θεία Λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Σπυρίδωνος εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί 12ης Δεκεμβρίου 2019, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, τιμώντας τον Άγιο Σπυρίδωνα, τον θαυματουργό, με Ευχαριστιακή Σύναξη και Αρτοκλασία.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Πανηγυρική πρώτη εκδήλωση του "Σπορέα", Συλλόγου Φίλων Ιεραποστολής Μητροπόλεως Ζάμπιας


Τη μεγάλη ελληνίδα και Αρχόντισσα των Εκκλησιών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κα. Μαρίνα Τσιχλάκη τίμησε, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Σύλλογος Φίλων Ιεραποστολής Ιεράς Μητροπόλεως Ζάμπιας «Ο Σπορέας», βραβεύοντας την για τη συνολική προσφορά της στον απόδημο ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης του ιεραποστολικού έργου της Μητρόπολης Ζάμπιας, αλλά και των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει ο Σύλλογος για την παροχή βοήθειας στον τομέα της εκπαίδευσης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην κεντροαφρικανική χώρα. Την τιμητική πλακέτα παρέδωσε στην κα. Τσιχλάκη ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ κ. Γιάννης Χρυσουλάκης. Στο χαιρετισμό του ο κ. Χρυσουλάκης εξήρε τη σημαντική συνεισφορά της κας. Τσιχλάκη στο ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην αφρικανική ήπειρο και ιδιαίτερα στην Μοζαμβίκη, όπου και κατά τη διάρκεια των ταραχών πριν από την ανεξαρτησία της (1975) και τον αιματηρό εμφύλιο που ακολούθησε, με απόλυτη αυταπάρνηση και αυτοθυσία διέσωσε την Ορθόδοξη Ιεραποστολή αλλά και την ύπαρξη του ελληνικού στοιχείου. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην πανηγυρίζουσα Σκήτη του Αγίου Σπυρίδωνος Χάλκης


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

“Για την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως ήταν ιδιαίτερα σπουδαία αυτή η χρονιά γιατί αρχίζοντάς την είχαμε την ευλογία του Θεού να χορηγήσουμε ως Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας εις την αδελφή, πλέον, Ορθόδοξον Εκκλησία της Ουκρανίας”, επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, σήμερα, Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, στην πανηγυρίζουσα τον προστάτη της Άγιο Σπυρίδωνα, Επίσκοπο Τριμυθούντος, φερώνυμη Ι. Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Σκήτη στην Χάλκη. “Όσο και αν αμφισβητήθηκε και αμφισβητείται από μερικούς”, συνέχισε ο Παναγιώτατος, “δεν παύει να είναι πλέον ένα εκκλησιαστικόν γεγονός, το οποίο κατεγράφη εις τας δέλτους της ιστορίας, και αυτή η νεοτάτη αδελφή μας Εκκλησία προσετέθη εις την χορείαν των αυτοκεφάλων ορθοδόξων Εκκλησιών”.

Ιερατικό Συλλείτουργο για τον Άγιο Σπυρίδωνα στην Ενορία Δράκα Ζακύνθου


Ιερατικό Συλλείτουργο σήμερα, 12 Δεκεμβρίου 2019, για τον Άγιο Σπυρίδωνα στη μικρή Ενορία Δράκα Ζακύνθου και στο φερώνυμο εκκλησάκι της Οικογένειας Χιώνη.

Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου, 11 και 12 Δεκεμβρίου 2019

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμονος καί τοῦ Πανοσιολ. Τριτεύοντος κ. Ἀλεξάνδρου, τήν Τετάρτην, 11ην Δεκεμβρίου, μετέβη εἰς τάς ὑπό τήν εὐθύνην τοῦ ἐνταῦθα Διαχριστιανικοῦ Συμβουλίου διά τήν προστασίαν Προσφύγων καί Μεταναστῶν δομάς παροχῆς περιθάλψεως καί στηρίξεως αὐτῶν, ἐν Πέραν, ἐνημερωθείς ὑπό τῶν ὑπευθύνων τοῦ Συμβουλίου περί τῶν προσφερομένων πρός τάς εὐαισθήτους ταύτας κοινωνικάς ὁμάδας προγραμμάτων, διανείμας δέ δῶρα εἰς τούς περιθαλπομένους.

*   *   *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, τήν Πέμπτην, 12ην ἰδίου, ἐχοροστάτησεν ἐν τῇ Ἱ. Πατριαρχικῇ καί Σταυροπηγιακῇ Σκήτῃ τοῦ Ἁγίου Σπυρίδωνος Χάλκης, ἐπί τῇ ἱ. μνήμῃ αὐτοῦ, κατά τήν τελεσθεῖσαν ἐν τῷ Ναϋδρίῳ αὐτῆς Θείαν Λειτουργίαν, καθ᾿ ἥν τόν θεῖον λόγον ἐκήρυξεν ὁ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Βησσαρίων.   

Ο Μ. Ευεργέτης Αθανάσιος Μαρτίνος, Άρχων Έξαρχος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, στο Φανάρι


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησε την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019, ο Άρχων Έξαρχος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και μεγάλος ευεργέτης, κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, ο οποίος είχε συνεργασία με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ανακαινίσεως του κτηρίου της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία εδρεύει στους χώρους της Μονής Αγίας Τριάδος.

Την δαπάνη για τα έργα ανακαινίσεως ανέλαβε ο κ. Μαρτίνος, ο οποίος είχε ενημερώσει τον Παναγιώτατο για την απόφασή του αυτή κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς τους τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παραλλήλως, αναλαμβάνει την ανακαίνιση της Αστικής Σχολής Γαλατά αλλά και του Ι.Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τένεδο.

Κατά τη συνάντησή του με τον Παναγιώτατο ο κ. Μαρτίνος συνοδευόταν από τον στενό συνεργάτη του, Δρ Γρηγόριο Πενέλη, και τους εκπροσώπους της εταιρείας που αναλαμβάνει την ανακαίνιση των κτηριακών εγκαταστάσεων της Χάλκης.

Στη συνέχεια ο Άρχων Οφφικιάλιος της Μητρός Εκκλησίας, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του και τον Σεβ. Μητροπολίτη Μύρων Χρυσόστομο επισκέφθηκε την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε δομή παροχής περίθαλψης και στήριξης προσφύγων


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Επίσκεψη σε δομή παροχής περίθαλψης και στήριξης προσφύγων, που λειτουργεί με μέριμνα του Διαχριστιανικού Συμβουλίου για την προστασία των Προσφύγων και Μεταναστών στην Πόλη, πραγματοποίησε την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Πρόγραμμα του χειμερινού 3ήμερου εορτασμού του Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω (16-19.12.2019)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Πρόγραμμα
Τελετών Εορτής Αγίου Διονυσίου
Κατά το τριήμερο από 16 έως 19 Δεκεμβρίου 2019 η Ζάκυνθος εορτάζει με κάθε επισημότητα την Μνήμη του Προστάτη και Πολιούχου της Αγίου Διονυσίου, ως ακολούθως :