e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Για τη βιβλική Καταστροφή της Αυστραλίας

Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ από τη Μελβούρνη


Καλή Χρονιά σε όλο τον Κόσμο με Υγεία Ειρήνη και Αγάπη στην καρδιά! Προγραμμάτιζα να ξεκινήσω την καινούρια Χρονιά, με κάτι χαρούμενο, έτσι για να προδιαθέσουμε ευνοϊκά  τον χρόνο που αρχίζει και να πάει καλά! Όμως, οι τραγικές συνθήκες που επικρατούν εδώ που ζω, δεν μου το επιτρέπουν. Δεν μπορώ να μείνω αδιάφορη σε ό,τι συμβαίνει γύρω μου και να ευθυμογραφώ.

Συμπαθάτε με, λοιπόν, αλλά επιτακτική η εσωτερική ανάγκη να σας μιλήσω γι’ αυτά που βιώνουμε για μήνες τώρα. Θα προσπαθήσω να μην σας κουράσω με στατιστικές και απλή καταγραφή των γεγονότων. Δεν είμαι δημοσιογράφος, άλλωστε όσοι ενδιαφέρεστε, όλα αυτά τα παρακολουθείτε στην Τηλεόραση, στο Ραδιόφωνο αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα, βλέπε… φατσόλιμπρο, ίνσταγκραμ κ.λπ.

Εγώ θα προσεγγίσω το θέμα καθαρά από ανθρώπινη σκοπιά. Σαν απλός καθημερινός άνθρωπος, που εδώ έφτασε μόνο το Μεγάλο μολυσμένο Σύννεφο του καπνού, που σκέπασε και σκεπάζει για μέρες τώρα την Μελβούρνη, δημιουργώντας αναπνευστικά προβλήματα σε όλους και πολύ σοβαρά στα άτομα που πάσχουν από Άσθμα. Μικρό το κακό, για εμάς.

Κάθε πρωί που σηκωνόμαστε, βλέπουμε τα αυτοκίνητα και τις αυλές μας σκεπασμένα από κόκκινη λάσπη που μεταφέρει ο μολυσμένος αέρας. Οι στατιστικές των Νοσοκομείων δείχνουν πως αυξήθηκαν κατά πολύ όχι μόνο τα κρούσματα άσθματος αλλά και τα επεισόδια καρδιακών  παθήσεων και προσβολών, όχι μόνο στη Μελβούρνη, αλλά σε πολλές μεγαλουπόλεις της Αυστραλίας.

Ο μολυσμένος αέρας θα κρατήσει για μήνες. Εν τω μεταξύ καινούριοι κίνδυνοι μας απειλούν! Βρισκόμαστε στην καρδιά το Καλοκαιριού. Μας ενημερώνουν ότι θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και δυνατούς ανέμους. Ο κίνδυνος αναζωπύρωσης πυρκαγιών ελλοχεύει και είναι ορατός! 

Το πολύ μεγάλο κακό έγινε στις περιοχές κι είναι πάρα πολλές, που υπήρξαν ανθρώπινα θύματα, άνθρωποι που πέθαναν από τον μαρτυρικό θάνατο να καούν ζωντανοί!

Και στα αμέτρητα αθώα ζώα, μιλούν για ένα δισεκατομμύριο, αλλά υπάρχει φόβος πως είναι πολύ περισσότερα, που έτρεχαν τρομαγμένα κι απεγνωσμένα να σωθούν χωρίς να μπορούν να ξεφύγουν. Βρήκαν τραγικό θάνατο… Είναι και οι πολλές χιλιάδες που δεν πέθαναν, αλλά με φοβερά εγκαύματα υπέφεραν αβοήθητα για πολύ. Αυτή τη στιγμή, σε πολλά μέρη του κόσμου, πλέκουν πυρετωδώς καλτσάκια, σκουφάκια και σάκους για τα δύστυχα τα Κοάλα, που τραυματισμένα και με εγκαύματα νιώθουν φοβερούς πόνους, αλλά επίσης αντιμετωπίζουν δίψα  και πείνα!

Και δεν είναι μόνο τα μικρά Κοάλα. Ελικόπτερα άρχισαν να πετούν τσουβάλια καρότα για τα Καγκουρό, όπου τραυματισμένα, με εγκαύματα και αυτά, υποφέρουν φοβερά από πείνα και δίψα!  Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιθάλψουν και να κρατήσουν στη ζωή εκατοντάδες χιλιάδες ζώα μικρά και μεγάλα! Οι κτηνοτρόφοι, έχουν πάθει μεγάλες καταστροφές, κάηκαν όλες οι τροφές που είχαν αποθηκευμένες, κάηκαν εκατοντάδες χιλιάδες κοπάδια από Βοοειδή, αρνιά, γίδια, κότες και γενικά πουλερικά!

Όλες αυτές οι καταστροφές έχουν φοβερές επιπτώσεις και στην οικονομία της χώρας, αλλά κι σε εμάς τους καταναλωτές όπου αναπόφευκτα οι τιμές θα εκτιναχθούν στα ύψη! Αλλά αυτή τη στιγμή προέχουν άλλα. Υπάρχει καιρός για απολογισμούς των φοβερών καταστροφών! 

Οι Ήρωες επαγγελματίες και οι χιλιάδες Εθελοντές Πυροσβέστες αγωνίζονταν κι αγωνίζονται πέρα από κάθε ανθρώπινη αντοχή κι ασταμάτητα μέρα-νύχτα για πολλές εβδομάδες τώρα, να απεγκλωβίσουν ανθρώπους, να προστατεύουν αυτούς και τα σπίτια τους, παλεύοντας απεγνωσμένα να σβήσουν τις πυρκαγιές που οι πολύ ισχυροί άνεμοι, αλλάζοντας κατεύθυνση συνεχώς, καθιστούσαν αδύνατο το έργο τους γιατί άναβαν καινούριες εστίες.  Η μάχη άνιση. Φοβερός ο απολογισμός ανθρώπινων απωλειών.  Μέχρι αυτή τη στιγμή, 4 πυροσβέστες έχουν βρει τραγικό θάνατο μόνο στην Βικτόρια και ο αριθμός αυξάνεται! Τα θύματα σε όλη την Αυστραλία  μέχρι τώρα ανέρχονται σε 29.

Οι προσπάθειες όλων να εξασφαλίζουν και να προσφέρουν τα βασικά, νερό, φαγητό στις χιλιάδες εγκλωβισμένων στα διάφορα Κέντρα που βρίσκονται, αξιοθαύμαστες! Μα έχουν ανάγκες μεγάλες. Χρειάζονται ρευστό χρήμα για καύσιμα, ώστε να μπορούν να κινηθούν, για τις ανάγκες τους! Οι πιστωτικές  κάρτες κι αυτές ανάληψης χρημάτων από τα ΑΤΜ, άχρηστες αφού καταστράφηκαν όλα και δεν υπάρχει και ηλεκτρισμός, ούτε υπολογιστές να δουλέψουν ούτε ΜΜΕ για να ξέρουν τι γίνεται πιο έξω από τον καταυλισμό τους, τι προβλέπεται να προκύψει αύριο!

Από πολλά μέρη του πλανήτη, κατέφθασαν Πυροσβέστες και ειδικοί και κάθε είδους δυνάμεις για να ενισχύσουν τους εδώ που αγωνίζονται για μήνες τώρα! Επιστρατεύτηκαν στην Αυστραλία 3.000 έφεδροι για βοήθεια.


Η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά, ευτυχώς, αλλά υπάρχουν ακόμα φωτιές εκτός ελέγχου! Το μεγάλο πρόβλημα που παραμένει, είναι ο πολύ μολυσμένος αέρας που αναπνέουμε και που θα συνεχίσουμε να αναπνέουμε για μήνες! Η ΝΑΣΑ προειδοποιεί ότι αυτός ο καπνός θα κάνει το γύρω της γης!

Λες και δεν έφταναν οι πυρκαγιές, τώρα έχουμε και καταιγίδες, που πλημμυρίζουν πολλές περιοχές, δημιουργώντας καινούρια προβλήματα.

Τα δύσκολα για τους πυροπαθείς, όμως, αρχίζουν τώρα... ταλαιπωρημένοι και με τα ρούχα που φορούν αρχίζουν σιγά-σιγά να επιστρέφουν στα σπίτια τους… μόνο και μόνο για να αντικρύσουν αποκαΐδια και ερείπια… Κι εκείνα που δεν καταστράφηκαν ολοσχερώς από την λαίλαπα της φωτιάς, λεηλατήθηκαν αισχρά από ασυνείδητους που πάντα εκμεταλλεύονται τέτοιες καταστάσεις!

Χιλιάδες ανθρώπων πρέπει να βρουν πού και πώς θα στεγαστούν.   Πρέπει να γίνουν έργα υποδομών, δεν έμεινε τίποτα, ούτε Σχολεία ούτε Γραφεία Υπηρεσιών, Κλινικές, Νοσοκομεία, όλα πρέπει να γίνουν από το μηδέν, αφού προηγηθεί εκκαθάριση των χώρων. Όλα αυτά χρειάζονται χρήματα, χρόνο και πολλή δουλειά. Οι χιλιάδες χιλιάδων τραυματισμένα μικρά και μεγάλα ζώα χρειάζονται περίθαλψη.  Από πού να βάλεις αρχή… Όλοι αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται όχι μόνο υλική βοήθεια και στήριξη, αλλά και ηθική / συναισθηματική  στήριξη.

Χρειάζεται πολλή δουλειά! Παρά τις διαβεβαιώσεις των Ασφαλειών ότι θα φανούν δίκαιοι ότι θα δράσουν γρήγορα κ.λπ. δεν προβλέπεται να τηρηθούν όλα αυτά. Θα αρχίσουν οι διενέξεις, οι αντιρρήσεις, η κωλυσιεργία, η προσπάθεια να αποζημιώσουν τους ασφαλισμένους με όσο λιγότερα γίνεται. Έχουμε λίγο-πολύ πικρή πείρα όλοι από Ασφάλειες! 

Ο Γενάρης βρίσκεται ήδη στο τέλος του, θα περάσει κι ο Φλεβάρης γρήγορα και θα μπει ο Χειμώνας. Χιλιάδες ανθρώπων που από τη μια στιγμή στην άλλη και χωρίς να έχουν φταίξει σε τίποτα, βρέθηκαν στο δρόμο με τα ρούχα που φορούσαν! Από πού και πώς να αρχίσουν; Χρειάζονται στέγη, ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και πολλά ακόμα! Σε λίγες μέρες, αρχίζει εδώ η καινούρια σχολική χρονιά για χιλιάδες παιδιά. Αυτά τα παιδιά, έζησαν τη φρίκη της φωτιάς! Για μήνες τώρα ζουν σε Καταυλισμούς. Είδαν τον θάνατο με τα μάτια τους! Το παλιό, το γνώριμο, το σπίτι τους, το Σχολείο τους δεν υπάρχουν πια.  Με τι ψυχή και με τι συνθήκες να ξεκινήσουν την Σχολική Χρονιά;

Σύσσωμος ο πληθυσμός της Αυστραλίας στεκόμαστε δίπλα τους, καθένας από το δικό του μετερίζι, συνεισφέροντας και προσφέροντας, μα οι ανάγκες πολλές. Υπάρχουν πληγές μεγάλες σωματικές και ψυχικές που χρειάζεται να επουλωθούν. Για να γυρίσει ο Ήλιος θέλει δουλειά πολλή! Δεν είναι ώρα για επίρριψη ευθυνών. Δεν είναι ώρα να απλώνουμε «κατηγορώ» δείχνοντας τον ένοχο. Πιστεύω πως πολλοί πήραμε πολλά μαθήματα από αυτή την βιβλική καταστροφή. Ας προσπαθήσουμε με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια και διάθεση, να εφαρμόσουμε αυτά τα οδυνηρά μαθήματα προστατεύοντας την Μάνα Φύση!

Σε αυτήν την πολλή δουλειά, για να γυρίσει ο Ήλιος,  έχουν ήδη ριχτεί χιλιάδες ανθρώπων… Ας τους ευχηθούμε Καλό Κουράγιο, Καλή Δύναμη! Ας ευχηθούμε, το μεγάλο κακό να σταματήσει εδώ. Ας ευχηθούμε ΠΟΤΕ ξανά τέτοια ολέθρια καταστροφή. Όχι μόνο στην Αυστραλία, αλλά σε όλο τον ταλαιπωρημένο μας Πλανήτη! Ας τον αγαπήσουμε κι ας τον προστατεύσουμε όλοι, από ό,τι και όσο μπορεί έκαστος!

Καλή μας Χρονιά, λοιπόν!

δ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: