e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Ευχετήριο Μήνυμα του Κιέβου Επιφανίου προς Βαρθολομαίον για τα 80χρονά του


Ακολουθεί απομαγνητοφωνημένη η ελληνική απόδοση του Ευχετηρίου Μηνύματος του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφανίου προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ επί τη 80ή επετείω των γενεθλίων του, το οποίο αναγνώσθηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Φανάρι, κατά τον Εσπερινό του Σαββάτου 29ης Φεβρουαρίου 2020, από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Πολτάβας και Κρεμεντσούγκ κ. Θεόδωρο, επικεφαλής Αντιπροσωπείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Παναγιώτατε,

Με την παρούσα επιστολή μου, παρακαλώ να δεχθείτε τας εγκαρδίους ευχάς και τα συγχαρητήριά μου για την 80ή επέτειο των γενεθλίων Σας.

Η διακονία του Προκαθημένου της Εκκλησίας, ιδιαιτέρως του Πρώτου ανάμεσά μας, του Οικουμενικού Πατριάρχου, εξωτερικώς φαίνεται ως γεμάτη από δόξα, σεβασμό και εκτίμηση. Αλλά μόνο ο Θεός και Εσείς ο Ίδιος γνωρίζετε πλήρως πόσο δύσκολη είναι η διακονία αυτή, πόσο βαρύς είναι ο σταυρός που ανετέθη στους ώμους Σας πριν από τρεις σχεδόν δεκαετίες. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα κατανοητό σήμερα, όταν λόγω των γενναίων κανονικών Σας αποφάσεων προς επίλυσιν του χρονίου εκκλησιαστικού προβλήματος εις την Ουκρανίαν, κάποιοι προβαίνουν εις εξαπόλυσιν ψευδών εις βάρος σας κατηγοριών. Εις απάντησιν όλων αυτών, επιθυμώ να παραθέσω το ψαλμικόν: «Καταράσονται αὐτοί, καὶ σὺ εὐλογήσεις· οἱ ἐπανιστάμενοί μοι αἰσχυνθήτωσαν, ὁ δὲ δοῦλός σου εὐφρανθήσεται» (Ψαλμ. 180:28).

Συμφώνως προς τα ανθρώπινα μέτρα, τα 80 έτη είναι όντως μια ηλικία σοβαρά, αλλά ακριβώς εις αυτήν την ηλικίαν ο Κύριος εκάλεσε τον Μωϋσήν να διακονήσει και σε όλες τις επόμενες δεκαετίες παρείχε εις αυτόν τη δύναμιν διά να οδηγεί τον λαόν του Θεού. Επομένως, και εγώ προσωπικώς, και σύμπαν το πλήρωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας -οι αρχιερείς, οι ιερείς, οι μοναχοί και οι λαϊκοί- ευχόμεθα εις την Παναγιότητά Σας πολλά και ευλογημένα έτη διακονίας, με υγείαν αδιάπτωτον, με ενίσχυσιν των πνευματικών και σωματικών Σας δυνάμεων και με όλα τα από Θεού αγαθά.

Ο Άγιος Θεός να Σας ενδυναμώνει, διά πρεσβειών των Αγίων προκατόχων Σας εις τον Θρόνον της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, της Μητρός μας, την οποίαν και εκείνοι διηκόνησαν όπως τους ανέθεσε ο Θεός και η Εκκλησία. Θα επικαλούμεθα και ημείς καθημερινώς εις τας προσευχάς μας τας αγίας προς Θεόν πρεσβείας των διά την Παναγιότητά Σας, διά την Μητέρα Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως, της οποίας είσθε ο άξιος Προκαθήμενος, και διά την επιτυχή διακονίαν Σας με την Χάριν και την βοήθειαν του Θεού εις τα έργα Σας.

Παρακαλούμε την Παναγιότητά Σας να προσεύχεται διά την Ουκρανίαν και διά την Τοπικήν μας Ορθόδοξον Εκκλησίαν της Ουκρανίας.

Πολλά και ευλογημένα έτη, Παναγιώτατε!

Μετ’ αδελφικής αγάπης και εγκαρδίων ευχών
διά την επέτειον των γενεθλίων Σας

† Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: