e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Προηγιασμένη Λειτουργία και Δ΄ Χαιρετισμοί στην Beit Jala Παλαιστίνης [πλήρες video]


Πρωί Παρασκευής, 27ης Μαρτίου 2020, στον Ναό της Παναγίας της παλαιστινιακής πόλης Μπετζάλα, δίπλα στη Βηθλεέμ, έγινε η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων και αμέσως μετά η Ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών, με την παρουσία πολύ ολίγων εκκλησιαζομένων, όπως ορίζουν οι νόμοι της Παλαιστινιακής Αρχής για τον φόβο της εξάπλωσης του Covid-19. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΤΡΙΩΡΟ ΒΙΝΤΕΟ:


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΠΕΤΖΑΛΛΑ

Η πόλη Μπετζάλλα αριθμεί 10.000 αραβόφωνους Χριστιανούς Ορθόδοξους, εξυπηρετούμενους σε τέσσερις ναούς - παρεκκλήσια: α) Γενεσίου της Θεοτόκου, β) Αγίου Νικολάου, γ) Αγίου Γεωργίου και δ) Κοιμητηριακό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Κεντρικός Ναός είναι αυτός του Γενεσίου της Θεοτόκου. Εφημερεύουν τρεις Παλαιστίνιοι ελληνομαθείς και ρωσομαθείς: Ο π. Ιωσήφ, πνευματικό τέκνο του π. Γεωργίου Καψάνη της αθωνικής Μονής Γρηγορίου, έχει σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη. Ο π. Παύλος έχει σπουδάσει στη Ρωσία, ενώ ο π. Ηλίας έχει σπουδάσει στην Αγία Γη. Και οι τρεις ιερείς είναι έγγαμοι και πολύτεκνοι. 

Θέση Ηγουμένου και Πατριαρχικού Επιτρόπου της εν λόγω Κοινότητας έχει ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Καζάκος, εκ Πατρών ορμώμενος, Ηγούμενος της Μονής των Ποιμένων στο Χωριό των Ποιμένων, δίπλα στη Βηθλεέμ. Όταν λειτουργεί στην Μπετζάλλα, κατά πατριαρχικό προνόμιο, είναι εκπρόσωπος του Πατριάρχου Ιεροσολύμων, φέροντας μάλιστα μανδύα και ράβδο.

Απέναντι από τον Ναό βρίσκεται το Ηγουμενείο, έδρα του Πατριαρχικού Επιτρόπου και Αρχονταρίκι δοχής των Χριστιανών κατά τις εορτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: