e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Παραλυτικοί ενώπιον του Σωτήρα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Β΄ Νηστειών 
15 Μαρτίου 2020

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Θαυμασμό προκαλεί η φιλευσπλαχνία και εφευρετικότητα των τεσσάρων  φίλων του παραλυτικού της Καπερναούμ.  Τόσο μεγάλη ήταν η επιθυμία τους να δουν τον φίλο και συμπατριώτη τους γιατρεμένο και τόσο αγνή και μεγάλη ήταν η πεποίθηση και η πίστη τους στη δύναμη του Θεού, ώστε επιτέλεσαν κάτι το ακατόρθωτο! Έδεσαν με σκοινιά τις τέσσερις άκρες του κρεβατιού  και κατέβασαν τον άρρωστο από την στέγη, εντός του οικίσκου, στον οποίο βρισκόταν και δίδασκε, εν μέσω πλήθους, ο Κύριος.

Παρότι οι κάτοικοι της Καπερναούμ είχαν προστρέξει στον Κύριο, διψώντας για τον θείο λόγο Του, εντούτοις, φάνηκε, δυστυχώς, ότι πολλοί εξ αυτών δεν Τον είχαν κάνει πράξη στη ζωή τους. Άφηναν τον παραλυτικό, αλλά και άλλους συνανθρώπους τους να υποφέρουν, ενώ με πράξεις απλές, και χωρίς ιδιαίτερο κόστος, θα μπορούσαν να τούς βοηθήσουν. Αυτό, δυστυχώς, κάνουμε όλοι καθημερινά. Επιδιδόμαστε συχνά στην άκρατη τυπολατρία, χωρίς να εισερχόμαστε στην ουσία των πραγμάτων. Κλείνουμε τα μάτια και αποστρέφουμε το πρόσωπο στους πένητες, τους δυστυχείς, τους κατατρεγμένους και αδικημένους αδελφούς μας.
Όμως, οι φίλοι του παραλυτικού, καίτοι ανώριμοι πνευματικά, έκαναν πράξη και βίωμα την αγάπη του Χριστού, ολοκληρώνοντας ένα τεράστιο βήμα. Συνέπεια της πράξης τους αυτής, ήταν η λύτρωση του φίλου και συνανθρώπου τους, τόσο από την σαρκική, αλλά όσο και από την πνευματική νόσο που τον βασάνιζε.

Η φράση του Κυρίου μας «αφέωνταί σοι αι αμαρτίαι» τονίζει ότι η υγεία της ψυχής είναι πολύ ανώτερη από αυτήν του σώματος. Η αμαρτία είναι η πηγή όλων των ανθρώπινων κακών. Οδηγεί σε καταστάσεις ενοχικές και εφιαλτικές, παρότι αρχικά δείχνει ένα πρόσωπο πολλά υποσχόμενο. Η ενοχή, η οποία κυριεύει την ψυχή του ανθρώπου, αναγκάζει και το σώμα του να νοσήσει, διότι ο άνθρωπος είναι μια ολότητα, μια οντότητα ψυχοσωματική.

Όμως ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, δια της λυτρωτικής θυσίας Του, μας καθάρισε από τα νεκρά έργα, όπως είπε ο Απόστολος Παύλος, και καταύγασε τον πνευματικό κόσμο μας. Ο Κύριός μας, θύτης και θύμα, με το ατίμητο αίμα Του, μάς προσέφερε την λύτρωση. Ματαίως οι ασεβείς Φαρισαίοι επιχείρησαν να Τον υποτιμήσουν. Ματαίως σχολίασαν πονηρά και αρνητικά, μέσα στη μοχθηρή καρδιά τους, και αυτό το μέγα θαύμα, όπως και πολλά άλλα. Ο Κύριος, ο «ετάζων καρδίας και νεφρούς», τους αποστόμωσε και τους κατατρόπωσε.

Ας αποφύγουμε το βδελυρό παράδειγμά τους και ας πιστέψουμε βαθιά στον Χριστό. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: