e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Από του Βαγιώνε μέχρι του Θωμά 2020 στην Ενορία Μπανάτου εν Ζακύνθω [14 video-audio]


Η φετινή απαγόρευση εκκλησιασμού του ευσεβούς λαού στους Ναούς μας κατά τις δύο εβδομάδες που παρήλθαν, Μεγάλη και Διακαινήσιμο, στο πλαίσιο των πολυειδών προφυλάξεων για την μη διάδοση του μεγάλου θανατικού εκ της Πανδημίας του Covid-19, δημιούργησε νέα παράδοξα δεδομένα. Επιτράπηκε πάντως η ενδεχόμενη μετάδοση των ιερών Δρωμένων μέσω διαδικτύου, ούτως ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μετέχουν έστω και εξ αποστάσεως.

Τούτο αξιοποιήσαμε κι εμείς εδώ, στην ταπεινή Ενορία Βανάτου εν Ζακύνθω. Πραγματοποιήσαμε δεκατέσσερις απευθείας μεταδόσεις, μέσω του καναλιού μας στο YouTube κι έτσι -σύμφωνα με πλείστα όσα σχόλια Ενοριτών και Φίλων μας- δεν αποκόπηκαν οι βουλόμενοι εντελώς από τη μήτρα Εκκλησία, ειδικά κατ' αυτή την ιερή περίοδο, η οποία προϋποθέτει συμμετοχή στις Ακολουθίες και Τελετές διά της φυσικής παρουσίας.

Ακολούθως αναρτάμε όλα αυτά τα video ή audio, ούτως ώστε οι απανταχού ενδιαφερόμενοι να τα βρίσκουν μαζεμένα, ενδεχομένως δε να ανατρέχουν ενίοτε στις μοναχικές και ιδιότυπες αυτές λειτουργικές - λατρευτικές συνάξεις.

Οι τηλε-μεταδόσεις δεν ήταν εύκολες, για τους εξής συγκεκριμένους λόγους: α) ψυχολογικούς, επειδή η παντελής έλλειψη εκκλησιάσματος ήταν άκρως αποκαρδιωτική, β) θεολογικούς - ιεροτελεστικούς, δεδομένου ότι μυστηριακή ζωή εκ του μακρόθεν και δια της οθόνης δε γίνεται και γ) τεχνικούς, δεδομένου ότι συχνά-πυκνά δεν ήταν καθόλου καλό το ιντερνετικό σήμα. Όμως "ανάγκα και θεοί πείθονται" ή "εξ ανάγκης και νόμου μετάθεσις γίνεται"!...

Ας (προσ)ευχηθούμε η μανία της Πανδημίας να ηπιωθεί και εξαλειφθεί, η ανθρωπότητα να ηρεμήσει και -εν προκειμένω- να ξανανοίξουν οι ναοί μας, υποδεχόμενοι, αγκαλιάζοντας και θεραπεύοντας στοργικά τις πνευματικές ανάγκες ενός εκάστου από τους "θέλοντας ευσεβών ζην".

















Δεν υπάρχουν σχόλια: