e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Συνέντευξη του Μητροπολίτου Ρεθύμνης ενόψει του ανοίγματος των Ναών [TEAM FM, 28.4.2020 - audio]


Συνέντευξη του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, η οποία παραχωρήθηκε το πρωΐ της Τρίτης 28 Απριλίου 2020, στον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Καλαϊτζάκη και στο ραδιοσταθμό του Ρεθύμνου TEAM FM, ενόψει της άρσης των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 αναφορικά με τους Ιερούς Ναούς και λίγες ώρες πριν από το σχετικό Διάγγελμα του Πρωθυπουργού με το οποίο ανακοινώθηκε το άνοιγμα των Ναών για ατομική προσευχή στις 4 Μαΐου και για συμμετοχή των πιστών στην κοινή λατρεία στις 17 Μαΐου 2020.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ:


«Θεωρώ πως είναι η ώρα να ανοίξουμε τις Εκκλησίες, όχι φυσικά με το να κάνουμε πράγματα τα οποία θα θέσουν σε κίνδυνο το στόχο της πολιτείας αλλά τουλάχιστον να είναι ανοιχτές στην ατομική προσευχή των ανθρώπων και μάλλον εισακουστήκαμε. Να μπορούν οι άνθρωποι να μπαίνουν στην Εκκλησία, στις λειτουργίες που γίνονται να μετέχουν, να κοινωνούν, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι θα καταρρίψουμε τα μέτρα που έχει πάρει η πολιτεία μας».

«Θα μπορέσουμε να υπακούσουμε σε όποιο σχήμα προταθεί από τους ειδικούς. Εννοώ το πώς οι άνθρωποι θα μπορούν να είναι μέσα στο ναό, τι αποστάσεις θα πρέπει να κρατάνε μεταξύ τους, πως πρέπει να γίνεται η ελεύθερη συμμετοχή των ανθρώπων στην κοινή λατρεία με τήρηση πάντοτε των μέτρων υγιεινής, να υπάρχει συνεχής καθαρισμός, αερισμός, αντισηπτικά και όλα όσα απαιτούνται».

«Η Εκκλησία από την αρχή στοιχήθηκε με υπακοή στους ειδικούς πάντα, με τα μέτρα που έλαβε η πολιτεία με στόχο να μην έχουμε διασπορά του κορωνοΐού. Η Εκκλησία έκανε και τις υπερβάσεις και τις θυσίες της για το κοινό καλό. Παρά το γεγονός ότι αυτή μας η υπέρβαση και θυσία που έκανε η Εκκλησία ειδικά τις ημέρες του Πάσχα δεν αντιμετωπίστηκε πάντα με σύνεση και δικαιοσύνη από πολλούς που έσπευσαν να γράψουν και να πουν τα δικά τους. Εμείς έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να μην παραβιάσουμε και να θέσουμε σε κίνδυνο τον στόχο που είχε βάλει η πολιτεία και χαιρόμαστε που βλέπουμε τα καλά αποτελέσματα».

«Η Εκκλησία μας μπορεί να συμβάλλει με ένα τρόπο και αυτό ζητήσαμε και από τον Πρωθυπουργό μας ως επαρχιακή σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης με γράμμα που αποστείλαμε τις προηγούμενες ημέρες να βοηθήσουμε με τον δικό μας τρόπο. Ξέρουμε όλοι, παρά το ότι υπάρχουν ελάχιστες αντίθετες φωνές, ότι υπάρχει μια δυσφορία στους ανθρώπους. Έκαναν υπακοή, έδειξαν κατανόηση αλλά για την ψυχική τους τόνωση τώρα πια πρέπει κάτι να γίνει και θεωρούμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε και εμείς για να παρηγορήσουμε τον πόνο αυτών των ανθρώπων που έχουν στερηθεί την Εκκλησία. Αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και τις ανάγκες των ανθρώπων».

«Είναι κατανοητό, οι άνθρωποι πολλές φορές να βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί, δεν μπορούν να καταλάβουν και τον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία σκέφτεται και αντιμετωπίζει τις καταστάσεις. Γνώμονας είναι πως θα βοηθήσουμε το λαό και τους ανθρώπους μας. Οι άνθρωποι έχουν φτάσει στα όριά τους και θα πρέπει να τους βοηθήσουμε με κάποιο τρόπο».

«Η Εκκλησία οφείλει και θα συνεχίσει για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί να προτρέπει τις ευπαθείς ομάδες να παραμένουν στο σπίτι τους και αυτό θα το κάνω εγώ πρώτος. Όλοι αυτοί παρά το άνοιγμα που ζητούμε, θα πρέπει να προσέχουν για το δικό τους καλό και το καλό των άλλων. Το μένουμε σπίτι δεν είναι κακό να παραταθεί μέχρι τέλους αυτής της περιπέτειας».

«Προχωράμε στην επόμενη ημέρα, που απαιτεί συνψυχισμό πρώτα από όλα. Οι καιροί απαιτούν ενότητα, ο διάλογος πρέπει να βγάζει το καλύτερο για όλους τελικά αποτέλεσμα. Αν χάσουμε την ευγένειά μας και μιλούμε με αφορισμούς δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Πολλοί με πολύ εγωισμό, ταμπουρωμένοι στις θέσεις τους δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα για τις ανάγκες των άλλων, των ανθρώπων. Η υπέρβαση έρχεται με ενότητα δυνάμεων, υποχωρήσεις εκεί που χρειάζεται, νηφαλιότητα και ο ένας να σκέφτεται για τον άλλον κατανοώντας τις ανάγκες του».

«Η ισορροπία ξεκινάει από την εσωτερική μας ισορροπία που απαιτεί εργασία, να έχουμε τη διάθεση να είμαστε όλοι μαζί, να κατεργαζόμαστε την ενότητα όλοι μαζί από όποιο μετερίζι διακονεί ο καθένας από εμάς αυτή την κοινωνία. Αν έχουμε ένα ρόλο είναι να δούμε με νηφαλιότητα και να υπερβαίνουμε τις μικροψυχίες. Δεν πρέπει να είμαστε διχασμένοι. Αντίθετα πρέπει να προσέχουμε τι λέμε, τι γράφουμε, πως δουλεύουμε και τον τρόπο που διαλεγόμαστε».

Ακούστε τη συνέντευξη ακολούθως:


Δεν υπάρχουν σχόλια: