e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Οι έγχρωμες ξυλογραφίες της Άριας Κομιανού με θέματα από την Καινή Διαθήκη


Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Η Άρια Κομιανού (1938-30.7.2015) υπήρξε πρώτα απ' όλα ένας αγνός, ειλικρινής κι ευαίσθητος άνθρωπος. Εξ αυτού και η αυθεντικότητα, η οποία διακρίνει το χαρακτικό έργο της, αναγνωρισμένο τόσο εντός των ελλαδικών ορίων, όσο και πολύ πέρα από αυτά.



Οι ξυλογραφίες της προκύπτουν ως ανάγκη αναπνοής και λόγος ύπαρξης. Τα βαθιά χαράγματά της στο ξύλο αποτελούν ιαματικό νυστέρι στην ψυχή των πραγμάτων, ώστε δι' αυτού του δύσκολου τρόπου έκφρασης και Τέχνης, να φέρνει στην επιφάνεια τις μύχιες και ουσιαστικότερες εκδοχές τους. 

Παρότι έχει μετακομίσει στην Αιωνιότητα η Άρια από το 2015, την θεωρώ διηνεκώς πολύτιμη φίλη, η οποία με τιμούσε, όχι μονάχα με την ανοιχτή αγκαλιά της, αλλά και με τα εκφραστικά χαρακτικά της, είτε ως εικονογράφηση κάποιων δικών μου βιβλίων, είτε ως δώρα με κάθε ευκαιρία.

Κάποια στιγμή, το 2008, είχα τη χαρά να λάβω από την ίδια την Χαράκτρια μια σειρά διαφανειών της από αρκετές έγχρωμες ξυλογραφίες της με θέματα από την Καινή Διαθήκη, τις οποίες φιλοτέχνησε για το βιβλίο της Καινής Διαθήκης της Δ΄ τάξεως του Δημοτικού Σχολείου, γραμμένου από τον Αναστάσιο Κυριαζόπουλο και εκδοθέν για πρώτη φορά το 1972, από τον πασίγνωστο "Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων" (ΟΕΔΒ), με πολλές επανεκδόσεις και μετά την δικτατορία. Ήταν τότε, που η νέα καλλιτέχνις, 
με το βαφτιστικό όνομά της "Αρετούσα", εργαζόταν για τα προς το ζην στον Οργανισμό αυτόν επί κάμποσα χρόνια, δίχως ίσως και η ίδια να συν-αισθάνεται την αξία των δημιουργημάτων της. Τότε, λοιπόν, ανέλαβε να χαράξει τα κυριότερα στιγμιότυπα από τη ζωή και την δράση του Χριστού. Όπως μού επεσήμανε η ίδια η Άρια, την εποχή εκείνη, αποφασιστικό ρόλο και λόγο στον Οργανισμό είχε ο κορυφαίος ζωγράφος τής νεότερης Ελλάδας, ο Γιάννης Μόραλης.

Το αποτέλεσμα υπήρξε ικανοποιητικό. Τα έργα προέκυψαν, τυπώθηκαν στα σχολικά εγχειρίδια του μαθήματος των Θρησκευτικών της εποχής εκείνης και, βεβαίως, όποιος κατέχει ακόμη ένα τέτοιο βιβλίο, σίγουρα είναι συλλεκτικό, διότι ακόμα και η ίδια η δημιουργός των έργων -όπως η ίδια έλεγε- δεν είχε κρατήσει, ούτε ένα βιβλίο, μήτε αντίγραφα των ξυλογραφιών της, πάρεξ αυτές τις διαφάνειες, τις οποίες μας εμπιστεύτηκε, χάριν φιλίας.

Προσωπικά μιλώντας, με το που παρέλαβα τότε (2008) τις διαφάνειες της Άριας πήρα διπλή χαράΠρώτον, διότι ελάμβανα αυτά τα δυσεύρετα έργα της Κομιανού και δεύτερον, διότι, μόλις τα είδα, έκπληκτος και χαρούμενος συνάμα, ξαναμπήκα στην παιδική μου ηλικία, όταν κρατούσα το συγκεκριμένο βιβλίο με τη ζωή του Χριστού, προσπαθώντας μάλιστα να βιώσω τα ιερά δρώμενα και να περπατήσω εκεί που διάβηκε Εκείνος, φίλος και συνοδίτης των Αποστόλων και των άλλων μορφών της Καινής. Συγκίνηση και νοσταλγία για τον καιρό της αθωότητας!... Θερμά αισθήματα κι ευγνωμοσύνη για την Άρια Κομιανού!... Για όλα όσα μού έχει προσφέρει, ρητά και άρρητα!!! 

Ας είναι αναπαυμένη δίπλα στον Κύριο της Ζωής και τους Αγίους, που με τόσο αγαπητική διάθεση ξυλούργησε!!!



Υστερόγραφο 1: Θα ακολουθήσουν τρία μέρη, με έκθεση των προαναφερόμενων έργων (εν συνόλω 36) της Καλλιτέχνιδος. Μείνετε συντονισμένοι, διότι αξίζει τον κόπο!

Υστερόγραφο 2: Οι δημοσιεύσεις "αναγνώρισης" της Άριας Κομιανού και του έργου της, εδώ στο "Νυχθημερόν", γίνονται στο πλαίσιο της Έκθεσης Χαρακτικών της, που λειτουργεί ήδη στο Μορφωτικό Κέντρο Λόγου "Αληθώς", εν Βανάτω Ζακύνθου, πέντε χρόνια μετά την κοίμησή της. Η Έκθεση θα διαρκέσει έως το ερχόμενο Δεκαπενταύγουστο. Οι επισκέψεις των ενδιαφερομένων γίνονται κατόπιν συνεννοήσεως με τους υπεύθυνους του "Αληθώς".

Δεν υπάρχουν σχόλια: