e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Ένα καλαίσθητο έντυπο: "Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο"


"Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο" είναι ο τίτλος ενός καλαίσθητου εντύπου που κυκλοφόρησε σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο.

Ο Σύλλογος για την προώθηση του διαλόγου των νέων στην Ευρώπη"ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ" στo πλαίσιo της παρουσίασης θεμάτων της Ομογένειάς μας στο Μόναχο που σχετίζονται με την οργάνωση ελληνικών και ελληνοβαυαρικών οργανισμών, ιδρυμάτων και συλλόγων και με τη παρουσίαση των κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεών των, προέβη σε μία έντυπη και ηλεκτρονική παρουσίαση των Ενοριών της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας στο Μόναχο.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου και υπεύθυνος της έκδοσης κ. Κωνσταντίνος Τάτσης παρεκάλεσε τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, Αρχιερατικό Επιτετραμμένο για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, να σκιαγραφήσει την ιστορική εξέλιξη και πορεία των Ενοριών Μονάχου από την ίδρυσή τους μέχρι και σήμερα. Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης υπηρετεί ως κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας την Ομογένειά μας στο Μόναχο ήδη από το 1982 και μετείχε σε μεγάλο βαθμό στην πορεία και εξέλιξη των Ενοριών. Για το λόγο αυτό κατέγραψε το γενικώτερο πλαίσιο της ενιαίας προσφοράς όλων των Ενοριών, χωρἰς να συμπεριλάβει στο έντυπο το έργο εκάστης Ενορίας ξεχωριστά, για το λόγο ότι για την παρουσίαση της ζωής και διακονίας των επί μέρους Ενοριών, την αρμοδιότητα και ευθύνη έχουν οι τωρινοί προἲστάμενοι των Ενοριών.
  
Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης απέστειλε στον κ. Τάτση την ακόλουθη ευχαριστήρια επιστολή για την πρωτοβουλία του να προβεί με τον "ΔΟΡΥΦΟΡΟ" στην παρουσίαση των Ενοριών μας στο Μόναχο, δαπάναις του συλλόγου.

Προς τον

κ. Κωνσταντίνο Τάτση

Υπεύθυνο συλλόγου „ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ“ Μόναχο

Μόναχο, 8 Ιουνίου 2020

Αγαπητέ κ. Τάτση,

αρχικά θέλω να σ’ευχαριστήσω θερμότατα για τη θαυμάσια έκδοση του εντύπου „Οι Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο“ που από χθες κυκλοφορεί και διατίθεται δωρεάν στα μέλη της παροικίας μας στο Μόναχο και μέσω του διαδικτύου σ’όλο τον κόσμο.

Μια συνοπτική εξιστόρηση της αγαστής συμβίωσης των συμπατριωτών μας στο Μόναχο με την εκκλησιαστική δομή της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας και της αλληλοπεριχωρούμενης αγάπης, είναι ένα ανεκτίμητο ιδίωμα που αποτελεί από αιώνων τον άρρηκτο δεσμό Ελληνισμού και Ορθοδοξίας και είναι βασικός πυλώνας των αξιών του Γένους μας.

Η Μητέρα Εκκλησία, και στην περίπτωση των Ελλήνων Μονάχου, το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, αφουγκράζονται νυχθημερόν τον παλμό των πιστών στη Διασπορά και αναλαμβάνουν πολυποίκιλες πρωτοβουλίες για να στηρίξουν, να ενδυναμώσουν, να συμπάσχουν, να επιβραβεύσουν και να επευλογήσουν τον καθημερινό τους αγώνα στην οικογένεια, στο σχολείο, στο επάγγελμα, στις πολιτιστικές και στις κοινωνικές εκδηλώσεις τους στο χώρο που ζούνε και προκόβουν.

Η σημαντική προσφορά των Ελλήνων Μονάχου στη βαυαρική κοινωνία δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να περάσει απαρατήρητη στην ιστορία του Ελληνισμού της διασποράς.

Στην ιστορική αυτή ευθύνη ο „ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ“ προσφέρει ένα πολύτιμο έργο. Με τη δημοσίευση άρθρων που παρουσιάζουν τις διάφορες πτυχές της ζωής των Ελλήνων μεταναστών στο Μόναχο, προβαίνει όχι μόνο σε μια ευρύτατη και κυρίως επαινετική αξιολόγηση των πολυποίκιλων παραμέτρων της ζωής των, πολύ όμως περισσότερο καταγράφει την πορεία της μετανάστευσης ήδη από τις δεκαετίες του 1960 και 1970 μέχρι σήμερα.

Όχι μόνο οι Έλληνες του Μονάχου της σημερινής γενιάς, αλλά και οι μελλοντικές γενιές θα μπορούν να ανατρέχουν στην ειδησεογραφία του „ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ“ για να γνωρίζουν τις ρίζες τους και τη προσφορά των προγόνων τους στον εμπλουτισμό της βαυαρικής κοινωνίας με τις αξίες του Γένους μας. Και θα είναι υπερήφανοι.

Και το έντυπο „Οι Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο“ εντάσσεται στην ιστορική αυτή συμβολή και οφείλονται θερμότατες ευχαριστίες στον „ΔΟΡΥΦΟΡΟ“ για τη πρωτοβουλία του να συμπεριλάβει στη θεματολογία του και την ιστορική πορεία και συμπόρεση των ορθοδόξων Ελλήνων με την Εκκλησία τους.

Ιδιαίτερα οφείλονται ευχαριστίες σε σένα κ. Κωνσταντίνε Τάτση, τον υπεύθυνο του „ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ“ που ζυμώθηκες κυριολεκτικά με τον απόδημο Ελληνισμό του Μονάχου. Ως τέκνο μεταναστών, με μαθήτευση στα ελληνικά σχολεία Μονάχου, με διακριτική ανάμειξη στη πολιτική, με σημαντική προσφορά σου ως προέδρου της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου, βίωσες σε έκταση και βάθος τα προβλήματα της Ομογένειάς μας στο Μόναχο. Προσωπικά είχα την ευκαιρία και δυνατότητα να παρακολουθήσω την πορεία της ζωής σου από την εποχή που και οι δυό μας είμασταν στο Λύκειο Μονάχου, εσύ ως μαθητής και εγώ ως καθηγητής στα θρησκευτικά. Ωραίες αναμνήσεις!

Η ίδρυση της ιστοσελίδας και του περιοδικού „ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ“ και η προσωπική σου συμβολή στην επιτυχημένη δομή και παρουσία τους, είναι αποτέλεσμα αποσταγμένης εμπειρίας σου από τη πολύχρονη συμβίωσή σου με όλους τους τομείς του αποδήμου Ελληνισμού.

Σε συγχαίρω για τη μακροχρόνια προσφορά σου και σου εύχομαι ολόψυχα κάθε ευλογία Θεού και στις μελλοντικές σου πρωτοβουλίες για το καλό της Παροικίας μας στο Μόναχο.

Με ευχές

Απόστολος Μαλαμούσης, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου
Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΕ PDF:Δεν υπάρχουν σχόλια: