e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Πώς ο π. Παγκράτιος Μερακλής εξελέγη Μητροπολίτης Μόρφου και δεν έγινε ποτέ [video]


Ο Παγκράτιος Μερακλής, ο άνθρωπος που πιθανόν να είναι το θύμα μίας καλοστημένης συνωμοσίας που συντάραξε τα συθέμελα της εκκλησίας της Κύπρου, έρχεται στην εκπομπή «24 ΩΡΕΣ» του ALPHA Κύπρου και καταγγέλλει συνωμοσία, χρηματισμούς, παιχνίδια εξουσίας και απειλές κατά της ζωής του. Είναι ή όχι φορέας του AIDS; Οι φήμες περί ομοφυλοφιλίας, η σημερινή ζωή του στο χωριό Φλάσου και οι αποκαλύψεις γύρω από τη γνωστή υπόθεση του 1996, που έμεινε στην ιστορία ως η μεγαλύτερη κρίση στη σύγχρονη ιστορία της εκκλησίας της Κύπρου.

Το Σάββατο 23 Μαΐου 2020, ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου συναντά τον Παγκράτιο Μερακλή, η ζωή του οποίου θυμίζει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Ο ίδιος μιλά για όλες τις κατηγορίες εναντίον του, τα γεγονότα της εποχής και τη σημερινή του ζωή. Τι απαντά στο ερώτημα εάν είναι ομοφυλόφιλος… ποια η θέση του για το γεγονός ότι είναι φορέας του AIDS!

Γιατί θεωρεί λήξαν το θέμα, γιατί επέλεξε να μην συνεχίσει τον αγώνα του, από ποια κέντρα εξουσίας προέρχονται όσοι «έστησαν την παγίδα», ποια τα συναισθήματά του απέναντί τους και τι είναι αυτό που θέλει πλέον από τη ζωή του…


Γυρίζοντας το χρόνο πίσω στο 1996, φεύγει από τη ζωή ο Μητροπολίτης Μόρφου Χρύσανθος. Οι πιστοί με μια φωνή θεωρούν φυσικό διάδοχο το τότε δεξί του χέρι και Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης, Αρχιμανδρίτη Παγκράτιο Μερακλή. Αμέσως ο τότε Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Α’ απορρίπτει για δικούς του λόγους τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη αντίδραση από τους υποστηρικτές του. Διεξάγονται τελικά εκλογές, με τον Παγκράτιο να καταλαμβάνει το εκπληκτικό ποσοστό του 96%. Την αμέσως επόμενη μέρα ακυρώνονται οι εκλογές και κυκλοφορεί η φήμη ότι ο Παγκράτιος Μερακλής είναι ομοφυλόφιλος. Ο λαός της Μόρφου δεν πίστεψε ποτέ τις κατηγορίες εναντίον του και η συντριπτική πλειοψηφία κάνει λόγο για συνωμοσία εναντίον ενός αθώου ανθρώπου! Αυτό κατέδειξε και η έρευνα του τότε Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος ωστόσο έκλεισε το φάκελο μετά από επιθυμία του ίδιου του Παγκράτιου. Από τότε ο Παγκράτιος απομονώθηκε και σήμερα ζει μόνος στο χωριό Φλάσου σε ένα μικρό σπίτι και ασχολείται με τη γεωργοκτηνοτροφία. Παράλληλα είναι και ψάλτης σε μία εκκλησία της περιοχής.

Σε σκηνοθεσία Γιώργου Νταούλη, ακολουθεί η εκπομπή με τον Παγκράτιο Μερακλή, του οποίου το όνομα και η υπόθεση πήρε απίστευτα μεγάλες διαστάσεις και έκανε μέχρι και τους υποστηρικτές του να επαναλαμβάνουν το σύνθημα «Μητροπολίτης ένας, Παγκράτιος ή κανένας».Δεν υπάρχουν σχόλια: