e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Αγία Σοφία: Το κήρυγμα μίσους του ιμάμη και ο συμβολισμός του οθωμανικού ξίφους


Σαν να μην έφτανε η κακόγουστη παράσταση Ερντογάν, ήλθε και ένας Τούρκος συγγραφέας για να συνεχίσει το σόου με το σπαθί μέσα στην Αγιά Σοφιά.



Την αρχή έκανε ο διευθυντής της υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων που κρατώντας το σπαθί έκανε κήρυγμα με κατάρες για όσους απλώνουν χέρι στην Αγια Σοφιά, δηλαδή και για τον Κεμάλ Ατατούρκ που την είχε κάνει μουσείο.

Την σκυτάλη- ή αν θέλετε το χατζάρι πήρε ένας συγγραφέας και ιστορικός ο Μουσταφά Αρματζάν, διευθυντής του περιοδικού «Βαθιά Ιστορία» που κάθισε στη βάση του ισλαμικού άμβωνα και άρχισε να εξηγεί κρατώντας το σπαθί τον συμβολισμό του για την οθωμανική κατάκτηση.

Το βίντεο ανέβηκε στον ιστότοπο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, Γενί Σαφάκ, που υπηρετεί το όραμα Ερντογάν.

Να πούμε ότι δεν πρόκειται για μια ακραία πράξη κάποιου περιθωριακού.Και μόνο το γεγονός ότι του επέτραψαν να κάνει αυτή την παράσταση μέσα στην Αγιά Σοφιά, δείχνει ότι αποτελεί μέρος του επίσημου αφηγήματος.

Μεγάλες αντιδράσεις υπήρξαν στα κοινωνικά δίκτυα εντός Τουρκίας, με πολλούς χρήστες να αποδοκιμάζουν το κήρυγμα υπέρ του νεοθωμανισμού, και άλλους να τον επιδοκιμάζουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: