e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Μνημοσύνη Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας Παρθενίου Γ΄


Σήμερα 23 Ιουλίου ε.ε. με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄χοροστάτησε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αθανασίου, Νικολάου και Φωτίου, Μετόχιον Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στην Άνω Κυψέλη Αθηνών.

Παρόντες ήσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουινέας κ.κ Γεώργιος Εκπρόσωπος εν Αθήναις της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεοδώρου Β και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ.κ Δημήτριος πλαισιούμενοι από τον Αρχιμανδρίτη π. Μακάριο, τους Πρωτοπρεσβυτέρους π. Νικόλαο και π. Σαμουήλ.

Να σημειωθεί ότι τους ύμνους των Ιερών Ακολουθιών έψαλε Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών με έκτακτη συμμετοχή του Άρχοντα Νικολάου Κάτσικα.

Στην προσλαλιά Του η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος ο Β΄, αναφέρθηκε στις ιεραποστολικές επισκέψεις όπως και στις μνήμες από μία μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας, τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας Παρθένιο Γ΄ που ήρθαν στο νου όλων όσων προσήλθαν σήμερα στο Μετόχι του Αγίου Αθανασίου στην Κυψέλη, για να τιμήσουν την μνήμη Του, από κοινού με τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄.

Συγκινημένος ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, μίλησε με λόγια αγάπης για τον Προκάτοχό του, που ανέδειξε το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο, με τις πράξεις και τις ιδέες του, φέρνοντας σε μία περίοπτη θέση από την εποχή του το Παλαίφατο Πατριαρχείο.

Με την απλότητα που τον χαρακτήριζε, το έκανε προσιτό στον κόσμο όλο, και το παράδειγμά του θέλησε να ακολουθήσει ένας από τους αγαπημένους του μαθητές, ο σημερινός Πατριάρχης Θεόδωρος, που δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι σήμερα συμπληρώνονται 24 χρόνια από την κοίμηση του κυρού Παρθενίου, στις 23 Ιουλίου του 1996, ημέρα που κατά σύμπτωση συμπίπτει με την κοίμηση και του Πατριάρχου που τον παρέλαβε από το Πορτ Σαΐντ, τον σπούδασε και τον χειροτόνησε, του μακαριστού κυρού Χριστοφόρου.

«Ο Θεός ας αναπαύει και τους δύο Πατριάρχας», τόνισε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

Τη μεγάλη αυτή επέτειο τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί επίσημοι, μεταξύ αυτών ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, η Μεγάλη Ευεργέτιδα και Αρχόντισσα του Πατριαρχείου κα Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη, η Πρέσβης Ανθούλα Μπαλάνου, ο Άρχοντας Καθηγητής Απόστολος Παπαλόης και άλλοι Οφφικίαλοι, καθώς και Εκπρόσωποι Σωματείων της Αιγύπτου και της Αφρικής και πλήθος ευσεβούς λαού της Κυψέλης.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος της ακολουθίας, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τίμησε με το Οφφίκιο του Μεγάλου Άρχοντος του Ρεφερενδαρίου του Αλεξανδρινού Θρόνου στον κ. Σπυρίδωνα Κοκκινάκη, Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.
















































Φωτογραφίες: Δρ Θεόδωρος Πιτταράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: