e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ερντογάν στην Αγία Σοφία


Αυτοψία, χωρίς προειδοποίηση πραγματοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Σοφία σήμερα το μεσημέρι. Με την επίσκεψη αυτή ο Τούρκος πρόεδρος θέλησε να δείξει πως επιβλέπει προσωπικά τη μετατροπή του χριστιανικού πολιτιστικού μνημείου σε τζαμί, πέντε μόλις μέρες πριν την πρώτη ισλαμική προσευχή.

Ο Ταγίπ Ερντογάν βγαίνει από την Αγία Σοφία μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη σήμερα το μεσημέρι στο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που αποφάσισε να μετατρέψει σε τζαμί.

Στη μία ώρα που διήρκεσε η επίσκεψη, ο Ερντογάν επιθεώρησε τις εργασίες μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και τις προετοιμασίες ενόψει της ισλαμικής προσευχής που θα γίνει την Παρασκευή 24 Ιουλίου.

Κάλυψη των αγιογραφιών

Οι τουρκικές αρχές αποφεύγουν να μιλήσουν επίσημα για το πως θα καλυφθούν τα μοναδικά έργα της βυζαντινής τέχνης ώστε να συνάδουν με τις ανάγκες της ισλαμικής θρησκευτικής παράδοσης.

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα Χουριέτ, η μουσουλμανική προσευχή θα γίνει σε ένα τμήμα του ναού. Εκεί θα τοποθετηθεί στο δάπεδο ένα σύστημα φωτισμού που θα ανάβει και θα σβήνει ανάλογα με τις ανάγκες, ενώ θα υπάρχει και ένας μηχανισμός με κουρτίνες που επίσης θα ανοιγοκλείνουν.

Αντιδράσεις από κληρικούς

Τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καταδίκασαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμος, και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: