e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

«Καλύψτε τις αγιογραφίες» της Αγίας Σοφίας


«Ηγέτη και των Ορθοδόξων» χαρακτήρισε τον Σουλτάνο Μωάμεθ ο Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρώντας να δώσει τώρα ιστορική υπόσταση στην απόφασή του να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία. Στην Τουρκία, ταξιδιωτικά γραφεία διαφημίζουν ήδη την προσευχή της 24 Ιουλίου διοργανώνοντας εκδρομές. Την απόφαση Ερντογάν καταδίκασε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε «μικρόψυχη».


Το τουρκικό παραλήρημα στο οικουμενικό μνημείο της Αγίας Σοφίας συνεχίζεται με μοναδικό στόχο πλέον τις αγιογραφίες και τα μοναδικά ψηφιδωτά.

«Καλύψτε τις αγιογραφίες»

Η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της Τουρκίας έχει ήδη παραδώσει στον Ταγίπ Ερντογάν τα σχέδια που αφορούν την κάλυψη των αγιογραφιών και των ψηφιδωτών της Αγίας Σοφίας. Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι θα είναι ανοιχτή η Αγία Σοφία μόνο σε ώρες εκτός προσευχής, θα είναι καλυμμένες οι αγιογραφίες την ώρα της προσευχής και οι επισκέπτες θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες του τεμένους.

Αδιανόητη και ακατανόητη χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος την απόφαση του Ερντογάν, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

«Το να διακατέχεται κάποιος από την κοσμοθεωρία του κατακτητή, ο οποίος επικαλείται τα δικαιώματα του κατακτητή προκειμένου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, αλλάζει πλέον ουσιαστικά τη σχέση του τουρκικού κράτους με τους πολίτες του».

Την επιτάχυνση των έργων για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί προανήγγειλε ο τούρκος υπουργός Πολιτισμού.

Νωρίτερα πάντως ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, είχε μιλήσει για τον τεχνητό φωτισμό που θα καλύψει τις τοιχογραφίες.

Οι ειδικοί επιμένουν να προειδοποιούν για τον κίνδυνο καταστροφής των ανεκτίμητων κειμηλίων της Αγίας Σοφίας.

Ξαναγράφει την ιστορία

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να ξαναγράφει την ιστορία, διαβεβαιώνοντας τώρα για την προστασία της Αγίας Σοφίας.

«Ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο πορθητής ήταν ηγέτης και των Ορθοδόξων. Ήταν ο ανώτατος άρχοντάς τους. Το μνημείο θα προστατευτεί, στις αλλαγές θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πολιτιστική κληρονομιά της Αγίας Σοφίας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντέδρασε στο μήνυμα καταδίκης των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για την Αγία Σοφία, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν ιστορικά έργα μέσα σε εκκλησία που χτίστηκε ως τζαμί στην Ισπανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: